Rada improvizujem a varím intuitívne, najmä ak je sezóna čerstvej zeleniny a ovocia ako teraz. Je leto a ja mám chladničku plnú zdravia nabitých ingrediencií. Mám chuť na niečo ľahké, svieže, ale sýte zároveň. Napadlo ma, že urobím niečo ako teplý letný šalát, ktorý je zároveň hlavným jedlom. A vypálilo to úžasne! Jednoduchú chuť ryže som vyzdvihla použitím aromatického korenia pričom čistá chuť zeleninky ostala zachovaná. Zaujímavá je aj štruktúra jedla, keďže zelenina je jemne chrumkavá a ryža na skus tak akurát. Pripraviť toto jedlo síce zaberie nejaký čas, ale pôžitok z neho stojí za to.
Ingrediencie
- divoká ryža – asi 3 porcie
- 1 brokolica
- 2 kukurice
- 1 cuketa
- polovica žltej papriky
- polovica červenej papriky
- 3 mladé cibuľky
- 2 strúčky cesnaku
- olivový olej
- 2 ČL mletej kurkumy
- ½ČL mahá korenia
- himalájska soľ
- mleté čierne korenie
- citrónová šťava a kôra
- petržlenová vňať
Inštrukcie
- Uvarím divokú celozrnnú ryžu podľa návodu na obale. Trvá to asi 45 minút.
- Všetkú zeleninu dobre umyjem a očistím. Papriky a brokolicové stonky nakrájam na malé kúsky, brokolicu rozdelím na ružičky a cuketu nasrúham na jemno. Mladú cibuľku a cesnak nakrájam na kolieska.
- Kukuricu uvarím a nožom orežem sladké semienka. Brokolicové ružičky blanžírujem vo vriacej vode 4 minúty.
- Vo veľkej panvici orestujem korenie na olivovom oleji a pridám mladú cibuľku s cesnakom. Potom brokolicové stonky, cuketu a papriky a restujem asi 3 minúty. Nakoniec pridám varenú kukuricu a brokolicu, dochutím soľou a korením a prehrejem.
- Restovanú zeleninu jemne zmiešam s varenou divokou ryžou a dochutím korením a citrónom. Podávam s čerstvou petržlenovou vňaťou.