Bezlepkové rezance s feniklom, pak-choy a koriandrom

Po sviatkoch a vianočných vypekačkách dobre padne niečo ľahké a zdravé.  Preto som nový rok zahájila týmto jednoduchým jedlom, ktoré však vôbec nie je ukrátené o chuť.  Jeho príprava zaberie asi 10 minút a kým sa uvaria cestoviny, mám hotovú zeleninku, paráda!

Väčšina receptov na cestoviny čo poznám je založených na paradajkách, ktorým sa kvôli histamínu radšej vyhýbam.   Tak stále skúšam nové kombinácie zeleniny a cestovín a dnes som sa rozhodla pre fenikel a pak-choy.  Obe zeleniny sa môžu jesť aj surové, preto ich prakticky iba ohrievam.  Fenikel má jemne anízovú chuť a pak-choy je zase šťavnatý a sladkastý, čo v kombinácii s kyslým sumachom a aromatickým koriandrom vytvára príjemnú neobvyklú chuť.  Kurkuma jedlo krásne sfarbí do zlatista a v spojení s čiernym korením má silné protizápalové účinky.  Černuška alebo rasca čierna (Nigella sativa) je kapitola sama o sebe, keďže sa jedná o jednu z najliečivejších bylín vôbec, ktorej semienka majú nesmierne pozitívne účinky na ľudské zdravie.  Asi by som sa tu mohla ešte dlho rozpisovať, ale chce sa mi povedať už len jedno: „V jednoduchosti je krása“ – a to platí pre toto jedlo na sto percent.

Ingrediencie

  • 1 porcia rezancov
  • ½ fenikla
  • 1 pak-choy
  • 1 strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • 1ČL kurkumy
  • ½ ČL černušky
  • ½ ČL sumachu
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • koriandrová vňať

Postup

  1. Bezlepkové rezance uvarím podľa návodu na obale a pokvapkám olivovým olejom.
  2. Umytý fenikel a pak-choy nakrájam na mesiačiky, zelenú časť z pak-choy na širšie pásy. Cesnak očistím a nakrájam na drobno.
  3. Na panvici zohrejem olivový olej, na ktorom najskôr osmažím kurkumu s cesnakom a potom pridám obe zeleninky. Ochutím soľou a korením  a na vysokej teplote prudko opekám, len aby sa zelenina prehriala.  Trvá to asi 1-2 minútky.
  4. Hotovú zeleninu servírujem na čerstvo uvarených rezancoch . Jedlo ozdobím koriandrovou vňaťou, posypem černuškou a ochutím sumachom.  Nakoniec jedlo bohato pokvapkám kvalitným olivovým olejom.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 8 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.