Celozrnné špaldové sušienky so škoricou

Ani vegánske, ani bezlepkové, zato neskutočne chutné a zdravé! Milujem keksíky – najradšej mám jednoduché chute, ale musia byť čo najviac chrumkavé. Sú z celozrnnej múky a so zdravým cukrom, takže zdravé. Sú chrumkavé a také aj ostanú po celú dobu, takže skutočne keksíkové. Sú veľmi jednoduché na prípravu a dlho vydržia, takže ideálna zásoba sladkostí pre deti. Skrátka, tieto škoricové zlatisté kolieska spĺňajú moju predstavu o dokonalých sušienkach.

 

Ingrediencie

  • 400g celozrnnej špaldovej múky
  • 200g trstinového alebo kokosového cukru
  • 250g masla
  • 2 celé vajcia
  • 2ČL kypriaceho prášku
  • 5ČL mletej škorice
  • 1ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli

Inštrukcie

  1. Všetky ingrediencie zmiešam v robote alebo ručne spracujem, kým sa vytvorí hladké cesto. Zabalím ho do fólie a nechám v chladničke odležať 2 hodiny, najlepšie cez noc.
  2. Rúru dám zohriať na 180°C a pripravím si plechy s papierom na pečenie.
  3. Cesto vyberiem z chladničky aspoň 30 minút pred použitím. Rozdelím ho na dve časti.   Z jednej vyvaľkám na pomúčenej ploche tenký plát o hrúbke asi 4mm a vykrajujem a pečiatkujem keksíky jeden vedľa druhého.
  4. Opatrne ich prenesiem na plech a pečiem vo vyhriatej rúre asi 10 minút. Keksíky treba strážiť, lebo každá rúra pečie inak. Sú dosť tenké, takže sa ľahko pripália.
  5. Zbytky cesta spojím s druhou časťou cesta a pokračujem tým istým spôsobom, kým sa mi všetko cesto neminie.
  6. Po vychladnutí skladujem keksíky vo vzduchotesnej nádobe, kde vydržia aj niekoľko týždňov.

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Hodnotenie

komentáre 2

  1. Ivanka, priznám sa, že som ich nepočítala, ale odhadujem medzi 30-40 kusov. V každom prípade nemuíte sa báť žeby sa nezjedli, sú vynikajúce ? Navyše, dlho vydržia takže žiaden problém… Dajte prosím vedieť ako dopadli, Zuzka

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.