Grilovaná zelenina s chilli-koriandrovým dipom a bylinkovým celozrnným kuskusom

Tohtoročné leto je neskutočne teplé a ja som doteraz na grilovanie nemala ani pomyslenia.  Ale keď som rozbalila náš nový stolový gril, všetci štyria sme ho hneď chceli vyskúšať.  Otvorila som chladničku a našla v nej kopec zeleniny vhodnej na grilovanie. Môj drahý objavil v mrazáku kačacie prsia a zavládla spokojnosť.  Letná grilovačka sa mohla začať a ja som si povedala, že nemusí byť nudná!

Pred nedávnom mi mama urobila dlho ospevovanú kukuricu s pikantným koriandrovým dipom.  A strašne mi chutila!!!  Ten dip bol geniálny a ja som ho teraz použila nielen na kukuricu, ale na celú grilovanú zeleninu.  Je to chytrý nápad o ktorý sa musím podeliť.  Rovnaký dip som už použila aj na steak pre manžela a veľmi si pochvaľoval.  Stačí mať len hrsť koriandru, chilli a cesnak a grilovačka má zrazu úplne inú úroveň.

Ingrediencie

Na kuskus:

  • 200g kuskusu
  • 2 ČL sumachu (prípadne citrónová šťava)
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 1 zväzok koriandrovej vňate
  • 1 zväzok mätovej vňate
  • 3 jarné cibuľky
  • kúsok červenej papriky

Na bylinkový dip:

  • 1 zväzok koriandrovej vňate
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 chilli paprička
  • olivový olej
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie

Na grilovanie:

  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibuľa
  • 1 baklažán
  • 2 paradajky
  • 3 kukurice
  • malé zelené papričky

Postup

  1. Pripravím kuskus podľa návodu na obale. Ja ho zalievam vriacou vodou asi 1cm nad úroveň kuskusu, osolím, prikryjem a nechám 10 minút odstáť.  Potom ho vidličkou premiešam, aby sa zrnká oddelili.
  2. Uvarený kuskus ochutím olivovým olejom, soľou, čiernym korením a sumachom, ktorý dodá kyslastú chuť.Umyjem a nasekám vňate a cibuľku, ktoré zamiešam do kuskusu.  Na spestrenie farieb a chuti pridám nadrobno nakrájanú papriku.
  3. Na prípravu dipu nadrobno nasekám koriandrovú vňať, cesnak a chilli. Všetko zmiešam v olivovom oleji ochutenom soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  4. Kukuricu uvarím, narežem na menšie kúsky a zmiešam s bylinkovým dipom.
  5. Zeleninu umyjem a nakrájam na tenšie plátky, ktoré sú vhodné na grilovanie. Ak treba, potriem olivovým olejom a grilujem na rozpálenom grile.  Ugrilované kúsky za horúca potieram bylinkovým dipom.
  6. Grilovanú zeleninu podávam s bylinkovým kuskusom a koriandrovou kukuricou.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.