Toto je najjednoduchší recept na Baba Ganoush na svete. Začala som ho často robiť keď som sa vrátila z Izraela, kde ho jedávajú denne v rôznych podobách. Originál by sa mal baklažán grilovať a šúpať, ale mne sa nechce stáť pri panvici tak som si recept zjednodušila a pečiem ho vcelku v rúre (často popri nejakom koláči alebo mäse). A keďže šupka obsahuje kopec antioxidantov, vždy ju nechávam a rozmixujem do hladka. Farba nátierky nie je potom vábna, ale zdravotné benefity baklažánu mi za to stoja.
Baklažán obsahuje relatívne veľa vlákniny, draslíka, vitamínov skupiny B, mangánu a medi. Je teda fantastický nielen pre srdce, ale aj pre mozog. Pretože je veľmi zdravý, robím ho často a najviac mi chutí s pita chlebom a nakrájanou čerstvou zeleninou. V chladničke nátierka vydrží niekoľko dní, teda ak vydrží…
Urob si doma svoj Baba Ganoush, lebo je:
- jednoduchší než si myslíš
- nenormálne chutný
- veľmi zdravý
- super snack
- konečne začneš jesť baklažán…
Ingrediencie
- 1 baklažán
- 1 strúčik cesnaku
- 1PL tahini (sezamová pasta)
- 1 PL olivového oleja
- ½ citróna – šťava
- himalájska soľ
- mleté čierne korenie
- zväzok petržlenovej vňate
Postup
- Rúru dám zohriať na 200°C.
- Baklažán umyjem a odrežem z neho stonku. Popichám ho vidličkou dookola a zabalím do alobalu. Dám piecť do vyhriatej rúry asi na 30-45 minút podľa veľkosti baklažánu. Nechám vychladnúť.
- Baklažán potrhám na menšie kúsky a dám do robota aj so šupkou. Pridám cesnak, tahini, olej, soľ, korenie a citrónovú šťavu a rozmixujem na jemnú nátierku. Niekedy pridávam aj mletý rímsky kmín.
- Pridám petržlenovú vňať, dochutím ak treba a ešte raz jemne rozmixujem.
Pingback: Vegánska grilovačka s hummusom, tzatziki a baba ganoush - Vegan Lady