a milujem všetko čo sa deje v kuchyni a už niekoľko rokov s vami zdieľam moje recepty a príbehy. Varím s radosťou a pečiem s láskou pre moju rodinu, priateľov a samozrejme pre vás.
Čítať ďalej >
Ahoj, som Zuzana
Môj Instagram

MARHUĽOVÉ GUĽKY Z TVAROHOVO-ŠPALDOVÉHO CESTA
Všade je kopec úžasného šťavnatého ovocia a ja varím a vypekám ovocné dobroty ostošesť. Medzi naše obľúbené jednoznačne patria tieto tvarohové guľky s ovocím, tentokrát s marhuľami.
Ako je už mojim dobrým zvykom, recept som upravila na zdravšiu verziu – namiesto klasickej krupice alebo múky som použila celozrnnú špaldovú múku. O jemnosť cesta sa postarajú žĺtky, bielky do cesta nedávam. A ak chcete bezlepkovú verziu, tak použite pohánkovú múku namiesto špaldovej, ktorá je veľmi chutná a výživná. Guľky budú vďaka týmto múkam tmavšie, ako tieto moje na fotkách, ale sú zdravšie a podľa mňa aj tak krásavice.
Ako posýpku zvyčajne dávam na guľky kokosový cukor so škoricou a prelejem ich roztopeným maslom. Ale dajte si kľudne mak, strúhanku, orechy, kakao alebo čokoľvek máte radi. V každom prípade, toto jedlo patrí medzi tie zdravšie varianty sladkých jedál tak si ho doprajte a dajte vedieť ako chutili!
Recept na mojom blogu KitchenLove.sk:
https://kitchenlove.sk/8811/marhulove-gulky-z-tvarohovo-spaldoveho-cesta/
.
.
.
#marhulovegule #marhulovegulky #ovocnegule #tvarohovegule #letnejedlo #letnydezert #detskejedlo #merunkoveknedliky #ovocneknedliky #fruitdumplings #apricotdumplings #foodart #foodartist #foodlover #foodblogger #foodstylist #recipedeveloper #foodphotographer #foodstyling #foodphotography #foodphoto
2 týždne dozadu




Vitajte na Kitchen Love!
Už nejaký čas pracujem na zmene názvu a loga môjho blogu a konečne vám ho môžem s radosťou predstaviť. Hlavný dôvod tejto zmeny je, že už nie som vegánka a preto názov Vegan Lady nie je pre mňa výstižný. Niektorí z vás mi písali, že im vadí keď Vegan Lady robí vegetariánske recepty a používa mliečne výrobky alebo vajcia. A to ma nakoplo!
Preto som hľadala niečo, čo charakterizuje môj vzťah k vareniu a pečeniu a zároveň ma nijako nelimituje. A cítim, že KitchenLove je pre mňa to pravé orechové! Lebo tak sa cítim keď tvorím v kuchyni – milovaná a milujúca. Dúfam, že sa vám moja KitchenLove bude páčiť rovnako ako mne... Vaša Zuzka
Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si môj príbeh:
https://kitchenlove.sk/moj-pribeh/
3 týždne dozadu


Zelerovo-karfiolová celozrnná ryža s bylinkami
Takéto jedlá vznikajú v mojej kuchyni keď mám v chladničke kopec zbytkov. Ničoho dostatok na jedno poriadne varenie, ale kúsky kadečoho, ktoré potrebujem spotrebovať. Lebo ja neznášam vyhadzovanie jedla! Tak som vytiahla z chladničky kúsky zeleniny a byliniek, pridala k nim celozrnnú ryžu a uvarila toto jednoduché a chutné jedlo.
Je fajn, že sa dá použiť akákoľvek zelenina, len treba dať pozor na dobu varenia. Koreňová zelenina potrebuje viac času ako ostatné druhy. Namiesto ryže si kľudne doprajte bulgur, kuskus či pšeno. Môžete pridať aj rôzne druhy korenia, ktoré s obľubou vo veľkom používam, ale tentokrát som nechala vyniknúť chuti zeleniny a byliniek.
A prosím vás, nebojte sa zeleru – po uvarení má lahodnú takmer sladkú chuť. Ja z neho robím aj zemiakovo-zelerovú kašu a je vynikajúca. Rada ho pridávam aj do zeleninových krémových polievok namiesto zemiakov. Je super aj pečený. Nejedná sa síce o žiadneho krásavca, ale je vynikajúci a zdravý tak mu prosím dajte šancu. Možno vás milo prekvapí, napríklad aj v tomto jedle.
Recept na mojom blogu VeganLady.sk: https://veganlady.sk/8715/elerovo-karfiolova-celozrnna-ryza-s-bylinkami/
.
.
.
#zeleninovaryza #veganskejedlo #veganskerecepty #celozrnnaryza #lahkejarnejedlo #zeler #karfiol #karfiolovaryza #foodlover #foodblogger #foodstylist #recipedeveloper #foodphotographer #foodstyling #foodphotography #foodphoto
1 mesiac dozadu

