Vianočné medovníky

Vianočné medovníky

Medovníky som spolu s mojimi dievčatami napiekla už minulý víkend, ale až teraz som sa dostala k tomu, aby som ich ozdobila, nafotila a podelila sa s vami o môj rokmi vypiplaný recept. Ako každá správna gazdinka, aj ja mám ten svoj, na ktorý nedám dopustiť. Nie je to síce storočný recept od babičky, ale moje vianočné medovníky prešli niekoľkoročnými úpravami, kým som bola s nimi naozaj spokojná. A výsledok stojí za to, aspoň tak to vidí moja rodina a kamaráti, ktorí ich ochutnali.

Čím sú tieto vianočné medovníky výnimočné

Jedným slovom ingredienciami. Do medovníkov totiž dávam celozrnnú špaldovú a ražnú múku, ktoré zvyšujú ich nutričnú hodnotu a zároveň ovplyvňujú chuť. Cukor používam hnedý trstinový, včelí med priamo od včelára a kvalitné farmárske bio maslo a vajcia. Možno sa to zdá ako zbytočnosť, ale kvalitné suroviny majú naozaj veľký vplyv na výslednú chuť a výživovú hodnotu. A o to sa snažím pri každom varení či pečení – dostať do jedál čo najviac chuti a živín.

Z toho istého dôvodu si dávam záležať aj na výbere medovníkového korenia. To si buď pripravujem sama, alebo ho kupujem čerstvo namleté z kvalitného zdroja. Odporúčam vám firmu Mikori, kde zvyknem kupovať aj iné korenie. Takisto mám vyskúšané aj DM bio medovníkové korenie, ktoré je tiež vynikajúce. V prípade ak na vianočné medovníky použijem kupované korenie, vždy pridávam navyše mletú škoricu, drvené klinčeky a kardamon. Tie rozdrvím v kamennom mažiari a nielenže dodajú medovníkom vynikajúcu chuť, ale rozvoňajú celý byt a pripomenú nám Vianoce.

Vianočné medovníky

Zdobenie medovníkov je kumšt

Ozdobiť medovníky je tak trochu veda a vyžaduje dosť zručnosti. Nebola som zvyknutá medovníky zdobiť, lebo to zaberá veľa času a je to zbytočný nezdravý cukor navyše. Ale odkedy sa venujem foteniu, zdobené medovníky sú pre mňa krajina plná fantázie, ktorá mi dáva nekonečné možnosti môjho kreatívneho vyžitia ako môžete vidieť na mojich fotkách. Ale o inom som chcela…

Nie som veľký odborník na zdobenie medovníkov, ale podelím sa s vami o moje zistenia. Medovníky zdobte až niekoľko dní po upečení, aby mali čas zbaviť sa nadbytočnej vlhkosti. Ak ozdobíte čerstvé medovníky, poleva vám začne opadávať. Polevu vymiešajte vždy ručne a nie mixérom, trvá to asi 1-2 minúty kým je lesklá. Inak sa vám môže stať ako mne, že ju prešľaháte do snehu a môžete ju akurát vyhodiť. Cukor preosejte cez sitko aspoň dvakrát a kúpte kvalitný, lebo aj na tom záleží. Bielok použite bez končeku, aby sa vám neurobili v poleve hrudky.

Na výplne medovníkov si urobte redšiu polevu a na zdobenie zase hustejšiu. Hustejšia by sa mala skôr trhať, redšia liať, ale nie zas príliš. Polevu môžete zahustiť pridaním ďalšieho cukru alebo naopak zriediť pridaním vody alebo citrónovej šťavy. Pri zdobení si podoprite ruku druhou rukou, aby ste mali pevný úchop a kreslili rovné línie. Dávajte pozor, aby sa zdobiaca špička nedotýkala medovníka, inak bude zdobenie ploché a línie hrubé. Polevu spotrebujte hneď, lebo mení svoju konzistenciu a hoci v chladničke vydrží pár dní, museli by ste ju znovu premiešať a upraviť jej hustotu.

Na zdobenie vám odporúčam špeciálne vrecká na zdobenie medovníkov od frimy Orion. Áno, aj také existujú, aj ja som bola prekvapená… Majú tenkú plastovú špičku s malinkou dierkou, takže sa s nimi pracuje fantasticky. Dajú sa použiť niekoľko krát a sú vhodné aj na dekorovanie či popisovanie narodeninových toriet. Môžete si kúpiť len jeden kus alebo tri kusy naraz a cena je naozaj férová a stojí za tú pomoc. Veľmi odporúčam.

