Čučoriedková galetka s mandľami

Moje novoročné pečenie som zahájila týmto fantastickým koláčom, na ktorý som sa už dlho tešila.  Hoci je to skôr letný typ koláčika s bohatou nádielkou sezónneho ovocia, po Vianočných vypekačkách som dostala chuť na niečo svieže a ľahké.  A galetka spĺňa všetky moje predstavy o modernom, zdravom a sviežom koláči.  Milujem ako ovocie pri pečení zmäkne a zintenzívni svoju chuť.  Navyše, pustí výbornú šťavu a je krásne lesklé takže každý hneď dostane na takýto koláč chuť.

Ako obvykle som sa snažila urobiť aj tento koláč o niečo zdravší.   Pridala som celozrnnú múku, kokosový cukor namiesto bieleho rafinovaného a mleté mandle namiesto kukuričného škrobu.  Mandle pekne zachytia ovocnú šťavu, aby sa cesto nepremočilo a tak ostane koláč aj zospodu chrumkavý.  Tomu pomôže aj dopredu rozpálený plech, na ktorom sa galetka upečie krásne do chrumkava zhora aj zdola.  Okraje cesta som posypala kokosovým cukrom a ten vytvoril na galetke karamelizovanú kôrku nádhernej zlatistej farby.  Mleté klinčeky sú chuťový a zdravotný bonus, ale môžeš ich kľudne vynechať alebo nahradiť za svoju obľúbenú škoricu alebo kardamon.

Ešte jednu vec som zabudla… nabudúce musím upiecť dve naraz, lebo táto sa zjedla okamžite.  Vyzerala ako úžasná ovocná pizza a tak sme ju aj porciovali.  Pri krájaní úplne „křupala“ taká bola chrumkavá!  Každý si dal dva krát a bolo po galetke.  Myslím, že ešte skúsim nejaké výraznejšie ovocie ako sú maliny, jahody alebo slivky.  Tak či onak, úspech je zaručený!  Už teraz sa na ňu teším…

Ingrediencie

Cesto

  • 1C (150g) celozrnnej špaldovej múky
  • 1C (150g) hladkej múky
  • ¼ ČL kypriaceho prášku
  • ¼ C (40g) kokosového cukru
  • 200g chladeného masla
  • ¼ C (60ml) ľadovej vody

Náplň

  • ¼ C (40g) mletých mandlí
  • 300g čučoriedok
  • kôra z bio citrónu
  • 2PL kokosového cukru
  • ¼ ČL drvených klinčekov

Posýpka

  • 1 celé rozšľahané vajce
  • kokosový cukor
  • mandľové lupienky

Postup

  1. Múky spolu s kypriacim práškom a cukrom zamiešam v kuchynskom robote.  Pridám kocky studeného masla a spolu pulzujem kým vznikne zmes podobná strúhanke. Potom pridám ľadovú vodu a pulzujem až sa cesto spojí do jednej hrudy.  Nesmiem cesto mixovať príliš dlho.  Cesto vyberiem a vytvarujem do okrúhlej placky.  Zabalím do fólie a odložím do chladničky na 15 minút.
  2. Rúru dám zohriať na teplovzdušný program na 175°C alebo klasický ohrev na 180°C.  Plech na pečenie galetky nechám rozohriať v rúre.  Vďaka tomu bude galetka extra chrumkavá aj zospodu.
  3. Vychladené cesto vyvaľkám do kruhu s priemerom 35cm a výškou 4mm.Vaľkám ho medzi dvoma papiermi na pečenie, aby sa nelepilo na valček.  Vrchný papier potom odstránim.
  4. Na cesto rovnomerne nasypem mleté mandle tak, aby mi ostal asi 5cm široký okraj po obvode cesta. Pridám čučoriedky, nastrúham citrónovú kôru a posypem cukrom a drvenými klinčekmi.
  5. Okraje cesta prehnem po celom obvode cez čučoriedkovú náplň. Vznikne pekná okrúhla galetka.  Prehnuté okraje potriem vajíčkom, posypem kokosovým cukrom a mandľovými lupienkami.
  6. Galetku opatrne presuniem aj s papierom na pečenie na rozpálený plech.  Dám piecť na teplovzdušný program na 175°C približne na 35-40 minút do zlatista.  Koláč nechám vychladnúť na plechu.

Hodnotenie

komentáre 2

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.