Rýchle čokoládové sušienky

Na Vianoce som dostala moju vytúženú kuchársku knihu od Jamieho Olivera, 5 Ingrediencií. Som z nej nadšená, pretože takto si ja predstavujem moderné varenie – rýchle, jednoduché, zdravé a sexi. Medzi mnohými výbornými receptami som objavila aj tieto sušienky. Zaujali ma nielen kvôli tomu, že sú bezpracné, ale s použitím chleba v sušienkach som sa ešte nestretla.

Jasné, že som ho musela vyskúšať a to hneď niekoľko krát. Zistila som, že keksíky sú vždy iné a závisia od typu ražného chleba, ktorý použijem. Raz boli hladké ale roztečené, inokedy hrudkovité ale pekne tvarované. Ale vždy boli vynikajúce a zjedli sa okamžite.

Celkom sa mi osvedčilo použiť celoražné štvorce z Lidla, lebo nemusím kvôli pečeniu kupovať celý chlieb. Navyše, keksíky ostanú vnútri príjemne chrumkavé akoby v nich boli oriešky. To vďaka ražnej kôrke, ktorá si zachová svoju štruktúru aj po upečení keksíkov. Pôvodný recept som zmenila a pridala viac cukru. Jamieho sušienky boli príliž horké a deti by ich nejedli. Tak som nám všetkým osladila život a doporučujem to aj vám – tieto koláčiky sú na to ideálne.

 

Ingrediencie

  • 100g horkej čokolády (min. 60%)
  • 100g masla
  • 100g ražného chleba
  • 100g hnedého cukru
  • 2 vajcia

Postup

  1. Rúru zohrejem na 200°C.  Pripravím si dva plechy vystlané papierom na pečenie, ktorý ešte potriem raslinným olejom.
  2. Vo vodnom kúpeli rozpustím čokoládu, odstavím ju a pridám do nej maslo, aby sa rozpustilo.
  3. V robote rozmixujem chlieb na drobno, pridám do neho cukor a vajcia. Znovu rozmixujem.
  4. Nakoniec do robota pridám roztopenú čokoládu s maslom a ešte raz poriadne rozmixujem.
  5. Pomocou dávkovača na zmrzlinu alebo lyžice vytvarujem rovako veľké guľky, ktoré sa mierne na plechu roztečú.
  6. Keksíky pečiem na 200°C asi 10-12 minút kým začnú tmavnúť okraje. Treba ich strážiť, lebo každá rúra pečie inak a rýchlo sa prepečú. Po vybratí keksíkov z rúry môžu byť v strede mäkké, na plechu pri chladnutí ešte dôjdu.
  7. Sušienky nechávam voľne na vzduchu, stále ostávaju mäkké.

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 8 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.