Granadír z celozrnných fliačkov

granadír, fliačky, zdravý granadír, celozrnné fliačky, zemiakové jedlo

Stará dobrá klasika nie je nikdy zlá!  Ja robím granadír tak ako ho robí moja mama – zo zemiakov uvarených v šupke. Viem, že zemiaky sa majú pri granadíre dusiť vo vlastnej šťave, ale mne sa páči tá zvláštna chuť navyše, ktorú im pri varení dodáva práve ich šupka.  Navyše, toto je vegánska verzia takže masť, slaninku ani oškvarky tu nenájdete.  Zato používam celozrnné špaldové fliačky, ktoré majú výraznú orieškovú chuť a veľa veľa pomaly a dlho praženej cibule.  Z korenín pridávam rascu, červenú údenú papriku, čierne mleté korenie a čerstvé bylinky.  Údená paprika dodáva granadíru šmrnc aj bez slaniny, takže ak máte chuť na ľahšiu a zdravšiu verziu tejto retro klasiky, nech sa páči tu je môj recept!

Ingrediencie

  • 1kg zemiakov (prílohové)
  • 500g cibule (4-5ks)
  • 250g fliačkov (celozrnné špaldové)
  • 1ČL mletej rasce
  • 1ČL červenej údenej papriky
  • olivový olej
  • čierne mleté korenie
  • himalájska soľ
  • petržlenová vňať / pažítka

Postup

  1. Umyjem zemiaky v šupke a dám ich variť do studenej vody.  Keď voda zovrie, pridám 1ČL soli.  Zemiaky varím asi 20-25 minút podľa veľkosti.  Zlejem ich, očistím a nakrájam na kocky pomocou mriežky.
  2. Kým sa zemiaky varia, očistím cibuľu a nakrájam ju nadrobno v kuchynskom robote s veľkým nožom.  Cibuľku pomaly pražím na oleji vo veľkej liatinovej panvici asi 20 minút.  Cibuľka by mala jemne zhnednúť, ale ak ju nechcem veľmi tmavú, tak ju na začiatku osolím.  Keď je cibuľka hotová, pridám lyžičku kmínu a papriky a rýchlo opražím.
  3. Do hotovej cibuľky pridám zemiakové kocky, dochutím soľou a korením a pražím na miernej teplote asi 5-7 minút.  Zatiaľ si uvarím fliačky podľa návodu.  Dám pozor, aby sa cestoviny nerozvarili, musia ostať na skus – al dente.
  4. Uvarené fliačky jemne primiešam do granadíru, aby sa chute prepojili.  Granadír dochutím podľa potreby soľou a korením, prípadne kvalitným olivovým olejom a čerstvými bylinkami.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.