Jahodový džem s rebarborou

Moja zaváracia mánia sa začala pred dvoma rokmi, keď sme boli u našej babičky Evičky v severných Čechách, kde majú lesy posiate čučoriedkami.  Neodolala som a zavarila moje prvé džemy z lesných čučoriedok s použitím prírodného pektínu.  Dokonca som vyrobila aj variantu s brezovým cukrom pre nášho deda, ktorý je diabetik. Trošku som sa obávala výsledku, či sa džem neskazí, ale moja túžba a presvedčenie variť čistý prírodný džem bez umelých konzervantov a rôznych Éčiek bola silnejšia.  A vyplatilo sa!  Čučoriedkový džem je fantastický a ani po dvoch rokoch sa ani jeden neskazil. Odvtedy som navarila viaceré druhy džemov, ale medzi moje obľúbené okrem už spomínaného čučoriedkového patrí marhuľový a jahodový.

Keďže je sezóna jahôd tak sme sa vybrali s našimi dvoma dcérkami na samo-zber do Rakúska.  Za necelú hodinku sme mali nazbieraných 3kg bio jahôd.  Deti sa tešili, že si môžu samé nazbierať jahôdky, manžel bol spokojný, že vymyslel super program a ja som sa už nevedela dočkať zavárania.  Spokojnosť na každej strane…

Pri zaváraní mi ide hlavne o to, aby bol džem čo najzdravší, neobsahoval žiadne škodlivé chemické konzervanty a neprirodzené cukry.  Preto sa snažím variť džem maximálne 10 minút a tým uchovať čo najviac vitamínov. Ideálne je použiť čo najčerstvejšie ovocie, samozrejme sezónne a lokálne.  Ovocie by malo byť vyzreté, alebo jemne nedozreté kedy obsahuje viac pektínu, ktorý džem pekne zahusťuje.  Na varenie je vhodný čo najširší hrniec, aby sa tekutina rýchlo odparovala a tým džem rýchlo zhustol.  Ako konzervant používam čistý ovocný pektín a ako sladidlo som skúšala trstinový a brezový cukor a dokonca aj med.  S množstvom cukru to netreba nijako preháňať, ideálny pomer je 1:3 kedy vynikne chuť ovocia a džem nie je presladený.  Úplne stačí 300g cukru na 1kg ovocia.  Cukor slúži aj ako konzervant, takže do zaváranín rozhodne patrí. Pri výbere sladidla je dobré myslieť aj na jeho chuť.  Jahodový džem sladený medom chutí inak ako sladený trstinovým cukrom.

Množstvo pektínu používam podľa návodu konkrétneho výrobcu, pretože želírovacie vlastnosti jednotlivých druhov sa líšia. Zvyčajne stačí asi 10g pektínu na 1kg ovocia.  Avšak každé ovocie obsahuje viac či menej pektínu a množstvo cukru tiež ovplyvňuje hustotu džemu, preto sa oplatí robiť „tanierikový test“, ktorý opisujem v postupe.  Do džemu sa zvykne pridávať aj citrónová šťava alebo kyselina citrónová.  Mne sa osvedčil pomer 1ČL alebo 1 citrónu na 1kg ovocia.  Okrem toho, že kyslosť citrónu džem jemne dochutí, pomôže udržať jeho krásnu sýtu farbu a zároveň slúži ako konzervant.  Na spestrenie chuti sa do džemov používajú rôzne bylinky a korenie.  Ja mám rada levanduľu a vanilku, ale zaujímavý je aj rozmarín, zázvor, mäta, medovka, škorica či citrónová kôra.  Pri ochucovaní čerstvými bylinkami je dobré ich z džemu odstrániť pred plnením do pohárov.  No a keď skúšam nejakú kombináciu ovocia a príchute prvý krát, tak ju pridám do džemu až po naplnení väčšiny pohárov a ochutím si len jeden-dva džemy na vyskúšanie. Páči sa mi keď sú džemy v krásnych pohároch, ktoré už netreba nijako vylepšovať.  Moje obľúbené sú výrobky značky Weck.  Dokonalý džem v dokonalých pohároch…

Ingrediencie

  • 1,5kg zrelých jahôd
  • 0,5kg rebarbory
  • 600g trstinového cukru
  • 20-25g prírodného citrusového pektínu
  • šťava z 2 citrónov alebo 2ČL kyseliny citrónovej

Postup

  1. Pripravím si poháre na zaváranie. Ja ich zvyčajne nesterilizujem, ale umývam v umývačke riadu na vysokej teplote a potom ešte zapnem antibakteriálny 66°C program.  Ešte nikdy sa mi zaváranina nepokazila, takže sa mi tento spôsob osvedčil.
  2. Jahody umyjem, očistím a nakrájam na menšie kúsky.  Krájam ich podľa veľkosti buď na  polovičky alebo štvrtinky.  Rebarboru olúpem a umyjem a nakrájam na mesiačiky.
  3. Pokrájané jahody spolu s rebarborou dám do veľkého plytkého hrnca spolu s 500g cukru a dobre premiešam. Ak chcem ovocie nejako ochutiť, tak pridám vanilku, škoricu, zázvor, levanduľu alebo vetvičku rozmarínu.  Teraz môžem zmes odložiť na noc do chladničky alebo začať hneď variť.  Cez noc sa z ovocia uvoľní šťava a tým sa skráti doba varenia.
  4. Ovocie s cukrom privediem k varu a krátko povarím, aby pustilo šťavu. V miske zmiešam pektín so zvyšnými 100g cukru.  Vďaka tomu sa pektín nezrazí a nebudú sa tvoriť hrudky.  Túto zmes primiešam do džemu a za občasného miešania nechám povariť.  Džem varím čo najkratšiu dobu, celkovo asi 5-10 minút podľa druhu ovocia.  Nakoniec pridám citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú.  Na 1kg ovocia stačí 1ČL alebo šťava z 1 citróna.
  5. Správnu konzistenciu džemu vyskúšam na malom vychladenom tanieriku, na ktorý dám trošku džemu. Džem by mal stekať veľmi pomaly alebo tak ako to mám rada.  Keď je príliš riedky, nechám ho ešte trošku povariť a zredukovať alebo pridám málinko pektínu.  Ak je príliš hustý, prilejem trošku vriacej vody a zriedim ho.
  6. Po dovarení džemu zozbieram z povrchu penu jemným sitkom a začnem plniť zaváracie poháre. Kým plním poháre, džem nechávam zohrievať na najnižšej teplote.  Okraje pohárov musia ostať čisté a suché, inak by sa džem mohol rýchlo pokaziť.  Uzavriem ich čím skôr, kým je džem ešte horúci.  Poháre hore dnom už neobraciam.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.