Tento druh teplých letných šalátov milujem a robím ich veľmi často v rôznych obmenách. Je úplne jedno akú zeleninu a bylinky mám doma, dá sa použiť čokoľvek. Aj surová, aj varená, aj pečená alebo ich kombinácia. Rada mením aj obilniny a používam rôzne druhy ryže, kuskus, bulgur, pšeno, quinou alebo amarant. Základ je mať čerstvé bylinky alebo pesto, citrónovú šťavu a kvalitný olivový olej, ktoré šalát výborne dochutia. Ak neznesieš citrusy alebo si na ne alergický, citrón sa dá nahradiť korením sumach, ktoré má kyslú chuť a napomáha tráveniu. Krájanie zeleniny síce zaberie nejaký čas, ale tento zdravý fantastický šalát určite stojí za to!
Ingrediencie
- 200g pšena
- 100g quinoa
- olivový olej
- mleté čierne korenie
- himalájska soľ
- 1ČL kurkumy
- 1ČL mahá korenia
- 1 cuketa
- 2 mrkvy
- 1 červená paprika
- 2 stonkové zelery
- 3 mladé cibuľky
- 1 malá uhorka
- 1 zväzok pažítky
- 1 zväzok mätovej vňate
- 1 zväzok koriandrovej vňate
- 1 citrón – šťava a kôra
Postup
- Pšeno aj quinou prepláchnem pod horúcou vodou, aby stratili horkosť. Opražím ich na olivovom oleji spolu s kurkumou, mahá, soľou a korením a zalejem vriacou vodou. Varím ich prikryté 20 minút a nechám odstáť ďalších 5-10 minút. Potom premiešam vidličkou aby sa zrnká oddelili.
- Medzitým umyjem, očistím a nakrájam zeleninu na drobno. Bylinky nasekám, mrkvu a cuketu nastrúham.
- Mrkvu s cuketou narýchlo orestujem, ale musia ostať chrumkavé. Pridám ich do pšena spolu s ostatnou zeleninou a bylinkami a poriadne premiešam.
- Quinoa pšenový šalát dochutím olivovým olejom, citrónovou šťavou, prípadne soľou a korením.
- Šalát podávam ako hlavné jedlo. Výborne chutí začerstva teplý, ale aj studený na druhý deň.