Dnes som sa rozhodla pre ľahký zdravý obed a spomenula som si, že nedávno som dostala od mojej milej priateľky Majky balíček červenej ryže. Tento druh celozrnnej ryže má vysokú nutričnú hodnotu, lebo nie je lúpaná a zbavená šupky ako klasická biela ryža. Vďaka tomu obsahuje všetky minerály a vitamíny a je dobrým zdrojom bielkovín, sacharidov i vlákniny. Nevýhodou je dlhá príprava (35 – 45 min), ktorá je však pri celozrnnej ryži bežná. Dočítala som sa, že červená ryža má silné antioxidačné účinky a prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi a tým k nižšiemu výskytu chorôb srdca a ciev. No a vďaka pôsobeniu kvasinky Monascus purpureus má červenú farbu. Mne sa páči, že aj po uvarení má chrumkavejšiu štruktúru a veľmi ma baví jej výrazná oriešková chuť. Skrátka, je to zaujímavá a zdravá obilnina, ktorá si zaslúži pozornosť a hrať hlavnú úlohu v akomkoľvek zeleninovom jedle.
Ingrediencie
- 1 porcia červenej ryže
- 1 malá šalotka
- 1 malá cukina
- 1 malá mrkva
- olivový olej
- 1ČL kurkumy
- 1ČL zázvoru
- Himalájska soľ
- mleté čierne korenie
- petržlenová vňať
- citrónová šťava
Postup
- Červenú ryžu uvarím tak, že 1 diel ryže zalejem 2 dielmi vody alebo vývaru, ochutím a nechám variť, kým sa všetka voda nevstrebe. Trvá to asi 35 – 45 minút.
- Cibuľu očistím a nakrájam na jemno. Umytú cukinu aj mrkvu nastrúham na veľkom struháku.
- Na panvici zohrejem olivový olej a osmažím šalotku spolu s kurkumou a zázvorom. Potom pridám nastrúhanú zeleninu, poriadne premiešam a pražím na vysokej teplote asi 2 minúty.
- Zeleninu zmiešam s uvarenou ryžou, ochutím soľou, korením a citrónovou šťavou. Nakoniec posypem nasekanou petržlenovou vňaťou a podávam s čerstvou zeleninou.