Capellini s kučeravým kelom a píniovými orieškami

Zistila som, že veľa ľudí nepoužíva kučeravý kel, lebo netušia ako ho spracovať a nevedia o jeho zdravotných benefitoch.  Pritom je to jedna z najzdravších zelenín vôbec s obrovským množstvom vitamínov (A, B, C, E), bioflavonoidov, bielkovín, vlákniny, stopových prvkov a minerálnych látok.  Obsahuje vitamíny v oveľa väčšom množstve než iné druhy zeleniny a to sa týka aj obsahu vápnika.

Čo sa varenia týka, existuje viacero spôsobov úpravy tejto nenormálne zdravej zeleniny, ale ja mám najradšej túto: kel krátko povarím vo vriacej osolenej vode aj spolu s cesnakom a potom ho rozmixujem podobne ako špenát.  Vznikne mi nádherná zelená omáčka, ktorá je veľmi jednoduchá, rýchla a zdravá.  Ak sa správne dochutí citrónom, olivovým olejom a soľou a zamieša do čerstvo uvarených cestovín, je to neodolateľná mňamka!  Vegetariáni si môžu pridať parmezán alebo fetu, pre vegánsku verziu som zvolila píniové oriešky a citrónovú kôru.  No nevyzerajú lákavo?

Ingrediencie

  • 2 porcie capellini alebo spaghettini
  • 2 zväzky kučeravého kelu (cca 200g)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • Himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • citrónová šťava a kôra
  • 1 hrsť píniových orieškov

Postup

  1. Na suchej panvici opražím píniové oriešky do zlatista.
  2. Cestoviny uvarím vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale.
  3. Kučeravý kel umyjem a zbavím tvrdých stoniek. Cesnak očistím a spolu s kelom dám variť do vriacej vody asi na 5 minút.  Potom ich v mixéri rozmixujem do hladka spolu s olivovým olejom, soľou, korením, citrónovou šťavou a kôrou.  Vznikne hladká zeleninová omáčka podobná varenému špenátu.
  4. Zelenú omáčku zmiešam s cestovinami a ak treba rozriedim ju troškou vody z varených cestovín.
  5. Zelené cestoviny podávam s opraženými píniovými orieškami, nastrúhanou citrónovou kôrou a kvalitným olivovým olejom.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

komentáre 2

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.