ŠIŠKY PEČENÉ V RÚRE
Myslím, že každý miluje šišky. Jednoducho patria medzi obľúbené jedlá už od nášho detstva a tak ako sme ich mali radi my, milujú ich aj naše deti. Moje dievčatá rozhodne! Pamätám si akoby to bolo včera, keď ich mamina vyprážala a celý byt rozvoniaval ako na Vianoce. Spolu s bratom sme ich vedeli jesť celý deň a vôbec nás netrápili nejaké kalórie. Dnes sa na to pozerám trochu inak a priznám sa, že s vyprážaním mám problém. Ja skrátka nerada robím vyprážané jedlá a preto som skúsila šišky upiecť. Chvíľku to trvalo kým som recept vyladila do dokonalosti, ale po pár pokusoch sa konečne podarili!
Šišky sú vnútri nadýchané a mäkké a zvonku pekne zlatisté a opečené, presne tak ako to má byť. Plním ich domácim džemom alebo vyšľahanou bielkovou penou, ktorú je vidno aj na fotkách. Do každej šišky urobím nožom otvor a pomocou cukrárskeho vrecka ich naplním. Povrch šišiek potriem hneď po vybratí z rúry roztopeným maslom a každú ešte obalím v škoricovom cukre. Alebo ich klasicky pocukrujem práškovým cukrom. Tak či tak sú vynikajúce a ja som šťastná, že som vymyslela zdravšiu verziu bez vyprážania a zbytočných kalórií.
Recept na mojom blogu VeganLady.sk: https://veganlady.sk/8677/sisky-pecene-v-rure/
.
.
.
#sisky #siskypecenevrure #pecenesisky #zdravesisky #koblihy #koblihyztrouby #zdravekoblihy #donuts #bakeddonuts #ovendonuts #foodblogger #foodlover #foodphotographer #foodstagram #foodstory #foodstyling #recipedeveloper #fasiangy
1 mesiac dozadu

Čokoládová torta bez múky so šľahačkou a kakaom
Ak máte chuť na niečo čokoládové, upečené za pár minút a len zo štyroch ingrediencií, mám pre vás nápad. Fantastickú, jednoduchú, bezlepkovú a hlavne čokoládovú tortu!!! A všetko čo na ňu potrebujete sú vajcia, cukor, maslo a čokoláda. Šľahačku nepočítam, tá sa môže kľudne vynechať alebo nahradiť Mascarpone alebo dobrým domácim džemom. Príprava zaberie doslova len pár minút a zvládne ju aj začiatočník. Sú to v podstate vyšľahané vajcia s cukrom, do ktorých sa jemne primieša rozpustená čokoláda. Koláčik ocenia najmä „bezlepkáči“ a „čokoholici“, ale je to aj krásny darček alebo príležitosť ako sa blysnúť pred priateľmi. Vrelo odporúčam, určite sa podarí a z vás bude superstar!
Recept na mojom blogu VeganLady.sk: https://veganlady.sk/8650/cokoladova-torta-bez-muky-so-slahackou-a-kakaom/
.
.
.
#cokoladovatorta #cokoladovatortabezlepku #tortabezmuky #bezlekovatorta #tortbezlepku #peciembezmuky #chocolateglutenfreecake #flourlesscake #chocolateflourlesscake #cokoladovatortabezmuky #foodlover #foodblogger #foodstylist #recipedeveloper #foodphotographer #foodstyling #foodphotography #foodphoto
1 mesiac dozadu


