Hot Cross Buns alebo horúce sladké žemličky

zdravé hot cross buns, horúce sladké žemličky

Hot Cross Buns sú tradičnou veľkonočnou dobrotou v anglicky hovoriacich krajinách, ktorá sa podáva na Veľký piatok.  Niečo podobné pre nás znamená veľkonočný baranček alebo mazanec.  Hot cross buns sú mierne sladké buchtičky ochutené voňavým korením, pomarančovou kôrou a hrozienkami.  Medzi typické koreniny patrí škorica, muškátový oriešok, klinčeky, koriander, zázvor, nové korenie a rasca.  Ale recepty sa veľmi líšia a každý si ich prispôsobuje podľa svojej chuti.  To platí aj pre sušené ovocie – niekto dáva iba hrozienka, iní zase používajú brusnice, višne či dokonca zázvor.  Chutia hrejivo, korenisto a sladkasto s dotykom citrusu.  Kríž, ktorý je pre buchtičky typický, symbolizuje naraz niekoľko javov – ukrižovanie Ježiša, štyri fázy mesiaca alebo striedanie štyroch ročných období.

Ja som pre vás pripravila zdravšiu variantu s mandľovým mliekom, kokosovým cukrom, celozrnnou špaldovou múkou a extra panenským olivovým olejom.  Z korenia som použila škoricu a mixed spice, ktorému sa u nás najviac podobá perníkové korenie.  Pridala som hrozienka, brusnice a pomarančovú kôru, ale kľudne môžete sušené ovocie aj kôru vynechať a korenie si prispôsobiť podľa vlastnej chuti.  Alebo môžete dať do žemličiek nasekané oriešky a kúsky čokolády.

Žemličky sa majú jesť teplé, ako naznačuje ich názov, a podávajú sa tradične iba s maslom rozkrojené na polovicu ako klasická žemľa.  Ale často sa natierajú aj džemom, čokoládovou či orieškovou nátierkou.  My sme si ich dali s maslom a domácim malinovým a brusnicovým džemom a jedli sme ich aj ďalší deň studené.  Musím povedať, že boli stále vynikajúce, ale ak ich chcete jesť teplé, stačí ich na chvíľku ohriať v rúre a budú ako čerstvo pečené.  Len ma mrzí, že sme ich zjedli skôr ako som ich stačila riadne nafotiť.  Tak aspoň takto narýchlo posledné tri…

Ingrediencie

H = hrnček = 250ml

Kvások

  • 1/2 (21g) kocky čerstvého droždia 
  • 1 1/2 H (375ml) mandľového mlieka
  • 1 PL kokosového cukru

Cesto

  • 2 H (300g) hladkej múky, preosiatej
  • 2 H (300g) celozrnnej špaldovej múky, preosiatej
  • 1/2 H (75g) kokosového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL mixed spice / perníkového korenia
  • kôra z bio pomaranča (nemusí byť)
  • 1/4 H (40g) sušených nesírených brusníc 
  • 1/4 H (40g) sušených nesírených hrozienok
  • 1/4 H (60ml) olivového oleja extra virgin 
  • 1 celé bio vajce 

Krížik

  • 1/2 H (75g) hladkej múky, 2x preosiatej
  • 1/3 H (80ml) vody

Glazúra

  • 1/2 H (125ML) javorového sirupu
  • 1/4 H (60ML) jablkovej šťavy / džúsu
  • alebo med

Postup

  1. Pripravím si kvások.  Do teplého mlieka dám cukor a polovicu kocky čerstvého droždia.  Riadne pomiešam a nechám na teplom mieste 5-10 minút alebo kým kvasnice nezačnú pôsobiť a znásobia svoj objem.
  2. Vo veľkej mise najskôr zmiešam všetky suché ingrediencie na cesto.  Potom pridám olej s vajcom a vykysnutý kvások.  Ručne alebo pomocou kuchynského robota s hákom vypracujem pomerne riedke cesto.  Cesto spracovávam asi 8-10 minút, kým nie je celkom hladké a vláčne.  Bude mať hnedú, tmavšiu farbu vďaka kokosovému cukru, škorici a celozrnnej múke.
  3. Vypracované cesto dám do olejom vymazanej misy a prikryjem vlhkou utierkou.  Cesto nechám kysnúť na teplom mieste asi hodinu alebo kým zdvojnásobí svoj objem.
  4. Po vykysnutí rozdelím cesto na 12 rovnakých častí, ktoré vytvarujem do buchtičiek.  Cesto je pomerne riedke, preto ho pri tvarovaní pomúčim, aby sa nelepilo.  Buchtičky ukladám do formy o veľkosti 20x30cm, ktorú som vystlala papierom na pečenie a trochu potrela olejom.  Vyjde vzor 3 x 4 buchty, spolu 12 kusov.  Buchtičky môžem uložiť aj na rovný plech ako samostatné guľôčky.  Prikryjem ich vlhkou utierkou a nechám odpočívať na teplom mieste 30 minút, alebo kým zväčšia svoj objem.  
  5. Medzitým si predhrejem rúru na 200C a pripravím polevu na krížiky.  Múku dva krát preosejem a riadne vymiešam s vodou.  Vznikne pomerne hustá lepivá hmota, ktorú dám do malého plastového vrecka so zatváraním a odstrihnem kúsok rohu. Pomocou vrecúška nakreslím na buchtičky kríže.  Dám ich piecť na 30-35 minút alebo pečiem kým sú pekne zlatisté na povrchu.
  6. Nakoniec si pripravím glazúru.  Javorový sirup zohrievam v jablkovom džúse a nechám jemne bublať asi 5 minút, aby zhustol.  Žemličky potriem hneď po vytiahnutí z rúry glazúrou alebo rovno medom, ak sa mi nechce robiť glazúra.  Podávam ich ešte teplé s čerstvým maslom.  Recept je na 12 kusov.

zdravé hot cross buns, horúce sladké žemličky

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.