Zistila som, že veľa ľudí nepoužíva kučeravý kel, lebo netušia ako ho spracovať a nevedia o jeho zdravotných benefitoch. Pritom je to jedna z najzdravších zelenín vôbec s obrovským množstvom vitamínov (A, B, C, E), bioflavonoidov, bielkovín, vlákniny, stopových prvkov a minerálnych látok. Obsahuje vitamíny v oveľa väčšom množstve než iné druhy zeleniny a to sa týka aj obsahu vápnika.
Čo sa varenia týka, existuje viacero spôsobov úpravy tejto nenormálne zdravej zeleniny, ale ja mám najradšej túto: kel krátko povarím vo vriacej osolenej vode aj spolu s cesnakom a potom ho rozmixujem podobne ako špenát. Vznikne mi nádherná zelená omáčka, ktorá je veľmi jednoduchá, rýchla a zdravá. Ak sa správne dochutí citrónom, olivovým olejom a soľou a zamieša do čerstvo uvarených cestovín, je to neodolateľná mňamka! Vegetariáni si môžu pridať parmezán alebo fetu, pre vegánsku verziu som zvolila píniové oriešky a citrónovú kôru. No nevyzerajú lákavo?
Ingrediencie
- 2 porcie capellini alebo spaghettini
- 2 zväzky kučeravého kelu (cca 200g)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- Himalájska soľ
- mleté čierne korenie
- citrónová šťava a kôra
- 1 hrsť píniových orieškov
Postup
- Na suchej panvici opražím píniové oriešky do zlatista.
- Cestoviny uvarím vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale.
- Kučeravý kel umyjem a zbavím tvrdých stoniek. Cesnak očistím a spolu s kelom dám variť do vriacej vody asi na 5 minút. Potom ich v mixéri rozmixujem do hladka spolu s olivovým olejom, soľou, korením, citrónovou šťavou a kôrou. Vznikne hladká zeleninová omáčka podobná varenému špenátu.
- Zelenú omáčku zmiešam s cestovinami a ak treba rozriedim ju troškou vody z varených cestovín.
- Zelené cestoviny podávam s opraženými píniovými orieškami, nastrúhanou citrónovou kôrou a kvalitným olivovým olejom.
Pingback: Vegánske rizoto z kučeravého kelu - Vegan Lady
Pingback: Cuketové špagety s brokolicou - Kitchen Love