RESTOVANÁ ZELENINA SO ZELENOU ŠPARGĽOU, RYŽOVÝMI REZANCAMI A ČERSTVÝM OREGANOM
Práve je sezóna špargle tak som sa rozhodla urobiť rýchle a zdravé jedlo, ktoré vás možno inšpiruje. Niekedy stačí nakrájať a opražiť pár kúskov čerstvej zeleniny, uvariť cestoviny zo špajze, pridať bylinky a chutné jedlo je na svete. Vlastne to nie je ani recept, skôr jednoduchý návod ako si uvariť sezónnu zeleninu s čerstvými bylinkami a pritom si pochutnať. V podstate môžete použiť akúkoľvek zeleninu, ktorá sa rýchlo upravuje a čerstvé bylinky, ktoré máte v kvetináči, záhrade či v chladničke. Prílohe sa tiež medze nekladú. Dajte si čo máte radi – ryžu, cestoviny, kuskus, bulgur, quinou alebo pšeno. Ako pri všetkých mojich receptoch, čerstvosť a kvalita surovín je na prvom mieste, preto kupujte a varte sezónne a ideálne lokálne potraviny. Prajem dobrú chuť!
Recept na mojom blogu VeganLady.sk: https://veganlady.sk/8588/restovana-zelenina-s-ryzovymi-rezancami-a-cerstvym-oreganom/
.
.
.
#restovanazelenina #zelenaspargla #zdravejedlo #lahkejedlo #jarnejedlo #rychlejedlo #jedlozjarnejzeleniny #foodlover #foodblogger #foodstylist #recipedeveloper #foodphotographer #foodstyling #foodphotography #foodphoto
2 mesiace dozadu



NARODENINOVÁ TORTA S MALINAMI A KRÉMOM Z BIELEJ ČOKOLÁDY
Túto tortu som upiekla pre našu 12-ročnú Lindu. Milujem takzvané nahé torty, ktoré sa odkrývajú v plnej svojej kráse a nehanbia sa za svoje zloženie. Sú veľmi jednoduché na prípravu aj dekorovanie a verte mi, že všetkých ohromíte nielen chuťou, ale aj vzhľadom.
Možno vyzerá zložito, ale je to len klasický piškót s vyšľahaným krémom. Áno, urobila som aj ganáž / ganache, čo je nóbl francúzske slovíčko pre vyšľahanú čokoládu s trochou sladkej smotany.
Na piškótové cesto je viacero osvedčených receptov, ale princíp ostáva rovnaký. Na váhu vajíčka dáte váhu múky a váhu cukru. Alebo na 1 vajce dáte 1 polievkovú lyžicu cukru a tiež múky (1:1:1). Mne sa osvedčilo 25g cukru a 25g múky na 1 vajce, ale dáva sa aj 30g na 1 vajce. Používa sa aj práškový cukor aj cukor krupica, aj polohrubá múka aj hladká. Dobrý piškót vybehne aj bez kypriaceho prášku ak máte kvalitný robot. Takže recept je naozaj flexibilný a ja som ho robila už s rôznymi múkami, aj cukrom, aj s práškom aj bez a vždy sa podaril. Problém mi robilo iba pridané maslo, tak ho do korpusu už nedávam.
Čo sa krému týka, tiež to nie je žiadna veda. Mascarpone vyšľaháte naraz so šľahačkou jedna radosť! Potom stačí primiešať už spomínanú ganáž z bielej čokolády a delikátny krém je hotový. Samotné vrstvenie torty chce trošku zručnosti a trpezlivosti, ale nemusí byť dokonalá ako z časopisu. Jednoducho natrite korpusy džemom a krémom a poukladajte medzi ne veľa ovocia a bude fantastická. Vrch torty je krásny len tak poprášený cukrom s pár kúskami ovocia a zelených lístkov mäty. Žiadne umenie, čistý vkus. Tak či tak, všetci odpadnú…
Recept na mojom blogu VeganLady.sk:
https://veganlady.sk/8551/narodeninova-torta-s-malinami-a-kremom-z-bielej-cokolady/
#narodeninovatorta #malinovatorta #tortazbielejcokolady #nahatorta #piskotovecesto #ganaz #narozeninovydort #whitechocolatecake #raspberrycake #nakedcake #whitechocolateganache #birthdaycake #fruitdecoratedcake #foodlover #foodblogger #foodstylist #recipedeveloper #foodphotographer #foodstyling #foodphotography #foodphoto
2 mesiace dozadu



