Dnes som netušila čo uvarím. Otvorila som chladničku a pozrela čo v nej mám. Zobrala som všetky zeleninové kúsky a zbytky z týždňa a vymyslela toto jednoduché, super rýchle jedlo. Takto improvizujem často, najmä počas týždňa keď prídem unavená z roboty a nechce sa mi robiť veľké prípravy na varenie. Páči sa mi keď mám navarené do 15 minút, kým sa uvaria cestoviny, spravím zeleninu a môžem sa hneď najesť.
Toto jedlo je zaujímavé kvôli spojeniu feniklu a bieleho vína. Fenikel mám veľmi rada, ale používam ho častejšie surový do šalátov. Je prekvapivo ešte lepší varený, lebo biele vínko zjemní jeho silne anízovú chuť a dodá mu šmrnc. Cuketa a mrkvička dodajú na sladkosti a chrumkavý karfiol vylepší štruktúru jedla. Bezlepkové kukuričné penne nezaťažia žalúdok zato dodajú energiu a ľahké, rýchle a výživné jedlo je na svete!
Mali by ste ho uvariť, lebo je:
- super rýchly
- veľmi zdravý
- rafinovane chutný
- variabilný v použití zeleniny
Ingrediencie
- 2 PL olivového oleja
- 2 jarné cibuľky
- 1 fenikel
- 2 mrkvy
- 1 cuketa
- ½ hlavy karfiolu
- 100 ml suchého bieleho vína
- bazalkové pesto
- petržlenová vňať
- mleté biele korenie
- štipka soli
- bezlepkové penne
Inštrukcie
- Dám variť penne alebo iné cestoviny podľa návodu na obale. Nechám si trochu uvarenej vody z cestovín bokom.
- Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na kúsky a tvary, ktoré sa mi páčia.
- Na panvici zohrejem olej a spolu restujem mladú cibuľku, fenikel a mrkvu asi 3 minúty.
- Potom pridám cuketu a ružičky karfiolu, osolím, okorením a zalejem bielym vínkom. Nechám zovrieť, stiahnem teplotu, prikryjem a nechám dusiť asi 5 minút. Zelenina musí ostať chrumkavá, nesmie byť prevarená.
- Zmiešam penne so zeleninou a ak sú cestoviny príliš suché, pridám trošku odloženej vody z cestovín. Tá krásne spojí chute a vytvorí výbornú šťavnatú glazúru.
- Penne s jarnou zeleninou podávam bohato posypané s petržlenovou vňaťou prípadne vegánskym parmezánom.