Quinoa šalát s karfiolovou ryžou a jarnou zeleninkou

Musím sa priznať, bezlepkový tabbouleh z Izraela ma tak inšpiroval, že vďaka nemu som vymyslela už niekoľko skvelých šalátov. A práve toto milujem na cestovaní a dobrom jedle. Nejde len o jeden gurmánsky moment, ale páči sa mi čo nasleduje potom… nemôžem zaspať, lebo mám v hlave množstvo nápadov ako si to fantastické jedlo uvarím sama a ako ho zmením, vylepším, ozdravím. Alebo ako ho uvarím priateľom a rodine a prenesiem sa späť na dovolenku.

To je prípad aj tohto šalátu. Včera som kúpila krásny obrovský karfiol a hneď som si spomenula na tabbouleh z quinoi, ktorý som jedla v Tel Avive. Z polovice karfiolu som uvarila mojimi deťmi milovanú karfiolovo-karotkovú polievku a druhú som plánovala použiť nasurovo v šaláte. Surový karfiol mám veľmi rada, je taký chrumkavý a šťavnatý zároveň, ale nedá sa ho zjesť príliš veľa. Preto som sa rozhodla rozmixovať ho na niečo, čo som nazvala „karfiolový sneh“. Nápad s quinoou sa mi páčil tak som ju tiež použila ako základ namiesto tradičného bulguru. Nakrájala som mladú jarnú zeleninku, ktorú som práve mala, riadnu kopu byliniek a nový luxusný bezlepkový tabbouleh je na svete!

Ingrediencie

  • ½ C quinoa
  • ½ hlávky karfiolu
  • 1 červená paprika
  • 1 šalátová uhorka
  • 2 mladé cibuľky
  • 2 mrkvy
  • 2 zväzky petržlenovej vňate
  • 1 zväzok medovky
  • 1 citrón – šťava a kôra
  • konopný olej
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ
  • tekvicové semienka na posypanie

Inštrukcie

  1. Uvarím quinou podľa návodu na obale a nechám vychladnúť.
  2. Karfiol umyjem, vyrežem z neho hlúb a ružičky rozmixujem na sneh v kuchynskom robote.
  3. Umyjem a nakrájam mladú cibuľku na kolieska, papriku na malé kúsky, mrkvu nastrúham na hrubo, a uhorku podľa veľkosti buď na kolieska alebo kocky. Bylinkové vňate nasekám nadrobno.
  4. Zmiešam uvarenú quinou s čerstvým karfiolovým snehom a nasekanými bylinkami. Potom jemne primiešam nakrájanú zeleninu.
  5. Šalát sýto zalejem konopným olejom, ochutím soľou a korením a pridám citrónovú šťavu a kôru.
  6. Podávam s čerstvo opraženými tekvicovými semienkami.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.