Quinoa-pšenový šalát s bylinkami a zeleninou

Tento druh teplých letných šalátov milujem a robím ich veľmi často v rôznych obmenách.  Je úplne jedno akú zeleninu a bylinky mám doma, dá sa použiť čokoľvek.  Aj surová, aj varená, aj pečená alebo ich kombinácia. Rada mením aj obilniny a používam rôzne druhy ryže, kuskus, bulgur, pšeno, quinou alebo amarant.  Základ je mať čerstvé bylinky alebo pesto, citrónovú šťavu a kvalitný olivový olej, ktoré šalát výborne dochutia.  Ak neznesieš citrusy alebo si na ne alergický, citrón sa dá nahradiť korením sumach, ktoré má kyslú chuť a napomáha tráveniu.  Krájanie zeleniny síce zaberie nejaký čas, ale tento zdravý fantastický šalát určite stojí za to!

Ingrediencie

  • 200g pšena
  • 100g quinoa
  • olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ
  • 1ČL kurkumy
  • 1ČL mahá korenia
  • 1 cuketa
  • 2 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 2 stonkové zelery
  • 3 mladé cibuľky
  • 1 malá uhorka
  • 1 zväzok pažítky
  • 1 zväzok mätovej vňate
  • 1 zväzok koriandrovej vňate
  • 1 citrón – šťava a kôra

Postup

  1. Pšeno aj quinou prepláchnem pod horúcou vodou, aby stratili horkosť. Opražím ich na olivovom oleji spolu s kurkumou, mahá, soľou a korením a zalejem vriacou vodou.  Varím ich prikryté 20 minút a nechám odstáť ďalších 5-10 minút.  Potom premiešam vidličkou aby sa zrnká oddelili.
  2. Medzitým umyjem, očistím a nakrájam zeleninu na drobno. Bylinky nasekám, mrkvu a cuketu nastrúham.
  3. Mrkvu s cuketou narýchlo orestujem, ale musia ostať chrumkavé. Pridám ich do pšena spolu s ostatnou zeleninou a bylinkami a poriadne premiešam.
  4. Quinoa pšenový šalát dochutím olivovým olejom, citrónovou šťavou, prípadne soľou a korením.
  5. Šalát podávam ako hlavné jedlo. Výborne chutí začerstva teplý, ale aj studený na druhý deň.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.