Mäsové guličky s oregánom a mahá v paradajkovej omáčke s papardelle

Moje deti toto jedlo milujú. Ale mne sa nikdy nechcelo stáť nad panvicou a opekať jednu guličku za druhou, nehovoriac o množstve oleja, ktorý som spotrebovala. Tak som ich skúsila upiecť v rúre úplne bez neho a vyšlo to! Guličky sú krásne prepečené, vnútri šťavnaté a na povrchu chrumkavé – a navyše bez práce. Pridala som do nich ovsené vločky namiesto strúhanky a množstvo čerstvých byliniek, ktoré by mi deti inak nezjedli.  A používam čisto hovädzie mäso, aby neboli priliž mastné.  Tým sú zdravšie a zároveň sa skrátil aj čas prípravy, lebo kým sa guličky pečú, uvarím jednoduchú omáčku, samotné cestoviny a prestriem stôl. No a za chviľu je neskutočná delikatesa na tanieri… aaach to je dobrota!

Ingrediencie

Na mäsové guličky:

  • 500g bio hovädzieho mletého
  • 1 nadrobno nakrájaná šalotka
  • 2 roztlačené strúčiky cesnaku
  • ½ČL údenej sladkej papriky
  • ½ČL mahá korenia
  • ½ČL kurkumy
  • ½ČL sušeného oregána
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ
  • zväzok nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 hrste ovsených vločiek
  • 1 celé vajco

Na omáčku:

  • 1 kvalitná paradajková konzerva
  • 2 strúčiky cesnaku na plátky
  • ½ČL sušeného oregána
  • olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ
  • cukor

Inštrukcie

  1. Rúru dám zohriať na 180°C a nechám v nej rozpáliť teflónový plech.
  2. Do veľkej misy dám všetky prísady na mäsové guličky. Navlečiem si jednorázové gumené rukavice a všetko poriadne zmiešam. V rukaviciach sa guličky dobre tvarujú, lebo sa mäso nelepí na ruky. Vytvarujem cca 20 rovnakých guličiek a dám na žeravý plech. Pečiem asi 30 minút podľa veľkosti guličiek, kým nie sú hotové.
  3. Medzitým si uvarím omáčku. Na horúcom oleji osmahnem plátky cesnaku a sušené oregáno. Cesnak musí ostať pekne biely, stačí, že pridá do oleja arómu. Pridám konzervu paradajok, ochutím cukrom, soľou a korením a varím prikryté na miernom ohni asi 10 minút.
  4. Keď sú guličky upečené, preložím ich z plechu do paradajkovej omáčky a prikryté spolu povarím asi 10 minút, aby sa chute spojili.
  5. Podávam s čerstvými papardelle poliate olivovým olejom a posypané petržlenovou vňaťou alebo čerstvou bazalkou. Parmezán je tiež ku guličkám vynikajúci.

UložiťUložiť

UložiťUložiťUložiťUložiť

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.