Zeleninový kuskus s aromatickým korením

Konečne prišla jar a ja som sa rozhodla uvariť niečo ľahké, zdravé, voňavé a farebné.  A toto jedlo spĺňa všetky moje požiadavky.  Je veľmi prispôsobivé a dá sa urobiť na milión spôsobov, záleží akú zeleninu mám práve v chladničke.  Používam aj špargľu, ružičkový kel, kukuricu, špenát či mangold.  Kuskus striedam podľa toho na čo mám chuť – bulgur, celozrnná ryža, pšeno, quinoa, amarant – vyber si svojho obľúbenca a kľudne siahni po bezlepkovej variante.  Výber korenia má nekonečné možnosti, ale ja mám rada údenú chuť papriky a rímsky kmín, ktorý používam takmer všade.  Ak máš doma údenú soľ, tak to je úplná fantázia!!! No a čo nesmie chýbať sú čerstvé bylinky, akékoľvek…  Pravidlo znie – čím viac, tým lepšie!

Ingrediencie

  • 200g kuskusu
  • 1 pór
  • 1 sladká červená paprika
  • 2 mrkvy
  • 2 cukety
  • 1 fenikel
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 1ČL kurkumy
  • ½ ČL mletého koriandru
  • ½ ČL rímskeho kmínu
  • 1ČL údenej papriky
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ
  • olivový olej

Postup

  1. Pripravím kuskus podľa návodu na obale. Ja ho zalievam vriacou vodou, osolím, prikryjem a nechám 10 minút odstáť. Potom ho vidličkou premiešam, aby sa zrnká oddelili.
  2. Umyjem a nakrájam pór na drobno, papriku na malé kocky, mrkvu nastrúham na hrubo a cuketu s feniklom na mesiačiky. Petržlenovú vňať nasekám nadrobno.
  3. Na olivovom oleji orestujem pór do zlatista, potom pridám všetko korenie, ktoré krátko opražím. Pridám fenikel a cukety, osolím a prikryté povarím asi 5 minút.  Ak treba podlejem troškou vody.  Nakoniec pridám mrkvu a papriku a na vyššej teplote ešte prehrejem.  Zelenina musí ostať chrumkavá.
  4. Do zeleniny primiešam uvarený kuskus a nasekaný petržlen. Zeleninový kuskus dochutím olivovým olejom, soľou a mletým čiernym korením.

 

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.