Čokoládová pena z avokáda a banánu
Ostanú vám niekedy prezreté banány a neviete čo s nimi? Áno, dajú sa zamraziť a potom rozmixovať s mliekom alebo džúsom na lahodný banánový kokteil. Alebo z nich vyrobíte jednoduchú mrazenú dreň spolu s iným ovocím.
Ale mám pre vás aj iný nápad – luxusnú čokoládovú penu alebo čokoládový mousse. A to doslova. Je hotová za pár minút a všetci z nej idú odpadnúť. Stačí nahádzať banány, avokádo, roztopenú čokoládu, kakao a trochu medu do mixéra a hotovo. Delikátny dezert ako z 5***** reštaurácie je na svete!
S podávaním si tiež nemusíte robiť veľké starosti – čokoládový mousse vyzerá krásne v malých espresso šálkach ozdobený akýmkoľvek drobným ovocím. Ja som mala physalis alebo machovku peruánsku, ktorá okrem toho, že je zdravá, vyzerá veľmi elegantne. No čo poviete, skúsite doma tiež všetkých prekvapiť týmto luxusným dezertom?
Recept na mojom blogu VeganLady.sk: https://veganlady.sk/8518/cokoladova-pena-z-avokada-a-bananu/
.
.
.
#cokoladovapena #cokoladovymousse #čokolada #cokoladovapenazavokada #zdravedezerty #banany #avokado #foodlover #foodblogger #foodstylist #recipedeveloper #foodphotographer #foodstyling #foodphotography #foodphoto
2 mesiace dozadu



Hot Cross Buns alebo horúce sladké žemličky
Hot Cross Buns sú tradičnou veľkonočnou dobrotou v anglicky hovoriacich krajinách, ktorá sa podáva na Veľký piatok. Niečo podobné pre nás znamená veľkonočný baranček alebo mazanec. Hot cross buns sú mierne sladké buchtičky ochutené voňavým korením, pomarančovou kôrou a hrozienkami. Medzi typické koreniny patrí škorica, muškátový oriešok, klinčeky, koriander, zázvor, nové korenie a rasca. Ale recepty sa veľmi líšia a každý si ich prispôsobuje podľa svojej chuti. To platí aj pre sušené ovocie – niekto dáva iba hrozienka, iní zase používajú brusnice, višne či dokonca zázvor. Chutia hrejivo, korenisto a sladkasto s dotykom citrusu. Kríž, ktorý je pre buchtičky typický, symbolizuje naraz niekoľko javov – ukrižovanie Ježiša, štyri fázy mesiaca alebo striedanie štyroch ročných období.
Ja som pre vás pripravila zdravšiu variantu s mandľovým mliekom, kokosovým cukrom, celozrnnou špaldovou múkou a extra panenským olivovým olejom. Z korenia som použila škoricu a mixed spice, ktorému sa u nás najviac podobá perníkové korenie. Pridala som hrozienka, brusnice a pomarančovú kôru, ale kľudne môžete sušené ovocie aj kôru vynechať a korenie si prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Alebo môžete dať do žemličiek nasekané oriešky a kúsky čokolády.
Žemličky sa majú jesť teplé, ako naznačuje ich názov, a podávajú sa tradične iba s maslom rozkrojené na polovicu ako klasická žemľa. Ale často sa natierajú aj džemom, čokoládovou či orieškovou nátierkou. My sme si ich dali s maslom a domácim malinovým a brusnicovým džemom a jedli sme ich aj ďalší deň studené. Musím povedať, že boli stále vynikajúce, ale ak ich chcete jesť teplé, stačí ich na chvíľku ohriať v rúre a budú ako čerstvo pečené. Len ma mrzí, že sme ich zjedli skôr ako som ich stačila riadne nafotiť. Tak aspoň takto narýchlo posledné tri…
Recept na mojom blogu VeganLady.sk: https://veganlady.sk/8504/hot-cross-buns-alebo-horuce-sladke-zemlicky/
#hotcrossbuns #healthyhotcrossbuns #horucesladkezemlicky #sladkezemle #velkanoc #velkonocnerecepty #easterrecipes #foodlover #foodblogger #foodstylist #recipedeveloper #foodphotographer #foodstyling #foodphotography #foodphoto
2 mesiace dozadu
Vyhľadať recept
Kategórie
- Bezlepkové (82)
- Cestoviny (14)
- Dezerty (63)
- Nátierky a dipy (7)
- Obilniny (21)
- Polievky (12)
- Recenzie (2)
- Rizoto (4)
- Šaláty (11)
- Strukoviny (2)
- Vegánske (80)
- Vianoce (9)
- Video (1)
- Zelenina (48)