Ani vegánske, ani bezlepkové, zato neskutočne chutné a zdravé! Milujem keksíky – najradšej mám jednoduché chute, ale musia byť čo najviac chrumkavé. Sú z celozrnnej múky a so zdravým cukrom, takže zdravé. Sú chrumkavé a také aj ostanú po celú dobu, takže skutočne keksíkové. Sú veľmi jednoduché na prípravu a dlho vydržia, takže ideálna zásoba sladkostí pre deti. Skrátka, tieto škoricové zlatisté kolieska spĺňajú moju predstavu o dokonalých sušienkach.
Ingrediencie
- 400g celozrnnej špaldovej múky
- 200g trstinového alebo kokosového cukru
- 250g masla
- 2 celé vajcia
- 2ČL kypriaceho prášku
- 5ČL mletej škorice
- 1ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
Inštrukcie
- Všetky ingrediencie zmiešam v robote alebo ručne spracujem, kým sa vytvorí hladké cesto. Zabalím ho do fólie a nechám v chladničke odležať 2 hodiny, najlepšie cez noc.
- Rúru dám zohriať na 180°C a pripravím si plechy s papierom na pečenie.
- Cesto vyberiem z chladničky aspoň 30 minút pred použitím. Rozdelím ho na dve časti. Z jednej vyvaľkám na pomúčenej ploche tenký plát o hrúbke asi 4mm a vykrajujem a pečiatkujem keksíky jeden vedľa druhého.
- Opatrne ich prenesiem na plech a pečiem vo vyhriatej rúre asi 10 minút. Keksíky treba strážiť, lebo každá rúra pečie inak. Sú dosť tenké, takže sa ľahko pripália.
- Zbytky cesta spojím s druhou časťou cesta a pokračujem tým istým spôsobom, kým sa mi všetko cesto neminie.
- Po vychladnutí skladujem keksíky vo vzduchotesnej nádobe, kde vydržia aj niekoľko týždňov.
Prosím vás, koľko keksikov asi z tejto masy vyjde?
Ivanka, priznám sa, že som ich nepočítala, ale odhadujem medzi 30-40 kusov. V každom prípade nemuíte sa báť žeby sa nezjedli, sú vynikajúce ? Navyše, dlho vydržia takže žiaden problém… Dajte prosím vedieť ako dopadli, Zuzka