Už dávno mám chuť na dobré ázijské jedlo, ktoré vo mne vyvoláva spomienky na Vietnam a Thajsko. Nikdy nezabudnem na neuveriteľne lahodnú vietnamskú polievku Pho. Dávala som si ju tam každý deň na raňajky vo vegetariánskej verzii po rannej hodine jogy. K tomu kvalitný zelený čaj a sladký koláčik a zažila som happy days!
Na mojich ázijských cestách som okrem „must see places“ a pamiatok bola aj na pár kuchárskych kurzoch, kde ma miestny chefs zasvätili do tajomstiev ázijskej kuchyne. A toto som sa naučila…
Moje ázijské misky sú jednoduchý návod na akúkoľvek variantu ázijského pokrmu z woku. Platí tu zlaté pravidlo – cesnak, čili a zázvor tvorí základ ázijskej kuchyne a patria do každého jedla z woku. K nim sa pridávajú rôzne druhy zeleniny, mäsa, morských plodov alebo tofu, ktoré sa narýchlo opražia vždy separé, čiže mäso sa praží zvlášť a zelenina zvlášť. Soľ sa nepoužíva, nato slúži sójová alebo rybacia omáčka. Chuť omáčky musí byť súhra sladkej, kyslej, slanej a chuti umami, ktorá zvýrazňuje všetky chute a v Ázii je veľmi obľúbená. Nachádza sa vo všetkých hotových omáčkach ako je sójová, ustricová alebo rybacia. Čo ma prekvapilo je, že do každej omáčky dávajú trochu cukru, ktorý zmierňuje štipľavosť jedla. Nakoniec sa pridávajú ryžové alebo vaječné rezance a jedlo sa dochutí mladou jarnou cibuľkou, koriandrom a thajskou bazalkou. Úplná fantázia!!!
Ingrediencie
Základ:
- 2 šalotky alebo jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 chilli paprička
- kúsok čerstvého zázvoru
- rastlinný olej
Zelenina:
- 1 cuketa
- 1 mrkva
- 1 červená paprika
- 6 cherry paradajok
- hrsť mladého hrášku
- 1 zväzok koriandrovej vňate
Omáčka:
- 1PL sezamového oleja
- 1PL olivového oleja
- 1PL sójovej omáčky
- 1ČL hnedého cukru
- 1 limetka – šťava a kôra
Cestoviny:
- 250g vaječných rezancov
Postup
- Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam. Cuketu na mesiačiky, mrkvu nastrúham, papriku na pásiky, paradajky rozpolím a hrášok nechám celý. Bylinky nasekám na drobno.
- Vo woku si rozpálim olej a opražím v ňom základ – cesnak, cibuľku, chilli a zázvor.
- Do základu pridám všetku zeleninu okrem byliniek a smažím ju na vysokej teplote pár minút.
- Uvarím rezance podľa návodu na obale.
- Omáčku pripravím tak, že v miske zmiešam všetky suroviny na dochutenie zeleniny.
- Horúce uvarené rezance pridám do woku k zelenine a zalejem ich omáčkou. Všetko dobre premiešam, pridám bylinky a hneď podávam.