Hot Cross Buns sú tradičnou veľkonočnou dobrotou v anglicky hovoriacich krajinách, ktorá sa podáva na Veľký piatok. Niečo podobné pre nás znamená veľkonočný baranček alebo mazanec. Hot cross buns sú mierne sladké buchtičky ochutené voňavým korením, pomarančovou kôrou a hrozienkami. Medzi typické koreniny patrí škorica, muškátový oriešok, klinčeky, koriander, zázvor, nové korenie a rasca. Ale recepty sa veľmi líšia a každý si ich prispôsobuje podľa svojej chuti. To platí aj pre sušené ovocie – niekto dáva iba hrozienka, iní zase používajú brusnice, višne či dokonca zázvor. Chutia hrejivo, korenisto a sladkasto s dotykom citrusu. Kríž, ktorý je pre buchtičky typický, symbolizuje naraz niekoľko javov – ukrižovanie Ježiša, štyri fázy mesiaca alebo striedanie štyroch ročných období.
Ja som pre vás pripravila zdravšiu variantu s mandľovým mliekom, kokosovým cukrom, celozrnnou špaldovou múkou a extra panenským olivovým olejom. Z korenia som použila škoricu a mixed spice, ktorému sa u nás najviac podobá perníkové korenie. Pridala som hrozienka, brusnice a pomarančovú kôru, ale kľudne môžete sušené ovocie aj kôru vynechať a korenie si prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Alebo môžete dať do žemličiek nasekané oriešky a kúsky čokolády.
Žemličky sa majú jesť teplé, ako naznačuje ich názov, a podávajú sa tradične iba s maslom rozkrojené na polovicu ako klasická žemľa. Ale často sa natierajú aj džemom, čokoládovou či orieškovou nátierkou. My sme si ich dali s maslom a domácim malinovým a brusnicovým džemom a jedli sme ich aj ďalší deň studené. Musím povedať, že boli stále vynikajúce, ale ak ich chcete jesť teplé, stačí ich na chvíľku ohriať v rúre a budú ako čerstvo pečené. Len ma mrzí, že sme ich zjedli skôr ako som ich stačila riadne nafotiť. Tak aspoň takto narýchlo posledné tri…
Ingrediencie
H = hrnček = 250ml
Kvások
- 1/2 (21g) kocky čerstvého droždia
- 1 1/2 H (375ml) mandľového mlieka
- 1 PL kokosového cukru
Cesto
- 2 H (300g) hladkej múky, preosiatej
- 2 H (300g) celozrnnej špaldovej múky, preosiatej
- 1/2 H (75g) kokosového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL mixed spice / perníkového korenia
- kôra z bio pomaranča (nemusí byť)
- 1/4 H (40g) sušených nesírených brusníc
- 1/4 H (40g) sušených nesírených hrozienok
- 1/4 H (60ml) olivového oleja extra virgin
- 1 celé bio vajce
Krížik
- 1/2 H (75g) hladkej múky, 2x preosiatej
- 1/3 H (80ml) vody
Glazúra
- 1/2 H (125ML) javorového sirupu
- 1/4 H (60ML) jablkovej šťavy / džúsu
- alebo med
Postup
- Pripravím si kvások. Do teplého mlieka dám cukor a polovicu kocky čerstvého droždia. Riadne pomiešam a nechám na teplom mieste 5-10 minút alebo kým kvasnice nezačnú pôsobiť a znásobia svoj objem.
- Vo veľkej mise najskôr zmiešam všetky suché ingrediencie na cesto. Potom pridám olej s vajcom a vykysnutý kvások. Ručne alebo pomocou kuchynského robota s hákom vypracujem pomerne riedke cesto. Cesto spracovávam asi 8-10 minút, kým nie je celkom hladké a vláčne. Bude mať hnedú, tmavšiu farbu vďaka kokosovému cukru, škorici a celozrnnej múke.
- Vypracované cesto dám do olejom vymazanej misy a prikryjem vlhkou utierkou. Cesto nechám kysnúť na teplom mieste asi hodinu alebo kým zdvojnásobí svoj objem.
- Po vykysnutí rozdelím cesto na 12 rovnakých častí, ktoré vytvarujem do buchtičiek. Cesto je pomerne riedke, preto ho pri tvarovaní pomúčim, aby sa nelepilo. Buchtičky ukladám do formy o veľkosti 20x30cm, ktorú som vystlala papierom na pečenie a trochu potrela olejom. Vyjde vzor 3 x 4 buchty, spolu 12 kusov. Buchtičky môžem uložiť aj na rovný plech ako samostatné guľôčky. Prikryjem ich vlhkou utierkou a nechám odpočívať na teplom mieste 30 minút, alebo kým zväčšia svoj objem.
- Medzitým si predhrejem rúru na 200C a pripravím polevu na krížiky. Múku dva krát preosejem a riadne vymiešam s vodou. Vznikne pomerne hustá lepivá hmota, ktorú dám do malého plastového vrecka so zatváraním a odstrihnem kúsok rohu. Pomocou vrecúška nakreslím na buchtičky kríže. Dám ich piecť na 30-35 minút alebo pečiem kým sú pekne zlatisté na povrchu.
- Nakoniec si pripravím glazúru. Javorový sirup zohrievam v jablkovom džúse a nechám jemne bublať asi 5 minút, aby zhustol. Žemličky potriem hneď po vytiahnutí z rúry glazúrou alebo rovno medom, ak sa mi nechce robiť glazúra. Podávam ich ešte teplé s čerstvým maslom. Recept je na 12 kusov.