Teraz ponúkam niečo nepečené, vegánske a bezlepkové – jednoduchosť a dokonalosť sama! A potešia sa aj vaše detičky, ktoré budú usilovne ochutnávať a zdobiť. Pravda je taká, že lepšie guličky som ešte nejedla a nie som jediná. Každý kto ochutnal tieto netradičné „Čertove oči“ tvrdil to isté. Je zvláštne, že sa tak volajú, skôr by som ich nazvala čokoládovo-rumové guličky. Ale keďže sa u nás doma od nepamäti nazývali takto, ponechám túto tradíciu a budem ju šíriť ďalej. Pôvodný recept mám od maminy a ako vždy som si ho upravila na zdravšiu verziu.
Pamätám si, ako mama vždy použila všetku čokoládu, ktorú doma našla a ktorá ostala od Mikuláša. Takže tam išli rôzne druhy od mliečnej, bielej až po horkú. Ja som vsadila na kvalitnú horkú s minimálnym podielom kakaa 60%. Takisto, do pôvodného receptu patria piškóty, ktoré som zamenila za mleté ovsené bezlepkové vločky. Dôvod je jasný – sú zdravé, bez cukru a plné vlákniny. No a biely cukor takmer nepoužívam, takže ten zamieňam v 99% mojich receptov. Tentokrát som použila lieskové orechy namiesto vlašských, lebo mi ostali z vianočného pečenia. Okrem tradičného obaľovania v kokose, som vyskúšala ešte sezam a moja Simonka si vybrala farebnú posýpku. Sú naozaj prekrásne! V každom prípade, či už použiješ tradičné ingrediencie, alebo môj zdravší “upgrade” na chuti to nič nemení. Obe verzie sú fantastické a ja môžem mojej mamine len zo srdca poslať jedno veľké ĎAKUJEM❤️
Ingrediencie
Suché ingrediencie
- 200g horkej čokolády min. 60%
- 200g mletých orechov (vlašských, lieskových)
- 200g hnedého trstinového cukru
- 150g kokosu (kokosovej múčky)
- 150g mletých bezlepkových ovsených vločiek
- 3PL kakaa
Ostatné ingrediencie
- 150ml tekutiny z višňového kompótu
- višne v rume asi 30ks
- lieskové oriešky asi 30ks
Postup
- Čokoládu spolu s orechmi rozmixujem v robote, kde sa rozdrvia na malinké čiastočky. Z ovsených vločiek si urobím múku rovnakým spôsobom. Používam pri tom nástavec s nožmi.
- Všetky suché ingrediencie dám do veľkej misy a poriadne premiešam, aby sa dobre spojili. Cesto sa najlepšie vypracuje ručne, pritom používam jednorazové rukavice, aby sa nelepilo na ruky.
- Potom prilejem cca 150ml ochutenej šťavy z višní a vypracujem kompaktné cesto. Ak je príliš riedke, pridám kokos alebo pomleté vločky. Ak je príliš husté, pridám višňovú šťavu. Správne cesto sa nelepí na ruky a dobre sa z neho tvarujú guličky.
- Pomocou odmerky naberiem cesto o veľkosti jednej polievkovej lyžice, vytvarujem malú placku a do stredu vložím jednu višňu. Tú pekne obalím cestom a vytvarujem do guličky. Takto postupujem, kým neminiem všetko cesto. Nakoniec guličky obalím v kokose a dám do papierových košíčkov.
- Pri detskej verzii bez višní, guličky vôbec neplním, ale obalím ich vo farebnej posýpke. Alebo ich naplním lieskovým orieškom a obalím v sezame.
- Guličky skladujem vo vzduchotesnej nádobe v chlade, kde vydržia aj mesiac. Z tejto dávky vyjde asi 60 kusov.