Mladý kel s novými zemiakmi a majoránom

Mladý kel so zemiakmi je jedno z mojich najobľúbenejších jedál, ktoré nám varievala mamina ešte keď som bola malá.  Vždy nám k tomu pridala aj párok alebo klobásku.  Tie teraz s radosťou vynechávam a verím, že sa mama za to na mňa nehnevá.  Dnes prišla ku mne na návštevu a hovorí: „Hádaj čo som ti kúpila?  Mladý kel!  Uvarím ti ho ako ho máš rada.“  Bola som nadšená a navrhla jej, že ho urobíme spolu, lebo si ho chcem nafotiť a hlavne napísať recept.  Takéto jednoduché, zdravé a lahodné jedlo si predsa nemôžem nechať len pre seba!

Hoci toto nie je naj-sexi jedlo na svete a dosť ťažko sa servíruje a fotí, aby vôbec nejako vyzeralo, jeho chuť je úžasná.  Mladé zemiaky pustia šťavu a dodajú kelu jemnú krémovú konzistenciu.  Kel samotný je chuťovo typický a v pozadí jeho sladkastej chuti je cítiť istá horkosť, ktorú mám veľmi rada aj na ružičkovom keli.  Je to sýte, ale zároveň ľahko stráviteľné jedlo aj vďaka použitej rasci.  Skrátka jedno z jedál, ktoré si viem nabrať aj tri krát za sebou a nikdy nemám dosť.

Mladý kel je vynikajúci aj surový.  Stačí ho nakrájať alebo natrhať nadrobno a urobiť si z neho šalát.  V surovom stave obsahuje obrovské množstvo vitamínu C. Kel je známy aj vďaka vysokému obsahu vitamínu K, ktorý pomáha pri osteoporóze a kardiovaskulárnych ochoreniach.  Rovnako je osožný aj pri znižovaní cholesterolu a túto vlastnosť si zachováva aj vo varenom stave.  V každom prípade, kel treba variť čo najmenej, aby vynikli jeho zdravotné benefity.

 

Ingrediencie

  • 1 menší mladý hlávkový kel
  • 6 mladých zemiakov
  • olivový olej
  • 2 stredné cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1ČL mletej rasce
  • 1ČL mletej červenej sladkej papriky
  • 2ČL sušeného majoránu
  • čierne mleté korenie
  • morská soľ
  • 100-200ml vody

Postup

  1. Z kelu vyrežem hlúb, odstránim vrchné listy a nakrájam ich na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak očistím a nakrájam nadrobno.  Jeden strúčik cesnaku si nechám celý na koniec.  Mladé zemiaky aj so šupkou vydrhnem pod tečúcou vodou a nakrájam na malé kocky.
  2. Na horúcom oleji opražím cibuľu a cesnak spolu s rascou do zlatista a pridám nakrájané zemiaky. Poprášim ich mletou červenou paprikou, osolím, okorením a krátko opražím.
  3. Potom pridám nakrájaný kel a dobre ho premiešam so zemiakmi. Zmes podlejem troškou vody a dusím pod pokrievkou na miernej teplote asi 10 – 15min, kým sa uvaria zemiaky.  Občas kel premiešam.
  4. Nakoniec dusený kel dochutím soľou, mletým čiernym korením, sušeným majoránom a pridám čerstvo roztlačený cesnak. Kel pokvapkám kvalitným olivovým olejom.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.