Moja osemročná Simonka dnes chcela veľmi piecť a tak som vymyslela niečo jednoduché, čo zvládne aj malé dievčatko – americké cookies. Je to super jednoduchý a super rýchly recept z bežne dostupných surovín, snáď až na lyofilizované ovocie, ktoré môžete kľudne vynechať. Mrazom sušené ovocie sa dá nahradiť tradičným sušeným alebo orieškami. Klasické cookies sa robia iba s kúskami čokolády a to ovocie som si vymyslela, lebo máme radi jeho príjemne kyslú chuť v sladkých koláčoch a Simi ho skrátka miluje.
Ingrediencie som rozdelila na suché a tekuté prísady, ktoré sa len spolu zmiešajú a vznikne husté cesto. To sa tvaruje buď do rovnako veľkých guličiek, ktoré stlačíte prstami a tak vzniknú cookies alebo s dávkovačom na zmrzlinu. Dávkovač veľmi urýchli tvarovanie a zároveň každá pol-gulička bude mať rovnakú veľkosť. Nakoniec stačí každý keksík dozdobiť kúskami čokolády a ovocia a dať piecť na 10-12 minút do vyhriatej rúry. Simi si vymyslela kombináciu bielej čokolády a malín a horkej čokolády s jahodami. Hoci ovocie pečením stmavne a stratí svoju krásnu sýtu farbu, na chuti to nijako nepoznať a svieže prekvapenie pre chuťové poháriky sa zaručene dostaví. Enjoy!!!
Ingrediencie
Suché prísady (1H = 250ml hrnček)
- 2H (300g) celozrnnej špaldovej múky
- 1/2H (45g) ovsených vločiek
- 1ČL kypriaceho prášku
- 1/4H (60g) hnedého cukru
Tekuté prísady
- 1 veľké vajce
- 1/2 H (125ml) kokosového oleja
- 1/2 H (125ml) javorového sirupu
- 1 1/2 ČL vanilkového extraktu
Príchute
- 50g horkej čokolády (kaletky alebo tabuľková)
- 50g bielej čokolády (kaletky alebo tabuľková)
- lyofilizované maliny (nakrájané na kúsky)
- lyofilizované jahody (nakrájané na kúsky)
Postup
- Rúru zohrejem na 180C a pripravím si plech vystlaný papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešam všetky suché prísady a v menšej všetky tekuté. Potom tekuté pridám do suchých a poriadne premiešam, aby vzniklo husté cesto. Cesto sa najlepšie spracováva ručne v jednorazových kuchynských rukaviciach. Keď je cesto spracované, rozdelím ho na dve časti a do jednej pridám horkú čokoládu a do druhej bielu. Ak nemám čokoládové kaletky, požijem tabuľkovú čokoládu nakrájanú na malé kúsky.
- Pomocou dávkovača na zmrzlinu tvarujem z cesta pol-guličky a dávam ich priamo na pečiaci papier na plech. Medzi keksami nechávam dostatočný priestor. Každú guličku jemne pritlačím prstami do tvaru veľkého keksu. Keksíky ešte dozdobím kúskami čokolády a mrazom sušeným ovocím. Do keksov s bielou čokoládou pridávam maliny a do tých s horkou zase jahody.
- Pečiem v rúre na 180C asi 10-12 minút do zlatista. Po upečení nechám keksy vychladnúť na mriežke. Recept je na 13 väčších kusov.