Tvarohovo-špaldové guličky s marhuľami a škoricou

Tvarohové guličky patria medzi moje najobľúbenejšie letné jedlá. Vždy keď mi ostane nejaké sezónne čerstvé ovocie tak ich urobím.  Nielenže sú veľmi chutné a zdravé, ale aj jednoduché a rýchle na prípravu.  Navyše, milujú ich všetci, deti asi najviac!  Len sa tak za nimi zapráši a preto robievam dávku z dvoch tvarohov.  Keď mi nejaké ostanú, tak ich jednoducho zamrazím a znovu ohrejem nad parou.  Pre zvýšenie nutričnej hodnoty používam špaldovú krupicu, ktorá ich jemne zafarbí.   Rovnako dobré sú však aj z klasickej detskej krupice, vtedy ostanú krásne biele.

Mám rada guličky plnené kyslým ovocím ako sú marhule, maliny alebo višne. Ale vynikajúce sú aj slivkové, čerešňové či jahodové.  Hodí sa na ne rôzna posýpka – maková, orechová, strúhanka alebo škorica s cukrom.  Ja rada robím aj ovocnú omáčku.  Tú si pripravím zvyčajne z rovnakého ovocia ako plním guličky.  Ovocie rozmixujem, pridám cukor, ak treba tak aj trocha vody na zriedenie a dochutím citrónovou šťavou.  Omáčku precedím cez sitko, dám do taniera a pridám guličky – delikatesa!

Milujem tieto tvarohové guličky, lebo sú:

  • veľmi rýchle na prípravu
  • plné zdravého sezónneho ovocia
  • presiaknuté tvarohovou chuťou
  • s variabilnou posýpkou
  • celá rodina ich zbožňuje…

Ingrediencie

Cesto:

  • 500g tvarohu (jemný hrudkovitý)
  • 2 žĺtka (bielka zamrazím)
  • 2 PL hnedého cukru
  • trošku soli
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 250-300g celozrnnej špaldovej krupice
  • 10-12 marhúľ (alebo iného kôstkového ovocia)

Posýpka:

  • kokosový cukor
  • roztopené maslo
  • škorica

Postup

  1. Zmiešam tvaroh, žĺtka, cukor, soľ a pridám kypriaci prášok, ktorý cesto nadľahčí. Do zmesi sypem krupicu a ručne spracúvam, kým vznikne jemne lepivé mäkké cesto. Cesto nechám asi 10 minút odpočinúť, nech sa krupica nasiakne.
  2. Medzitým si umyjem, odkôstkujem a nakrájam marhule na štvrtinky.  Ak sú marhule malé, nechám ich vcelku.
  3. Z cesta vytvarujem valec a nakrájam ho na dostatočne veľké plátky, aby obalili kúsky ovocia. Vlhkými rukami alebo v jednorázových rukaviciach tvarujem guličky a ešte ich obalím v krupici. Z cesta vyjde asi 45 malých guličiek.
  4. Dám zovrieť veľký hrniec s vodou, ktorú po zovretí jemne osolím.
  5. Guľky varím vo vriacej vode a jemne ich premiešavam, aby sa neprilepili ku dnu hrnca.  Počkám kým vyplávajú na hladinu a varím asi 5-10 minút podľa veľkosti guliek.
  6. Uvarené guľky vyberiem z vody a potriem rozpusteným maslom.  Podávam posypané kokosovým cukrom a škoricou.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

komentáre 3

    • Monika, ďakujem pekne za upozornenie. To je preto, že vždy používam taký aký mám práve doma. Už som to v recepte opravila na jemný hrudkovitý, či už použijete nizkotučný alebo tučný je na Vás. Pekný deň prajem!

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.