cookies, čokoládové cookies, čokoládové keksy, ovsené keksy, americké cookies, celozrnné keksy, ovsené sušienky, čokoládové sušienky

Cookies s kúskami čokolády a lyofilizovaným ovocím

Moja osemročná Simonka dnes chcela veľmi piecť a tak som vymyslela niečo jednoduché, čo zvládne aj malé dievčatko – americké cookies.  Je to super jednoduchý a super rýchly recept z bežne dostupných surovín, snáď až na lyofilizované ovocie, ktoré môžete kľudne vynechať.  Mrazom sušené ovocie sa dá nahradiť tradičným sušeným alebo orieškami.  Klasické cookies sa robia iba s kúskami čokolády a to ovocie som si vymyslela, lebo máme radi jeho príjemne kyslú chuť v sladkých koláčoch a Simi ho skrátka miluje.

Ingrediencie som rozdelila na suché a tekuté prísady, ktoré sa len spolu zmiešajú a vznikne husté cesto.  To sa tvaruje buď do rovnako veľkých guličiek, ktoré stlačíte prstami a tak vzniknú cookies alebo s dávkovačom na zmrzlinu.  Dávkovač veľmi urýchli tvarovanie a zároveň každá pol-gulička bude mať rovnakú veľkosť.  Nakoniec stačí každý keksík dozdobiť kúskami čokolády a ovocia a dať piecť na 10-12 minút do vyhriatej rúry.  Simi si vymyslela kombináciu bielej čokolády a malín a horkej čokolády s jahodami.  Hoci ovocie pečením stmavne a stratí svoju krásnu sýtu farbu, na chuti to nijako nepoznať a svieže prekvapenie pre chuťové poháriky sa zaručene dostaví.  Enjoy!!!

Ingrediencie

Suché prísady (1H = 250ml hrnček)

  • 2H (300g) celozrnnej špaldovej múky
  • 1/2H (45g) ovsených vločiek
  • 1ČL kypriaceho prášku
  • 1/4H (60g) hnedého cukru

Tekuté prísady

  • 1 veľké vajce
  • 1/2 H (125ml) kokosového oleja
  • 1/2 H (125ml) javorového sirupu
  • 1 1/2 ČL vanilkového extraktu

Príchute

  • 50g horkej čokolády (kaletky alebo tabuľková)
  • 50g bielej čokolády (kaletky alebo tabuľková)
  • lyofilizované maliny (nakrájané na kúsky)
  • lyofilizované jahody (nakrájané na kúsky)

Postup

  1. Rúru zohrejem na 180C a pripravím si plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešam všetky suché prísady a v menšej všetky tekuté.  Potom tekuté pridám do suchých a poriadne premiešam, aby vzniklo husté cesto.  Cesto sa najlepšie spracováva ručne v jednorazových kuchynských rukaviciach.  Keď je cesto spracované, rozdelím ho na dve časti a do jednej pridám horkú čokoládu a do druhej bielu.  Ak nemám čokoládové kaletky, požijem tabuľkovú čokoládu nakrájanú na malé kúsky.
  3. Pomocou dávkovača na zmrzlinu tvarujem z cesta pol-guličky a dávam ich priamo na pečiaci papier na plech.  Medzi keksami nechávam dostatočný priestor.  Každú guličku jemne pritlačím prstami do tvaru veľkého keksu.  Keksíky ešte dozdobím kúskami čokolády a mrazom sušeným ovocím.  Do keksov s bielou čokoládou pridávam maliny a do tých s horkou zase jahody.
  4. Pečiem v rúre na 180C asi 10-12 minút do zlatista.  Po upečení nechám keksy vychladnúť na mriežke.  Recept je na 13 väčších kusov.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 8 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.