Vegánske bezlepkové muffiny s čučoriedkami a mandľovou posýpkou

Dnes som mala obrovskú chuť na niečo sladké a zároveň sa mi chcelo vyskúšať niečo nové. Spomenula som si na moje obľúbené čučoriedkové mafiny od Gordona Ramseyho z celozrnnej múky, banánov a cmaru, ktoré sú síce fantastické a veľmi zdravé, ale nie vegánske. Keďže tieto kvôli alergii na mlieču bielkovinu a lepok momentálne nemôžem, skúsila som vymyslieť ich vegánsku bezlepkovú verziu. A podarila sa!

Namiesto celozrnnej špaldovej múky som použila zmes bezlepkovej múky s pohánkovou a pridala ovsené vločky pre ľahšiu konzistenciu cesta. Bezlepkové múky kupujem ako hotové zmesi, napríklad značku Schär alebo Doves Farm. Mleté ľanové semienka v kombinácii s vodou nahradili vajcia a rozmixované banány sa postarali o aromatickú a šťavnatú chuť. Úplne najlepšia je na týchto muffinoch posýpka – tá sa mi fakt podarila! Chutí presne tak ako vyzerá: chrumkavo, orieškovo, voňavo a sladko…

Ako vlastne chutia moje muffiny?

  • Chrumkavé a šťavnaté zároveň
  • Nasiaknuté banánovo-čučoriedkovou chuťou
  • Sladké tak akurát
  • Celozrnné a zdravé
  • Dokonalé s espressom
  • Jede nikdy nestačí…

Ingrediencie

Suché ingrediencie

  • 1 C bezlepkovej zmesi
  • ½ C pohánkovej múky
  • ½ C celých ovsených vločiek
  • ½ C prírodného trstinového cukru
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL soli
  • 1 C čučoriedok

Tekuté ingrediencie

  • 5 PL vody
  • 2 PL mletých ľanových semienok
  • 4 zrelé banány (záleží na veľkosti)
  • ¼ C vody
  • ¼ C olivového oleja
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL citrónovej šťavy

Posýpka

  • ¼ C prírodného trstinového cukru
  • 1/3 C pohánkovej múky
  • 2 PL = 25g vegánskeho masla (napr. Alsan)
  • sekané mandle na posypanie

Inštrukcie

  1. Rúru dám zohriať na 180°C. Na plech položím dve formy na mafiny, ktoré vysteliem 12 papierovými košíčkami.
  2. Urobím si 2 vegánske vajcia. Zmiešam 5 polievkových lyžíc vody a 2 polievkové lyžice mletých ľanových semienok a nechám odstáť asi 5 minút, kým nevsiaknu vodu.
  3. Rukami spracujem suroviny na posýpku až sa mi vytvorí mrvenička, ktorá pripomína mokrý piesok. Odložím ju do chladničky, aby udržala svoj tvar.
  4. Vo veľkej mise zmiešam všetky suché suroviny okrem čučoriedok.
  5. V kuchynskom robote rozmixujem banány, vegánske vajcia a všetky ostatné vlhké suroviny.
  6. Keď sa rúra vyhreje nalejem tekuté prísady do suchých a premiešam. Vznikne redšie alebo hustejšie cesto v závislosti od použitej bezlepkovej zmesi. Cesto má robiť malé bublinky, čo je reakcia kypriaceho prášku s citrónom.
  7. Do cesta jemne primiešam čučoriedky a lyžicou naplním muffinové košíčky do plna. Každý muffin posypem mrveničkou a sekanými mandľami.
  8. Dám piecť na 180°C približne na 25-30 minút do zlatista.
  9. Po upečení musia mafiny vychladnúť vo forme, lebo sú veľmi šťavnaté a v teple sa dopekajú.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.