Vianočné medovníky

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: DezertyKuchyňa: SlovenskáObtiažnosť: Stredná
Porcie

8

plechov
Príprava

2

hod. 
Pečenie

40

min.
Celkový čas

2

hod. 

40

min.

Ingrediencie

  • Cesto
  • 400g celozrnnej ražnej múky

  • 400g celozrnnej špaldovej múky

  • 2PL kakaa

  • 1ČL kypriaceho prášku

  • 1ČL sódy bikarbóny

  • 30g perníkového korenia

  • 1ČL mletej škorice

  • ¼ ČL drvených klinčekov

  • ¼ ČL drveného kardamonu

  • 250g zmäknutého masla

  • 250g trstinového cukru

  • 250g tekutého medu

  • 4 celé vajcia

  • 2 celé rozšľahané vajcia na povrch


  • Poleva
  • 1 bielok

  • 200g práškového cukru

  • citrónová šťava na zriedenie

Postup

  • Všetky suché prísady dám do veľkej misy a poriadne premiešam metličkou.  Do hrnca dám maslo, med a cukor a jemne zohrievam, kým sa všetko nerozpustí.  Nechám vychladnúť a dám spolu so suchými prísadami a 4 vajcami do kuchynského robota s hákom. Miešam kým nevznikne kompaktné cesto.  Cesto sa dobre vypracováva aj ručne.
  • Cesto rozdelím na štyri rovnaké časti, vytvarujem do placky, aby sa neskôr jednoduchšie vaľkalo a každú zabalím do fólie. Nechám ho odpočívať v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
  • Pred pečením vyberiem cesto z chladničky a nechám mierne povoliť, aby sa s ním dobre pracovalo. Na pomúčenej ploche, ideálne silikónovej podložke, vyvaľkám plát hrubý 4 mm na menšie medovníky a 6 mm na väčšie.  Cesto vaľkám smerom od stredu von a popritom ho otáčam, aby sa nelepilo na podložku. Ako cesto tak aj podložka musia byť dobre pomúčené.  Pomocou formičiek, ktoré neustále namáčam v múke, vykrajujem medovníčky.  Tie buď ostanú vo formičke a vyklepnem ich do dlane a dám na plech, alebo ostanú na pracovnej ploche a vtedy ich opatrne podoberiem cukrárskou špachtľou.  Medovníčky ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie.  Z tejto dvojitej dávky vyjde asi 8 plechov.
  • Medovníky pečiem vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 180°C asi 8-10 minút. Odporúčam piecť spolu na jednom plechu vždy rovnako veľké medovníky, aby sa rovnomerne upiekli. Po vybratí z rúry ich za horúca potieram pomocou štetca rozšľahaným vajcom v dvoch vrstvách. Vajíčko urobí na medovníkoch lesklú glazúru a spojí prípadné puklinky.  Medovníčky tak ostanú krásne hladké a lesklé.
  • Polevu pripravím vymiešaním bielka s práškovým cukrom. Bielok nešľahám, iba ručne miešam s cukrom asi 2 minúty.  Cukor treba pár krát preosiať, aby v poleve nevznikli hrudky.  Množstvo cukru upravím podľa veľkosti bielka – ak je poleva riedka, pridám viac cukru, ak je hustá, rozriedim ju citrónovou šťavou.  Poleva musí byť dostatočne hustá, aby sa ňou dali medovníky zdobiť.  Zdobím ich až po úplnom vychladnutí pomocou pevného igelitového vrecka s malinkým otvorom v jeho špicatom rohu.  Otvor na vrecku by mal byť čo najmenší, ideálne je použiť cukrársku špičku.
  • Medovníky skladujem v uzavretej nádobe v chlade, kde vydržia mesiac a viac.

Poznámky

  • Medovníky odporúčam potierať vajíčkom za horúca dva krát pre extra lesklý povrch.
  • Ak chcete medovníky bledšie, nepridávajte kakao. Ak by ste ich chceli mať naopak tmavšie, pridajte o jednu polievkovú lyžicu kakaa navyše ako je v recepte. Ovplyvní to však aj ich chuť.
  • Recept je na dvojitú dávku, z ktorej vyjde asi 8 plechov medovníkov. Počet záleží od veľkosti medovníkov.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.