Celozrnný banánový chlebíček

Banánový chlebíček pečiem rada z troch dôvodov: 1. deti ho milujú 2. je veľmi jednoduchý 3. banány mám vždy doma.  Navyše, čo je úžasné na tomto recepte je, že banánové pyré sa dá zameniť za tekvicové a hneď je na svete nový úžasný koláč.  Mám to vyskúšané – vtedy ho ochucujem perníkovým korením a je výborný, taký vianočný!  A plánujem ešte skúsiť jablkovú dreň a nevidím jediný dôvod prečo by to nefungovalo.  Skrátka, mám rada takéto variabilné recepty lebo môžem meniť prísady podľa toho čo mám doma alebo podľa sezóny.

Je to strašne jednoduché!  Najprv zmiešam všetky prísady a vznikne mi husté, ale stále tekuté cesto.  Tú krásnu zlatistú farbu má vďaka hnedému cukru, banánom a celozrnnej múke.

Cesto sa krásne dá vyliať do formy.  Povrch ozdobím polovicami banánu, ovsenými vločkami a hnedým cukrom.  Aby sa chlebíček dobre vyberal, vysteliem formu papierom na pečenie.  No a ušetrím tým aj čas na pracné umývanie.

A takto už vyzerá môj banánový krásavec – chrumkavý zvonku vďaka skaramelizovanému cukru a šťavnatý vnútri vďaka množstvu banánovej drene.  O zdravie sa postarala celozrnná múka, hnedý cukor a kokosový olej.

Ingrediencie

Tekuté ingrediencie

  • 400g roztlačených banánov (4 banány)
  • 125ml tekutého kokosového oleja
  • 3 celé vajcia
  • 250g hnedého cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Suché ingrediencie

  • 150g celozrnnej pšeničnej múky
  • 75g hladkej pšeničnej múky
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • ½ČL sódy bikarbóny
  • kôra z 1 citróna

Na povrch

  • 1 rozpolený banán
  • ovsené vločky
  • hnedý cukor

Postup

  1. Rúru dám zohriať na 180°C. Pripravím si formu na chleba, ktorú vysteliem papierom na pečenie.
  2. Do veľkej misy dám všetky tekuté prísady a poriadne ich premiešam. Postupne za stáleho miešania pridám múky a potom ostatné suché prísady. Vznikne mi hustejšie, ale stále tekuté cesto.
  3. Cesto vylejem do formy a povrch ozdobím polovicami banánu, vločkami a hnedým cukrom.
  4. Dám piecť na 180°C približne na 50 minút. Či je chlebíček hotový skontrolujem drevenou špajľou.  Ak vyjde von čistá, koláč je hotový.
  5. Banánový chlebíček nechám vychladnúť vo forme pár minút, potom ho vyberiem na mriežku aby vychladol úplne.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.