Korenistá divoká ryža so zeleninou a bazalkou

Mám veľmi rada tieto ľahké letné zeleninové jedlá plné farieb, chutí a zdravia.  Robím ich často na veľa spôsobov a pritom používam sezónnu zeleninu a obilniny, ktoré mám práve doma.  Rada skúšam nové kombinácie korenia a dnes som sa rozhodla pre mahá, kurkumu a sumach.  Baví ma ako môžem zmeniť chuť toho istého jedla použitím rôzneho korenia a tým meniť priaznivé účinky na moje zdravie.  Lebo korenie je liečivé…

Medzi moje obľúbené patrí mahá, čo je zmes mletej rímskej rasce, koriandru a horčičného semienka.  Dá sa kúpiť ako hotová zmes, ale ja si ju doma robím sama zmiešaním rovnakého pomeru všetkých troch korení.  Má výbornú chuť, ktorá sa zintenzívni restovaním korenia na horúcom oleji. Jeho liečivé účinky na tráviaci systém sú citeľné najmä pri strukovinových alebo mäsitých jedlách, lebo redukuje plynatosť a napomáha tráveniu.  Ja ho pridávam skoro do každej zeleninovej polievky, vždy na strukoviny a často do restovanej zeleniny ako je táto.

Mojim ďalším obľúbeným liečivým korením je kurkuma, ktorú si ľudia často mýlia s karí korením. Kurkuma síce tvorí jeho hlavnú zložku a dodáva mu nádhernú žlto-oranžovú farbu, ale karí obsahuje množstvo ďalších korení.  Kurkuma, vlastne jej farbivo kurkumín, má silné antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky.  Náš organizmus ju však vie dobre spracovať len v kombinácii s čiernym mletým korením, preto ho vždy ku kurkume pridávam.

Sumach často používam namiesto citrónu v slaných jedlách.  Je to priaznivé riešenie pre alergikov a ľudí trpiacich na histamín.  Má silné antiseptické a protizápalové účinky, navyše podporuje imunitu a trávenie.  Používa sa na všetky druhy mäsa a rýb, ja ho mám rada na šalátoch, v hummuse a ako náhradu citrónu.  Je úžasné čo všetko dokáže korenie…

 

Ingrediencie

  • 200g celozrnnej ryže s divokou
  • olivový olej extra virgin
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ
  • 1ČL kurkumy
  • 1ČL mahá korenia
  • 1ČL korenia sumach
  • ½ČL mletého zázvoru
  • 3 stonkové zelery
  • 3 mladé cibuľky
  • 2 mrkvy
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 1 zväzok bazalky

Postup

  1. Ryžu uvarím podľa návodu. Premiešam ju vidličkou a nechám odpariť, aby sa zrnká pekne oddeľovali.
  2. Očistím, umyjem a nakrájam zeleninu na drobno. Mrkvu a cuketu nastrúham, z bazalky otrhám lístky.
  3. Na rozohriatom oleji opražím zeler a cibuľku a podusím asi 3 minúty. Pridám všetko korenie, zvýšim teplotu a miešam kým začne korenie voňať.  Potom pridám ostatnú zeleninu a na vysokej teplote chvíľku restujem.  Zelenina musí ostať chrumkavá, takže restovať stačí pár minút.
  4. Do hotovej zeleniny dám uvarenú ryžu a lístky čerstvej bazalky a dobre premiešam.
  5. Zeleninovú ryžu dochutím soľou, korením, olivovým olejom a sumachom, ktorý dodá jedlu kyslú chuť. Nakoniec ešte pridám čerstvé lístky bazalky.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.