Focaccia s rozmarínom, olivami a cherry

Keď je sezóna rajčín vždy dostanem chuť na focacciu a panzanellu, ktoré si s obľubou dávam v milovanom Taliansku.  Keďže sme sa tento rok do Talianska nedostali, upiekla som si focacciu doma. Je to vlastne obyčajný posúch presiaknutý olivovým olejom, ktorý moja mama aj stará mama často piekli keď som bola malá.  Akurát bol ochutený tvarohom, smotanou či vajcom s rascou.  Taliani majú najradšej focacciu len tak s hrubou soľou, kvalitným extra virgin olivovým olejom a rozmarínom.  Ja som pridala ešte olivy a cherry, lebo sa mi páči ich kontrastná chuť k jemnému cestu.

Príprava focaccii je nesmierne jednoduchá a je super, že na ňu potrebujem základné prísady, ktoré mám doma vždy.  Múka, soľ, olej, droždie a voda a lahodný posúch je za chvíľu hotový!  Dá sa použiť aj klasická hladká múka, ale ja som chcela byť autentická, tak som použila typ 00, ktorú používajú Taliani aj na pizzu.  Je oveľa jemnejšie pomletá ako hladká a robí sa z nej hodvábne jemné cesto.  Na focacciu požívam sušené kvasnice, lebo ich mám doma vždy, a recept funguje bez problémov.  Čerstvé sú tiež dobré a na pol kilovú focacciu stačí asi polovica kocky čerstvého droždia.

Absolútnou nevyhnutnosťou je čo najkvalitnejší za studena lisovaný olivový olej, ktorý jej dodáva charakteristickú chuť.  Čím lepší olej, tým lepšia focaccia… Hrubozrnná soľ má tiež svoj význam. Popri oleji slúži ako hlavná ingrediencia na dochutenie focaccii a v ústach musia byť cítiť kryštáliky soli.  Na focacciu sa dá dať všeličo.  Klasika je olivový olej a soľ, potom olivy, paradajky a rozmarín, dokonca aj zemiaky.  Ale v Manfredonii som jedla aj focacciu s karamelizovanou cibuľou a bola fantastická.

Dnes som si upiekla túto taliansku krásavicu doma a ozdobila ju olivami, rozmarínom a cherry.  A myslím, že by možno chutila aj talianom.  Aj keď, ťažko povedať pri ich regionálnom gastro-patriotizme… Nuž, určite by sa im aspoň páčila. No nie je krásna?

Ingrediencie

Na cesto:

  • 500g hladkej múky typ 00
  • 1 vrecko sušeného droždia 9g / polovica kocky čerstvého droždia
  • 1ČL morskej soli
  • 2PL olivového oleja
  • 400ml teplej vody

Na povrch:

  • zelené olivy
  • čierne olivy
  • rozmarín
  • cherry paradajky
  • olivový olej
  • hrubozrnná morská soľ

Postup

  1. Do veľkej misy dám všetky prísady na cesto okrem vody. Tú pomaly prilievam a miešam cesto kým sa prísady spoja.  Potom dám cesto na naolejovanú pracovnú dosku a miesim ho kým je hodvábne hladké.  Olivový olej si dám aj na ruky, aby sa cesto tak nelepilo.  Trvá to asi 10 minút.  Cesto sa dá krásne vypracovať aj v kuchynskom robote.
  2. Vymiesené cesto dám späť do misy a prikryjem čistou utierkou. Nechám kysnúť až zdvojnásobí svoj objem.
  3. Kým cesto odpočíva pripravím si olivy, paradajky a rozmarín. Rúru predhrejem na 220°C.  Plech vysteliem papierom na pečenie a ešte ho vymažem olivovým olejom.
  4. Vykysnuté cesto dám rovnomerne na plech, posypem hrubozrnnou soľou a výdatne pokapem olivovým olejom. Prstami robím do cesta malé jamky, do ktorých stečie olivový olej a zároveň sa soľ dostane do cesta.
  5. Posúch obložím olivami, rozmarínom a cherry paradajkami a nechám opäť kysnúť asi 10 minút.
  6. Dám piecť do vyhriatej rúry na 220°C asi na 20-30 minút do zlatista.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.