Čertove oči s višňami v rume

Teraz ponúkam niečo nepečené, vegánske a bezlepkové – jednoduchosť a dokonalosť sama!  A potešia sa aj vaše detičky, ktoré budú usilovne ochutnávať a zdobiť.  Pravda je taká, že lepšie guličky som ešte nejedla a nie som jediná.  Každý kto ochutnal tieto netradičné „Čertove oči“ tvrdil to isté.  Je zvláštne, že sa tak volajú, skôr by som ich nazvala čokoládovo-rumové guličky.  Ale keďže sa u nás doma od nepamäti nazývali takto, ponechám túto tradíciu a budem ju šíriť ďalej.  Pôvodný recept mám od maminy a ako vždy som si ho upravila na zdravšiu verziu.

Pamätám si, ako mama vždy použila všetku čokoládu, ktorú doma našla a ktorá ostala od Mikuláša.  Takže tam išli rôzne druhy od mliečnej, bielej až po horkú.  Ja som vsadila na kvalitnú horkú s minimálnym podielom kakaa 60%.  Takisto, do pôvodného receptu patria piškóty, ktoré som zamenila za mleté ovsené bezlepkové vločky.  Dôvod je jasný – sú zdravé, bez cukru a plné vlákniny.  No a biely cukor takmer nepoužívam, takže ten zamieňam v 99% mojich receptov.  Tentokrát som použila lieskové orechy namiesto vlašských, lebo mi ostali z vianočného pečenia.  Okrem tradičného obaľovania v kokose, som vyskúšala ešte sezam a moja Simonka si vybrala farebnú posýpku.  Sú naozaj prekrásne! V každom prípade, či už použiješ tradičné ingrediencie, alebo môj zdravší “upgrade” na chuti to nič nemení.  Obe verzie sú fantastické a ja môžem mojej mamine len zo srdca poslať jedno veľké ĎAKUJEM❤️

Ingrediencie

Suché ingrediencie

  • 200g horkej čokolády min. 60%
  • 200g mletých orechov (vlašských, lieskových)
  • 200g hnedého trstinového cukru
  • 150g kokosu (kokosovej múčky)
  • 150g mletých bezlepkových ovsených vločiek
  • 3PL kakaa

Ostatné ingrediencie

  • 150ml tekutiny z višňového kompótu
  • višne v rume asi 30ks
  • lieskové oriešky asi 30ks

Postup

  1. Čokoládu spolu s orechmi rozmixujem v robote, kde sa rozdrvia na malinké čiastočky. Z ovsených vločiek si urobím múku rovnakým spôsobom.  Používam pri tom nástavec s nožmi.
  2. Všetky suché ingrediencie dám do veľkej misy a poriadne premiešam, aby sa dobre spojili.  Cesto sa najlepšie vypracuje ručne, pritom používam jednorazové rukavice, aby sa nelepilo na ruky.
  3. Potom prilejem cca 150ml ochutenej šťavy z višní a vypracujem kompaktné cesto. Ak je príliš riedke, pridám kokos alebo pomleté vločky.  Ak je príliš husté, pridám višňovú šťavu.  Správne cesto sa nelepí na ruky a dobre sa z neho tvarujú guličky.
  4. Pomocou odmerky naberiem cesto o veľkosti jednej polievkovej lyžice, vytvarujem malú placku a do stredu vložím jednu višňu. Tú pekne obalím cestom a vytvarujem do guličky.  Takto postupujem, kým neminiem všetko cesto.  Nakoniec guličky obalím v kokose a dám do papierových košíčkov.
  5. Pri detskej verzii bez višní, guličky vôbec neplním, ale obalím ich vo farebnej posýpke. Alebo ich naplním lieskovým orieškom a obalím v sezame.
  6. Guličky skladujem vo vzduchotesnej nádobe v chlade, kde vydržia aj mesiac. Z tejto dávky vyjde asi 60 kusov.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.