Mladý kel so zemiakmi je jedno z mojich najobľúbenejších jedál, ktoré nám varievala mamina ešte keď som bola malá. Vždy nám k tomu pridala aj párok alebo klobásku. Tie teraz s radosťou vynechávam a verím, že sa mama za to na mňa nehnevá. Dnes prišla ku mne na návštevu a hovorí: „Hádaj čo som ti kúpila? Mladý kel! Uvarím ti ho ako ho máš rada.“ Bola som nadšená a navrhla jej, že ho urobíme spolu, lebo si ho chcem nafotiť a hlavne napísať recept. Takéto jednoduché, zdravé a lahodné jedlo si predsa nemôžem nechať len pre seba!
Hoci toto nie je naj-sexi jedlo na svete a dosť ťažko sa servíruje a fotí, aby vôbec nejako vyzeralo, jeho chuť je úžasná. Mladé zemiaky pustia šťavu a dodajú kelu jemnú krémovú konzistenciu. Kel samotný je chuťovo typický a v pozadí jeho sladkastej chuti je cítiť istá horkosť, ktorú mám veľmi rada aj na ružičkovom keli. Je to sýte, ale zároveň ľahko stráviteľné jedlo aj vďaka použitej rasci. Skrátka jedno z jedál, ktoré si viem nabrať aj tri krát za sebou a nikdy nemám dosť.
Mladý kel je vynikajúci aj surový. Stačí ho nakrájať alebo natrhať nadrobno a urobiť si z neho šalát. V surovom stave obsahuje obrovské množstvo vitamínu C. Kel je známy aj vďaka vysokému obsahu vitamínu K, ktorý pomáha pri osteoporóze a kardiovaskulárnych ochoreniach. Rovnako je osožný aj pri znižovaní cholesterolu a túto vlastnosť si zachováva aj vo varenom stave. V každom prípade, kel treba variť čo najmenej, aby vynikli jeho zdravotné benefity.
Ingrediencie
- 1 menší mladý hlávkový kel
- 6 mladých zemiakov
- olivový olej
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1ČL mletej rasce
- 1ČL mletej červenej sladkej papriky
- 2ČL sušeného majoránu
- čierne mleté korenie
- morská soľ
- 100-200ml vody
Postup
- Z kelu vyrežem hlúb, odstránim vrchné listy a nakrájam ich na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak očistím a nakrájam nadrobno. Jeden strúčik cesnaku si nechám celý na koniec. Mladé zemiaky aj so šupkou vydrhnem pod tečúcou vodou a nakrájam na malé kocky.
- Na horúcom oleji opražím cibuľu a cesnak spolu s rascou do zlatista a pridám nakrájané zemiaky. Poprášim ich mletou červenou paprikou, osolím, okorením a krátko opražím.
- Potom pridám nakrájaný kel a dobre ho premiešam so zemiakmi. Zmes podlejem troškou vody a dusím pod pokrievkou na miernej teplote asi 10 – 15min, kým sa uvaria zemiaky. Občas kel premiešam.
- Nakoniec dusený kel dochutím soľou, mletým čiernym korením, sušeným majoránom a pridám čerstvo roztlačený cesnak. Kel pokvapkám kvalitným olivovým olejom.