Tortičky Pavlova

Dnes nás mamina pozvala na nedeľný obed. Veľmi som sa potešila, že nám navarí nejakú dobrotu a ja zas niečo dobré upečiem. Už dávno som sa chystala vyskúšať tortu Pavlova alias snehové pusinky a toto bola výborná príležitosť. Moje deti milujú všetky druhy laskoniek, kokosiek a snehových pusiniek. Dôvod je jednoduchý – sú strašne sladké a krehké zároveň a tomu deti nikdy neodolajú. Takže úspech bol dopredu zaručený :o)

Príprava pusiniek je naozaj jednoduchá a nezaberie viac ako 15 minút. Na čo však treba myslieť je, že pečenie a následné sušenie trvá niekoľko hodín. Preto som pusinky piekla deň dopredu. Aj parížsky krém je lepšie urobiť vopred kvôli dokonalému vychladeniu a vyšľahaniu. Do krému už nedávam žiaden cukor a používam výlučne horkú čokoládu, aby vznikol kontrast medzi sladkou pusinkou a čokoládovým krémom so šťavnatým ovocím.

Je to ideálny dezert pre malých aj veľkých, každý si v ňom nájde to svoje.  Hodí sa na párty, pre návštevy a oslavy – jednoducho vždy keď nemám čas v deň D, ale chcem urobiť veľký dojem. A tentokrát to naozaj vyšlo!!! Hoci pusinky boli veľké ako svet a sem-tam aj popraskané, zmizli okamžite a na ich veľkosť sa naozaj nikto nesťažoval…

Tieto pusinky budete milovať, lebo sú:

  • chrumkavé zvonku a mäkkučké zvnútra
  • ľahučké a krehké ako obláčik
  • kontrastne sladké a horké zároveň
  • veľmi jednoduché na prípravu
  • nádherné na pohľad

 

Ingrediencie

Na tortičky

  • 6 bielkov
  • 330g práškového cukru
  • 1ČL octa

Na parížsky krém

  • 250ml šľahačky
  • 50g horkej čokolády (min. 60%)

Na ozdobu

  • čučoriedky
  • jahody
  • kakao

 

Postup

  1. Rúru dám zohriať na 150°C. Dva plechy vysteliem papierom na pečenie.
  2. Bielky vyšľahám ručným šľahačom alebo v robote do tuhej peny, nesmú sa prešľahať.
  3. Za stáleho šľahania postupne pridávam cukor do bielkovej peny po jednej polievkovej lyžici. Šľahám asi 30 sekúnd a potom prídám ďaľšiu lyžicu cukru. Takto pokračujem kým miniem všetok cukor. Šlahanie trvá asi 10 minút. Vznikne krásna lesklá a tuhá bielková pena.
  4. Nakoniec pridám ešte jednu čajovú lyžičku octa a šľahám ešte pár minút.
  5. Vytvarujem buď 10 malých tortičiek v podobe hniezda alebo dva veľké korpusy. Je dobré v strede urobiť lyžicou priehlbinu, aby v nej dobre držal krém.
  6. Teplotu stiahnem na 120°C a pečiem asi 30 minút. Potom vypnem rúru a nechám v nej tortičky úplne vychladnúť a doschnúť, ideálne cez noc.
  7. Parížsky krém pripravím deň vopred. Zohrejem šľahačku na strednej teplote v ktorej rozpustím čokoládu. Zohrievam tak dlho, kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Ihneď odstavím z tepla ešte pred vretím. Nechám úplne vychladnúť a dám na noc do chladničky.
  8. Na druhý deň vyšľahám parížsky krém rovnako ako šľahačku, naplním ním tortičky, ozdobím ich ovocím a posypem kakaom.

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.