Červená ryža s karotkou a cukinou

Dnes som sa rozhodla pre ľahký zdravý obed a spomenula som si, že nedávno som dostala od mojej milej priateľky Majky balíček červenej ryže.  Tento druh celozrnnej ryže má vysokú nutričnú hodnotu, lebo nie je lúpaná a zbavená šupky ako klasická biela ryža.  Vďaka tomu obsahuje všetky minerály a vitamíny a je dobrým zdrojom bielkovín, sacharidov i vlákniny.  Nevýhodou je dlhá príprava (35 – 45 min), ktorá je však pri celozrnnej ryži bežná.   Dočítala som sa, že červená ryža má silné antioxidačné účinky a prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi a tým k nižšiemu výskytu chorôb srdca a ciev.  No a vďaka pôsobeniu kvasinky Monascus purpureus má červenú farbu.  Mne sa páči, že aj po uvarení má chrumkavejšiu štruktúru a veľmi ma baví jej výrazná oriešková chuť.  Skrátka, je to zaujímavá a zdravá obilnina, ktorá si zaslúži pozornosť a hrať hlavnú úlohu v akomkoľvek zeleninovom jedle.

Ingrediencie

  • 1 porcia červenej ryže
  • 1 malá šalotka
  • 1 malá cukina
  • 1 malá mrkva
  • olivový olej
  • 1ČL kurkumy
  • 1ČL zázvoru
  • Himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • citrónová šťava

Postup

  1. Červenú ryžu uvarím tak, že 1 diel ryže zalejem 2 dielmi vody alebo vývaru, ochutím a nechám variť, kým sa všetka voda nevstrebe.  Trvá to asi 35 – 45 minút.
  2. Cibuľu očistím a nakrájam na jemno. Umytú cukinu aj mrkvu nastrúham na veľkom struháku.
  3. Na panvici zohrejem olivový olej a osmažím šalotku spolu s kurkumou a zázvorom. Potom pridám nastrúhanú zeleninu, poriadne premiešam a pražím na vysokej teplote asi 2 minúty.
  4. Zeleninu zmiešam s uvarenou ryžou, ochutím soľou, korením a citrónovou šťavou. Nakoniec posypem nasekanou petržlenovou vňaťou a podávam s čerstvou zeleninou.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.