Tvarohové lievance s čučoriedkami

bezlepkové lievance, tvarohové lievance, najlepšie lievance, čučoriedkové lievance

Cez víkend si radi dlhšie pospíme a z našich raňajok sa často stane “brunch”.  Vtedy máme chuť urobiť si super luxusné raňajky a lievance jednoznačne patria u nás doma práve do tejto kategórie.  Môj recept je ozvláštnený hladkým tvarohom, ktorý dodáva lievancom lahodnú a jemnú textúru.  Musím spomenúť aj zapečené čučoriedky v ceste – milujem, keď do nich zahryznem a cítim karamelizovanú a šťavnatú chuť, ktorá je skrátka jedinečná.  Kokosový olej, hoci priamo nie je cítiť, dodáva lievancom príjemnú vôňu pripomínajúcu pečenie koláčov.  A zrazu je doma atmosféra plná pokoja a radosti…

Chcem sa a vami podeliť aj o moje skraty a triky, aby robenie lievancov netrvalo večnosť a zaručene sa podarili.  V prvom rade, cesto robím v kuchynskom robote, kam len všetko nahádžem a za pár sekúnd mám hladké lievancové cesto.  Ďalej, na pečenie používam naraz dve veľké panvice, čo značne urýchli celý proces a nemusím pri nich stáť hodinu.  Takto urobím aj 8-10 lievancov naraz.  Aby boli lievance rovnako veľké a pekné, používam dávkovač na zmrzlinu.  Žiaden neporiadok, rýchla a čistá práca a výsledok je dokonalý.

Posledná vychytávka je použitie štetca pri potieraní panvíc kokosovým olejom.  Ono sa to nezdá, ale takto použijete oveľa menej oleja a lievance nebudú mastné a kalorické.  Podmienkou však je, mať kvalitné panvice s nepriľnavým povrchom, ktoré musia byť dobre rozohriate predtým, než začnete robiť prvú várku lievancov.  Tak čo myslíte, skúsite si doma urobiť takýto brunch cez víkend?  Dajte vedieť ako to dopadlo, budem rada!

Ingrediencie

Cesto

  • 1 H mlieka (H = hrnček 250ml)
  • 1 3/4 H polohrubej múky (440ml)
  • 250 g jemného hladkého tvarohu
  • 3 celé vajcia
  • 1 PL cukru
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • 1/4 ČL soli
  • kokosový olej

Náplň

  • javorový sirup
  • čučoriedkový džem
  • čerstvé čučoriedky

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto okrem kokosového oleja dám do kuchynského robota s veľkým tupým nožom a rozmixujem na hladké lievancové cesto.  Nechám ho odstáť aspoň 30 minút.
  2. Rozohrejem dve veľké panvice a potriem ich pomocou štetca kokosovým olejom.  Lievance tvarujem dávkovačom na zmrzlinu, aby mali rovnakú veľkosť.  Do každého dám zopár čučoriedok, ktoré sa do neho pekne zapečú.  Medzi lievancami nechávam medzery a opekám ich asi 2-3 minúty z jednej strany a 1-2 minúty z druhej.  Správny čas na otočenie lievanca poznám podľa malých bubliniek, ktoré sa tvoria keď je lievanec z jednej strany hotový. Čas opekania záleží od veľkosti lievancov, kvality panvice a sily ohrevu varnej dosky.
  3. Opečené lievance ukladám na tanier vystlaný kuchynským papierom a pokračujem v opekaní, kým neminiem celé cesto. Ak na panvici ostali nejaké malé kúsky z predošlej dávky, tie odstránim a panvicu vytriem papierovým obrúskom.  Pred každou ďalšou dávkou cesta panvicu potriem jemnou vrstvou kokosového oleja.
  4. Lievance podávam s čučoriedkovým džemom, čerstvými čučoriedkami a preliate javorovým sirupom.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.