Krémová polievka zo zelenej špargle

Milujem jar! Nielen preto že som sa na jar narodila, ale hlavne kvôli fantastickým sezónnym potravinám. Všetko je také čerstvé, šťavnaté, chrumkavé, farebné a konečne lokálne a chutné. Nehovoriac o nádhernej prírode, ktorá rastie, kvitne a vonia všade navôkol.

Práve v tomto období mám viacero závislostí. Kupujem si tulipány, stále dokola. Milujem keď sú čerstvé a vŕzgajú. A páči sa mi ich jednoduchý a dokonalý tvar. Obliekam si šaty a ukazujem moje dlhé štíhle nohy (vďaka Bohu a mojej mame za ne!). A moja tretia závislosť? ŠPARGĽA.

Vôbec nepreženiem, keď poviem, že v sezóne ju jedávam päť krát do týždňa. Najradšej mám zelenú uvarenú v pare, ochutenú len olivovým olejom a citrónom s mladými zemiačikmi. Pre mňa slasť je aj táto luxusná polievka zo zelenej špargle. Je neskutočne krémová vďaka zemiaku, jej jemne horkastá chuť je tlmená sladkou mrkvou a pórom a na pikantnosti jej dodáva citrón. Je jednoduchá na prípravu a varenie nezaberie viac ako 15 minút aj s čistením zeleniny. Ozaj, zelenú špargľu nešúpem, iba odrežem drevnaté spodky asi 3-5 cm a umyjem pod tečúcou vodou. Polievka je vhodná aj na mrazenie.

Špargľa je pre mňa natoľko vzácna, že si zaslúži moju pozornosť. Je lahodná, ľahko stráviteľná a je zdrojom veľmi cenných látok prospievajúcich ľudskému organizmu. Obsahuje veľa vody, vlákninu, bielkoviny, málo tukov a sacharidov, veľké množstvo betakaroténu, vitamínu E a C, ako aj vitamíny skupiny B. Pre jej výnimočné zloženie sa jej hovorí elixír zdravia a mladosti.

Ingrediencie

  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • 1 pór, iba biela časť – nemusí byť
  • 1kg zelenej špargle
  • soľ – ja používam himalájsku
  • mleté čierne korenie
  • citrónová šťava – nemusí byť

 

Inštrukcie

  1. Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na kúsky. Veľmi sa s krájaním netrápim, lebo polievka sa aj tak rozmixuje. Zo špargle odrežem iba drevnaté spodky, asi 3-5 cm.
  2. Dám si zovrieť vodu v rýchlo-varnej kanvici.
  3. Na horúcom oleji restujem pór, cibuľu a mrkvu asi 3 minúty.
  4. Pridám nakrájanú špargľu a zemiak, posolím a dobre premiešam.
  5. Zalejem vriacou vodou tak, aby bola zelenina tesne prikrytá. Radšej dávam menej vody, lebo chcem mať hustú krémovú konzistenciu. Nechám jemne vrieť asi 10 minút alebo kým sa zelenina neuvarí. Polievku neprikrývam, vtedy ostane krásne zelená.
  6. Polievku rozmixujem ručným mixérom do hladka a prípadne dochutím soľou, korením a citrónovou šťavou.

 

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.