Dnes som mala obrovskú chuť na niečo sladké a zároveň sa mi chcelo vyskúšať niečo nové. Spomenula som si na moje obľúbené čučoriedkové mafiny od Gordona Ramseyho z celozrnnej múky, banánov a cmaru, ktoré sú síce fantastické a veľmi zdravé, ale nie vegánske. Keďže tieto kvôli alergii na mlieču bielkovinu a lepok momentálne nemôžem, skúsila som vymyslieť ich vegánsku bezlepkovú verziu. A podarila sa!
Namiesto celozrnnej špaldovej múky som použila zmes bezlepkovej múky s pohánkovou a pridala ovsené vločky pre ľahšiu konzistenciu cesta. Bezlepkové múky kupujem ako hotové zmesi, napríklad značku Schär alebo Doves Farm. Mleté ľanové semienka v kombinácii s vodou nahradili vajcia a rozmixované banány sa postarali o aromatickú a šťavnatú chuť. Úplne najlepšia je na týchto muffinoch posýpka – tá sa mi fakt podarila! Chutí presne tak ako vyzerá: chrumkavo, orieškovo, voňavo a sladko…
Ako vlastne chutia moje muffiny?
- Chrumkavé a šťavnaté zároveň
- Nasiaknuté banánovo-čučoriedkovou chuťou
- Sladké tak akurát
- Celozrnné a zdravé
- Dokonalé s espressom
- Jede nikdy nestačí…
Ingrediencie
Suché ingrediencie
- 1 C bezlepkovej zmesi
- ½ C pohánkovej múky
- ½ C celých ovsených vločiek
- ½ C prírodného trstinového cukru
- 2 ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL soli
- 1 C čučoriedok
Tekuté ingrediencie
- 5 PL vody
- 2 PL mletých ľanových semienok
- 4 zrelé banány (záleží na veľkosti)
- ¼ C vody
- ¼ C olivového oleja
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL citrónovej šťavy
Posýpka
- ¼ C prírodného trstinového cukru
- 1/3 C pohánkovej múky
- 2 PL = 25g vegánskeho masla (napr. Alsan)
- sekané mandle na posypanie
Inštrukcie
- Rúru dám zohriať na 180°C. Na plech položím dve formy na mafiny, ktoré vysteliem 12 papierovými košíčkami.
- Urobím si 2 vegánske vajcia. Zmiešam 5 polievkových lyžíc vody a 2 polievkové lyžice mletých ľanových semienok a nechám odstáť asi 5 minút, kým nevsiaknu vodu.
- Rukami spracujem suroviny na posýpku až sa mi vytvorí mrvenička, ktorá pripomína mokrý piesok. Odložím ju do chladničky, aby udržala svoj tvar.
- Vo veľkej mise zmiešam všetky suché suroviny okrem čučoriedok.
- V kuchynskom robote rozmixujem banány, vegánske vajcia a všetky ostatné vlhké suroviny.
- Keď sa rúra vyhreje nalejem tekuté prísady do suchých a premiešam. Vznikne redšie alebo hustejšie cesto v závislosti od použitej bezlepkovej zmesi. Cesto má robiť malé bublinky, čo je reakcia kypriaceho prášku s citrónom.
- Do cesta jemne primiešam čučoriedky a lyžicou naplním muffinové košíčky do plna. Každý muffin posypem mrveničkou a sekanými mandľami.
- Dám piecť na 180°C približne na 25-30 minút do zlatista.
- Po upečení musia mafiny vychladnúť vo forme, lebo sú veľmi šťavnaté a v teple sa dopekajú.