Linecké koláčiky z mandľovej múky

Linecké patria u nás doma k najobľúbenejším vianočným dobrotám.  Preto som si dala záležať a za tých pár rokov, čo ich pečiem som recept vymakala k dokonalosti.  Pomer múky, tuku a cukru ostal rovnaký, čiže 3:2:1, ale časť múky som nahradila mandľovou a je to poznať.  Linecké sú takto chrumkavejšie a majú príjemnú jemne orieškovú chuť.  Pri pečení nikdy nepoužívam margarín ale maslo, ideálne v bio kvalite, ktoré sa nedá ničím nahradiť.  Je to skrátka poznať na kvalite aj chuti.  Toto je jeden z mála receptov, kde používam biely práškový cukor, ktorý nepatrí medzi mojich obľúbencov.  Je to však jediná možnosť ako zachovať krásnu bledučkú farbu lineckých koláčikov.  Celé vajcia som nahradila iba žĺtkami a cesto dochutila ešte vanilkou a citrónovou šťavou a kôrou.  Už samotné keksíky sú tak dobre ochutené, že ich radi jeme aj bez džemu, či inej náplne.  Preto zvyknem upiecť aj malinké vzory, ktoré vypadnú z formičiek pri vykrajovaní lineckých.  Sú prekrásne a veľmi chutné.

Čo sa džemu týka, najradšej používam domáci ríbezľový, malinový alebo višňový, lebo sú kyslé a zvýraznia chuť lineckých.  Dôležité je, aby bol džem redší a číry, vtedy na koláčikoch krásne vyzerá.  Linecké natieram aj Nutellou alebo inými čokoládovými a orieškovými nátierkami.  Hoci to nie je klasika, moje dievčatá ich milujú a takto sú fakt tiež dobré.  Ozaj, keď stihnem, tak upečiem ešte jednu dávku, ale tentokrát z kokosovej múky.  Som zvedavá, aké budú…

Ingrediencie

  • 400g hladkej múky
  • 200g mandľovej múky
  • 400g zmäknutého masla
  • 200g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1ČL vanilkového extraktu
  • šťava a nastrúhaná kôra z 1 bio citrónu
  • ríbezľový, malinový alebo višňový džem

Postup

  1. Všetky ingrediencie dám do kuchynského robota s hákom a miešam kým nevznikne kompaktné cesto.
  2. Cesto rozdelím na tri až štyri rovnaké časti a každú zabalím do fólie v tvare placky, aby sa neskôr jednoduchšie vaľkalo. Nechám ho odpočívať v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
  3. Pred pečením vyberiem cesto z chladničky a nechám mierne povoliť, aby sa s ním dobre pracovalo. Na pomúčenej ploche, ideálne silikónovej podložke, vyvaľkám plát hrubý 4mm.  Ako cesto tak aj podložka musia byť dobre pomúčené, inak sa cesto bude lepiť.  Pomocou formičiek, ktoré neustále namáčam v múke, vykrajujem koláčiky.  Tie buď ostanú vo formičke a vyklepnem ich do dlane a na plech alebo ostanú na pracovnej ploche a vtedy ich opatrne podoberiem cukrárskou špachtľou.  Koláčiky ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie.  Vždy robím jeden plech plných koláčikov a druhý plech koláčikov s otvorom.  Lepšie sa potom upečú, nakoľko každé potrebujú iný čas pečenia.
  4. Linecké pečiem v teplovzdušnej rúre na 180°C: plné koláčiky 8 minút a koláčiky s otvorom 7 minút. Záleží na rúre, každá pečie inak.
  5. Po vychladnutí natriem všetky plné koláčiky džemom a spojím ich s koláčikmi so vzorom. Ak je džem príliš hustý, tak ho najprv poriadne vymiešam alebo ohrejem, tým mierne zredne.  Ideálny je redší džem, ktorý sa neskôr vsiakne do lineckých a ostane pekne hladký a lesklý na vzore sušienky.
  6. Linecké koláčiky skladujem v uzavretej nádobe v chlade, kde vydržia aj mesiac.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.