Ešte nepoznáte galetku? Slivková galetka s madľami a škoricou vám tiež nič nehovorí? Je to veľký rustikálny koláč z krehkého cesta zvyčajne plnený ovocím, ale robí sa aj na slano. Názov pochádza z francúzskeho slova “Galette”, ale často sa stretnete aj s talianskym názvom “Crostata”. Pre galetku či crostatu je typický okrúhly alebo oválny tvar so zahnutými chrumkavými okrajmi zapečenými s karamelizovaným cukrom. V strede galetky je množstvo sezónneho ovocia či zeleniny, preto je tento koláč ideálny na spotrebu prebytočnej úrody. Moja galetka je plná sladkých šťavnatých sliviek, ktoré sú práve v sezóne.
Galetka patrí medzi najjednoduchšie, najrýchlejšie a najflexibilnejšie koláče. Môžete ju robiť na sladko aj na slano, v každom ročnom období, s ovocím či zeleninou, ktoré sú práve v sezóne. V lete ju rada plním jablkami, broskyňami či čučoriedkami. Recept na čučoriedkovú galetku a jablkovú galetku mám už na blogu. Na jeseň zase jabĺčkami alebo hruškami. Slanú som ju ešte nerobila, ale chystám sa vyskúšať galetku z červenej repy, cibule a kozieho syra.
Slivková galetka s mandľami a škoricou je chrumkavá
Tento koláč milujem kvôli jeho chrumkavému korpusu a veľkému množstvu ovocia, ktoré ho robí šťavnatým, výživným a zdravým. Super je, že keď vám ostanú rôzne druhy ovocia, ktoré už doma nikto nechce zjesť, galetka je ideálny spôsob ako ho môžete efektívne spotrebovať. A keďže je na trhu práve množstvo čerstvých jabĺk a sliviek z tohtoročnej úrody, slivková galetka s mandľami a škoricou bola pre mňa jasná voľba.
A ako upiecť chrumkavý korpus tak, aby bola vaša galetka naozaj dokonalá? Trik je v tom, že musíte dať plech poriadne rozpáliť do rúry a až potom na neho dať piecť galetku. Tento postup zabezpečí nielen kvalitne upečené chrumkavé cesto, ale zároveň horúčava z plechu vysuší prebytočnú ovocnú šťavu, ktorá cesto nerozmočí. Galetku pritom pečte na nižšej mriežke, tiež kvôli spomínanej chrumkavosti korpusu. Garantujem vám, že keď sa budete držať týchto malých trikov, za vašou galetkou sa len tak zapráši.
Flexibilné ingrediencie
Slivková galetka s mandľami a škoricou je naozaj nenáročná na prípravu a suroviny, čo mi nesmierne vyhovuje. Na cesto potrebujete iba základné potraviny ako múku, cukor a maslo, ktoré dozaista máte vždy doma. Ak vám náhodou niečo chýba, požičajte si od susedky a na oplátku jej doneste kúsok galetky aj s mojim receptom. Susedka bude vďačná a ja tiež :o)
V recepte mám špaldovú celozrnnú múku, ale v pohode si vystačíte aj s klasickou pšeničnou. Aj kokosový cukor môžete zameniť za kryštálový, ale počítajte s tým, že zmenou surovín sa znižuje výživová hodnota tohto zdravého koláča. Pod ovocie dávam mleté mandle opäť kvôli zdravotným benefitom, ale dobre fungujú aj ovsené vločky či mleté orechy alebo strúhanka. Čo sa sliviek týka, ideálne sú tvrdšie, nie úplne prezreté slivky a samozrejme ideálne ak sú domáce zo záhrady. Tak šup-šup, pustite sa do pečenia a napíšte mi ako sa vám slivková galetka s madľami a škoricou podarila.
Slivková galetka s madľami a škoricou
Chod: DezertKuchyňa: FrancúzskaObtiažnosť: Ľahká8
por.20
min.40
min.1
hod.Ingrediencie
Cesto (H = hrnček = 250ml)nka
1 H (150g) celozrnnej špaldovej múky
1 H (150g) hladkej múky
1/4 H (40g) kokosového cukru
1/4 ČL kypriaceho prášku
150 g chladeného bio masla
1/4 C (60ml) ľadovej vody
Ovocná plnka1/3 H (40g) mletých mandlí
2PL kokosového cukru
1 ČL mletej škorice
500 g rozpolených sliviek
Posýpka1 rozšľahaný žĺtok alebo mlieko
kokosový cukor
mandľové lupienky
Postup
- Múky spolu s kypriacim práškom a cukrom zmiešam v kuchynskom robote s nástavcom tupého noža. Pridám kocky studeného masla a spolu pulzujem kým vznikne zmes podobná strúhanke. Potom pridám ľadovú vodu a mixujem až sa cesto úplne spojí do celistvej hmoty. Cesto vyberiem a vytvarujem do okrúhlej alebo oválnej placky podľa tvaru galetky. Zabalím ho do fólie a odložím do chladničky na 15 minút.
- Kým cesto chladne, pripravím slivky. Tie umyjem a osuším, zbavím kôstky a rozkrojím na polovicu a znovu na polovicu alebo tretiny tak, aby vznikli mesiačiky.
- Rúru dám zohriať na teplovzdušný program na 175°C alebo klasický ohrev na 180°C. Plech na pečenie dám rozpáliť do rúry na nižšiu mriežku. Vďaka tomu bude galetka extra chrumkavá aj zospodu.
- Vychladené cesto vyvaľkám do kruhu s priemerom 35cm a výškou 3-4mm alebo do oválu, podľa toho aký chcem tvar galetky. Vaľkám ho medzi dvoma papiermi na pečenie, aby sa cesto nelepilo na valček, alebo cesto pomúčim. Vrchný papier potom odstránim. Na cesto rovnomerne nasypem mleté mandle zmiešané s cukrom a škoricou tak, aby ostal asi 4-5cm široký okraj po obvode cesta.
- Slivky ukladám od vonkajšieho okraja galetky smerom k dovnútra, aby vytvorili tvar veľkého kvetu. Okraje cesta prehnem dovnútra po celom obvode a potriem vajíčkom alebo mliekom. Nakoniec ich posypem kokosovým cukrom a môžem ozdobiť mandľovými lupienkami.
- Galetku opatrne presuniem aj s papierom na pečenie na rozpálený plech. Dám piecť na nižšiu mriežku na 175-180°C približne na 35-40 minút do zlatista. Po upečení nechám koláč vychladnúť na plechu a podávam ešte teplý ideálne s vanilkovou zmrzlinou.
Poznámky
- Galetku si môžete urobiť aj zo zmiešaných druhov ovocia, kľudne spotrebujte všetko ovocie, ktoré vám ostalo. Ideálne sú však menej šťavnaté druhy, aby cesto nenavlhlo a upieklo sa do chrumkava.