Konečne prišla jar a ja som sa rozhodla uvariť niečo ľahké, zdravé, voňavé a farebné. A toto jedlo spĺňa všetky moje požiadavky. Je veľmi prispôsobivé a dá sa urobiť na milión spôsobov, záleží akú zeleninu mám práve v chladničke. Používam aj špargľu, ružičkový kel, kukuricu, špenát či mangold. Kuskus striedam podľa toho na čo mám chuť – bulgur, celozrnná ryža, pšeno, quinoa, amarant – vyber si svojho obľúbenca a kľudne siahni po bezlepkovej variante. Výber korenia má nekonečné možnosti, ale ja mám rada údenú chuť papriky a rímsky kmín, ktorý používam takmer všade. Ak máš doma údenú soľ, tak to je úplná fantázia!!! No a čo nesmie chýbať sú čerstvé bylinky, akékoľvek… Pravidlo znie – čím viac, tým lepšie!
Ingrediencie
- 200g kuskusu
- 1 pór
- 1 sladká červená paprika
- 2 mrkvy
- 2 cukety
- 1 fenikel
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 1ČL kurkumy
- ½ ČL mletého koriandru
- ½ ČL rímskeho kmínu
- 1ČL údenej papriky
- mleté čierne korenie
- himalájska soľ
- olivový olej
Postup
- Pripravím kuskus podľa návodu na obale. Ja ho zalievam vriacou vodou, osolím, prikryjem a nechám 10 minút odstáť. Potom ho vidličkou premiešam, aby sa zrnká oddelili.
- Umyjem a nakrájam pór na drobno, papriku na malé kocky, mrkvu nastrúham na hrubo a cuketu s feniklom na mesiačiky. Petržlenovú vňať nasekám nadrobno.
- Na olivovom oleji orestujem pór do zlatista, potom pridám všetko korenie, ktoré krátko opražím. Pridám fenikel a cukety, osolím a prikryté povarím asi 5 minút. Ak treba podlejem troškou vody. Nakoniec pridám mrkvu a papriku a na vyššej teplote ešte prehrejem. Zelenina musí ostať chrumkavá.
- Do zeleniny primiešam uvarený kuskus a nasekaný petržlen. Zeleninový kuskus dochutím olivovým olejom, soľou a mletým čiernym korením.