Dnes nás mamina pozvala na nedeľný obed. Veľmi som sa potešila, že nám navarí nejakú dobrotu a ja zas niečo dobré upečiem. Už dávno som sa chystala vyskúšať tortu Pavlova alias snehové pusinky a toto bola výborná príležitosť. Moje deti milujú všetky druhy laskoniek, kokosiek a snehových pusiniek. Dôvod je jednoduchý – sú strašne sladké a krehké zároveň a tomu deti nikdy neodolajú. Takže úspech bol dopredu zaručený :o)
Príprava pusiniek je naozaj jednoduchá a nezaberie viac ako 15 minút. Na čo však treba myslieť je, že pečenie a následné sušenie trvá niekoľko hodín. Preto som pusinky piekla deň dopredu. Aj parížsky krém je lepšie urobiť vopred kvôli dokonalému vychladeniu a vyšľahaniu. Do krému už nedávam žiaden cukor a používam výlučne horkú čokoládu, aby vznikol kontrast medzi sladkou pusinkou a čokoládovým krémom so šťavnatým ovocím.
Je to ideálny dezert pre malých aj veľkých, každý si v ňom nájde to svoje. Hodí sa na párty, pre návštevy a oslavy – jednoducho vždy keď nemám čas v deň D, ale chcem urobiť veľký dojem. A tentokrát to naozaj vyšlo!!! Hoci pusinky boli veľké ako svet a sem-tam aj popraskané, zmizli okamžite a na ich veľkosť sa naozaj nikto nesťažoval…
Tieto pusinky budete milovať, lebo sú:
- chrumkavé zvonku a mäkkučké zvnútra
- ľahučké a krehké ako obláčik
- kontrastne sladké a horké zároveň
- veľmi jednoduché na prípravu
- nádherné na pohľad
Ingrediencie
Na tortičky
- 6 bielkov
- 330g práškového cukru
- 1ČL octa
Na parížsky krém
- 250ml šľahačky
- 50g horkej čokolády (min. 60%)
Na ozdobu
- čučoriedky
- jahody
- kakao
Postup
- Rúru dám zohriať na 150°C. Dva plechy vysteliem papierom na pečenie.
- Bielky vyšľahám ručným šľahačom alebo v robote do tuhej peny, nesmú sa prešľahať.
- Za stáleho šľahania postupne pridávam cukor do bielkovej peny po jednej polievkovej lyžici. Šľahám asi 30 sekúnd a potom prídám ďaľšiu lyžicu cukru. Takto pokračujem kým miniem všetok cukor. Šlahanie trvá asi 10 minút. Vznikne krásna lesklá a tuhá bielková pena.
- Nakoniec pridám ešte jednu čajovú lyžičku octa a šľahám ešte pár minút.
- Vytvarujem buď 10 malých tortičiek v podobe hniezda alebo dva veľké korpusy. Je dobré v strede urobiť lyžicou priehlbinu, aby v nej dobre držal krém.
- Teplotu stiahnem na 120°C a pečiem asi 30 minút. Potom vypnem rúru a nechám v nej tortičky úplne vychladnúť a doschnúť, ideálne cez noc.
- Parížsky krém pripravím deň vopred. Zohrejem šľahačku na strednej teplote v ktorej rozpustím čokoládu. Zohrievam tak dlho, kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Ihneď odstavím z tepla ešte pred vretím. Nechám úplne vychladnúť a dám na noc do chladničky.
- Na druhý deň vyšľahám parížsky krém rovnako ako šľahačku, naplním ním tortičky, ozdobím ich ovocím a posypem kakaom.
Pingback: Torta Pavlova s granátovým jablkom, malinami a čučoriedkami - Vegan Lady