Nepečený mangový cheesecake

Nepečený mangový cheesecake

Každý rok objednávame mango priamo od farmárov z projektu CrowdFarming, kde sme si adoptovali “mangovník”. Momentálne vrcholí jeho sezóna a mňa teší, že týmto ako rodina podporujeme európskych farmárov, ktorí pestujú tropické plody udržateľným spôsobom. Mango posielajú deň po zbere, takže príde absolútne čerstvé a plné chuti a nemusí precestovať celý svet, keďže je vypestované v Európe. Aj tento krát dorazilo v kartónovej krabici asi deväť kusov voňavučkého vyzretého manga a my sa ho nevieme nasýtiť. Ledva-ledva som jedno uchmatla, aby som z neho urobila tento jednoduchý, ale zato prekrásny nepečený mangový cheesecake.

Suroviny na prípravu cheesecaku

Ako vždy, aj tento recept som upravila na jeho zdravšiu a krajšiu verziu. Korpus je z ovsených keksov, ktoré kupujem v bio kvalite v predajni DM. Na internete sa dajú zohnať aj iné značky, ale ja mám tieto Bio Hafer Cookies odskúšané a mlsám ich vždy, keď mám na niečo sladké chuť. Keksy obsahujú len samé prírodné veci, takže som spokojná, že korpus je výživný a bez chemických a umelých prísad. Ďalej v korpuse nájdete maslo v bio kvalite a nerafinovaný hnedý cukor bohatý na živiny. Mleté mandle sa zase postarali o vyššiu nutričnú hodnotu cheesecaku. Použila som klasické mleté bez šupky, ale aj mandle so šupkou sú úplne v poriadku.

Krém sa skladá z talianskeho Mascarpone, slovenského tučného, ale jemného tvarohu, práškového cukru, vanilkového extraktu a citrónovej šťavy. Pri tvarohu je dôležité, aby bol tučný a tým si cheesecake udržal svoj tvar. Preto ho nezamieňajte za nízkotučný alebo polotučný. Citrón som kúpila taktiež v bio kvalite, ale to už nechám na vás. Ja sa vždy snažím kupovať tie najkvalitnejšie ingrediencie, lebo verím, že ovplyvňujú naše zdravie.

Na povrch cheesecaku som nakrájala už spomínané čerstvé mango v tvare polmesiaca a doplnila ho černicami. Ako dekoráciu som použila fialové zvončeky a drobné biele kvietky pripomínajúce margarétky. Svoj nepečený mangový cheesecake si však môžete ozdobiť ako sa vám páči. Dokonca môžete mango nahradiť aj iným ovocím, recept je v tomto flexibilný, ale to už bude iný cheesecake. Ak si chcete cheesecake upiecť, potom vám doporučujem môj vanilkový ricotta cheesecake s čučoriedkami.

Na čo si treba dávať pozor

  1. použite iba tučný jemný tvaroh, nie nízkotučný alebo polotučný a hrudkovitý
  2. kúpte kvalitné celozrnné keksy, lebo ovplyvňujú chuť a textúru korpusu
  3. mango musí byť čerstvé, lahodné a vyzreté, lebo definuje chuť cheesecaku
  4. robte cheesecake deň vopred, aby mal krém dosť času na stuhnutie
  5. ozdobte ho tesne pred podávaním, lebo mango pustí veľa šťavy a korpus nebude chrumkavý

Mangový cheesecake

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: DezertyKuchyňa: AmerickáObtiažnosť: Ľahká
Porcie

8

por.
Príprava

15

min.
Varenie

30

min.
Celkový čas

45

min.

Ingrediencie

  • Korpus (20cm forma)
  • 300 g celozrnných ovsených keksov

  • 30 g mletých mandlí

  • 3 PL hnedého cukru

  • 100 g rozpusteného masla


  • Krém
  • 500 g Mascarpone

  • 250 g jemného tučného tvarohu

  • 1 hrnček práškového cukru

  • 2 ČL vanilkového extraktu

  • 1 citrón, iba šťava


  • Ovocie
  • 1 veľké zrelé mango

  • černice

  • kvietky na ozdobu

Postup

  • Dno formy o veľkosti 20cm vysteliem papierom na pečenie.  
    V kuchynskom robote rozmixujem keksy na hrubo a pridám k nim mleté mandle a hnedý cukor.  Zmiešam, prilejem rozpustené maslo a mixujem kým sa všetky ingrediencie spoja.
  • Vzniknuté cesto vysypem do formy a pomocou lyžice alebo odmerky na pečenie vytvarujem korpus aj na dne aj po stenách formy.  Dám stuhnúť do chladničky asi na 15 minút, kým pripravím krém.
  • Všetky prísady na krém dám do kuchynského robota a vyšľahám hustý krém.  Krém vylejem do pripraveného keksového korpusu a povrch pekne uhladím.  Dám do chladničky stuhnúť minimálne na 6 hodín, ideálne cez noc.
  • Cheesecake ozdobím čerstvo nakrájaným mangom na pásiky, ktoré ukladám jeden vedľa druhého od vonkajšieho okraja smerom dovnútra v tvare polmesiaca. Vznikne otvor, ktorý vyplním černicami a dozdobím kvietkami.

Poznámky

  • Studené maslo z chladničky nakrájam na kocky a roztopím v mikrovlnke pri 600W cca 1 minútu. Ešte ho premiešam, aby bolo hodvábne hladké.
  • Cheesecake zdobím až tesne pred podávaním, lebo mango je veľmi šťavnaté a mohlo by rozmočiť korpus, ktorý potom nebude tak chrumkavý.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.