Sezóna paštrnáku práve končí, tak som ešte rýchlo využila poslednú možnosť a uvarila som z tejto skvelej koreňovej zeleniny lahodnú krémovú polievku. Paštrnák má nezameniteľnú chuť a hoci si ho ľudia mýlia s petržlenom, chuťovo sú celkom odlišné. Paštrnák je sladučký ako mrkva, ale zároveň v ňom cítiť osviežujúco kyslú chuť pripomínajúcu jabĺčko. Ťažko sa to opisuje, tá chuť je jedinečná, treba ju vyskúšať.
Je škoda, že sa na túto zeleninu zabúda, lebo je výborný a všestranne využiteľný. Je z neho výborné pyré, krémové polievky, dá sa gratinovať, vyprážať alebo aj piecť. Kľudne si ho nastrúhajte aj surový do šalátu. U nás doma ho máme najradšej v kombinácii so zemiakmi ako pyré alebo v tejto lahodnej krémovej polievke. Hlavne sa ho nebojte skúsiť, je skutočne fantastický!
Ingrediencie
Polievka
- 500g paštrnáku
- 2 zemiaky
- 2 cibuľky šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- bobkový list
- himalájska soľ
- mleté biele korenie
- rastlinná náhrada smotany / smotana na varenie
- voda alebo zeleninový vývar
Krutóny
- bageta alebo biely kváskový chlieb
- 2 strúčiky cesnaku
- petržlenová vňať
- himalájska soľ
- olivový olej
Postup
- Zeleninu očistím, umyjem a nakrájam na menšie kúsky. Vo väčšom hrnci opražím šalotku s cesnakom na horúcom olivovom oleji. Hneď ich osolím, aby pri pražení nestmavli. Pridám nakrájaný paštrnák, zemiaky a bobkový list. Zeleninu zalejem vývarom alebo vriacou vodou asi 2 cm nad okraj zeleniny a nechám jemne bublať 15-20 minút do zmäknutia.
- Keď je zelenina uvarená, rozmixujem polievku do hladkého krému a dochutím soľou a mletým bielym korením. Môžem ju ešte zjemniť sladkou smotanou alebo rastlinnou náhradou smotany na varenie. Do polievky pridám asi 3-4 polievkové lyžice alebo podľa chuti, premiešam a nechám prejsť varom.
- Krutóny natrhám zo striedky chleba alebo bagety. Cesnak očistím a nakrájam na tenké plátky. Petržlenovú vňať aj so stonkami nakrájam nadrobno. Na malej panvičke zohrejem olej a opražím v ňom krutóny, cesnak a stonky petržlenu. Cesnak nesmie príliš stmavnúť, preto ho pridám až nakoniec. Keď sú krutóny zlatisté, odstavím ich zo sporáka, osolím a pridám petržlenovú vňať.