Pohánkovo-cviklový šalát so šošovicou a píniovými orieškami

Inšpiráciu na toto jedlo som načerpala v jednom vegánskom bistre v Bratislave. Tam ho podávali ako jednoduchú prílohu z pohánky a cvikly. Nebola nijak zvlášť ochutená a pohánka bola rozvarená, ale táto kombinácia ma upútala. Hneď na druhý deň som sa pustila do vlastnej verzie.

Chcela som, aby bol šalát hlavným jedlom, zasýtil a navyše obsahoval kvalitné bielkoviny. Tak som pridala čiernu lesklú šošovicu Beluga, ktorá vonia ako gaštany a pripomína kaviár. Jej výhodou je, že sa varí krátko a zachováva svoj tvar, takže je vhodná do šalátov. Šošovica je skvelý zdroj proteínov, vlákniny, vitamínov skupiny B, viacerých minerálov a stopových prvkov ako sú draslík, vápnik, horčík, fosfor, ale aj zinok, železo či mangán. Najviac výživy z nej dostanete keď ju skombinujte s celozrnnými obilninami, preto spojenie pohánky a šošovice je pre zdravie ideálne.

Citrón, petržlenová vňať, mladé cibuľky ako aj červená paprika majú vysoký obsah vitamínu C, takže šalát prekypuje zdravím. Červená repa alebo cvikla je kapitola sama o sebe čo sa zdraviu prospešných vlastností týka. Takže šup-šup, vyskúšaj tento super zdravý, tak trochu netradičný šalát!

Ingrediencie

  • 1 C pohánky
  • ½ C šošovice Beluga
  • 1 sladká červená paprika
  • 2 varené červené repy
  • 2 mladé cibuľky
  • 1 citrón – šťava a kôra
  • petržlenová vňať
  • olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ
  • píniové oriešky

Inštrukcie

  1. Uvarím pohánku a šošovicu podľa návodu na obale, každú v samostatnom hrnci.
  2. Medzitým nakrájam mladú cibuľku na kolieska, papriku a cviklu na malé kocky a petržlenovú vňať nadrobno. Cviklu krájam pomocou kovovej mriežky na zemiaky.
  3. Zmiešam šošovicu s pohánkou a jemne primiešam všetky nakrájané suroviny.
  4. Pohánkovo-šošovicový šalát výdatne zalejem olivovým olejom, ochutím soľou a korením a pridám citrónovú šťavu a kôru.
  5. Šalát podávam s čerstvo opraženými píniovými orieškami a petržlenovou vňaťou.

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Hodnotenie

komentáre 2

  1. Zuzka, tento recept je výborný. Hoci som nemala všetky ingrediencie podľa receptu, mala som na neho takú chuť, že som ho musela hneď vyskúšať. Pohanku som nahradila quinou a piniove oriesky slnecnicovymi semienkami. A pochutila som si veľmi. Teším sa nabudúce na originálny recept ?

  2. Janka, som štastná, že ti chutilo! Už sa neviem dočkať ako príde jar a takýchto šalátov vymyslím koopeeec :o)

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.