Jem polievky každý deň. Nielen preto že ich mám veľmi rada, ale aj preto lebo ma zasýtia čo je pri vegánskej a živej strave veľmi dôležité. Vlastne bez polievky sa cítim hladná, ale keď si ju dám pred jedlom a potom ešte šalát, tak som “full”. Navyše mám dve malé dcérky, ktoré sú večne hladné a mať uvarenú polievku sa pri deťoch vždy vyplatí.
Karfiolový krém robievam často. Je veľmi jednoduchý na prípravu a potrebné suroviny viem kúpiť takmer celý rok. A moje deti ju milujú! Dokonca aj moja mama, ktorá polievky nijak zvlášť neobľubuje, ju pochválila. A nielen to, začala si ju doma variť, čo je pre mňa najväčšia odmena.
Skúste si ju doma spraviť. Je naozaj luxusne krémová a to bez veľkej námahy. Chutí jemne, lahodne ako v top reštaurácii. Má vyváženú sladkastú chuť, bez náznaku karfiolového pachu. Tajomstvo je použiť kvalitné suroviny, najlepšie bio a neprehnať to s množstvom vody. Ak máte radi silné chute, použite namiesto vody zeleninový vývar, prípadne vývar v kocke alebo prášku. Kvalitný bio vývar, ktorý je naviac bez lepku, laktózy a kvasníc robí firma Alnavit. Na obrázku je polievka s čerstvým oreganom a konopným olejom. Podávala som ju s opečenými toastmi.
Ingrediencie
- 2 PL repíkového oleja / rastlinného oleja
- 2 mladé cibuľky / 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 mrkvy karotky
- 1 menší karfiol
- voda / zeleninový vývar
- himalájska soľ
- biele mleté korenie
Inštrukcie
- Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na menšie kúsky. Veľmi sa s tým netrápim, lebo polievka sa nakoniec rozmixuje.
- Do rýchlovarnej konvice dám zovrieť asi 1,5 l vody.
- Na oleji orestujem cibuľku s mrkvou a neskôr pridám karfiol. Spolu restujem asi 2 minúty.
- Zalejem vriacou vodou, ale len aby sa zelenina tesne pokryla, radšej menej vody ako viac. Ochutím soľou a nechám jemne vrieť. Dá sa použiť aj zeleninový vývar.
- Zeleninu varím vo vývare do zmäknutia, cca 10-15 minút.
- Keď je zelenina mäkká, ale nie rozvarená, rozmixujem polievku ručným mixérom do krémovej konzistencie.
- Dochutím soľou a mletým bielym korením, prípadne muškátovým orieškom.