Jablková galetka s mandľami a škoricou

Jablkova galetka pohlad zhora krajanie

Že nepoznáte galetku? Je to veľký rustikálny koláč z krehkého cesta zvyčajne plnený ovocím, ale robí sa aj na slano. Názov pochádza z francúzskeho slova “Galette”, ale často sa stretnete aj s talianskym názvom “Crostata”. Pre galetku či crostatu je typický okrúhly alebo oválny tvar so zahnutými chrumkavými okrajmi zapečenými s karamelizovaným cukrom. V strede galetky je množstvo sezónneho ovocia či zeleniny, preto je tento koláč ideálny na spotrebu prebytočnej úrody. Moja jablková galetka s mandľami a škoricou je plná sladkých šťavnatých jabĺčok zo záhrady tety Viery.

Galetka patrí medzi najjednoduchšie, najrýchlejšie a najflexibilnejšie koláče. Môžete ju robiť na sladko aj na slano, v každom ročnom období, s ovocím či zeleninou, ktoré sú práve v sezóne. V lete ju rada plním jahodami, broskyňami či čučoriedkami a recept na čučoriedkovú galetku mám aj na blogu. Na jeseň zase jabĺčkami alebo hruškami. Slanú som ju ešte nerobila, ale chystám sa vyskúšať galetku z červenej repy, cibule a kozieho syra.

Prečo práve jablková galetka s mandľami a škoricou

Tento koláč milujem kvôli jeho chrumkavému korpusu a veľkému množstvu ovocia, ktoré ho robí šťavnatým, výživným a zdravým. Super je, že keď vám ostanú rôzne druhy ovocia, ktoré už doma nikto nechce zjesť, galetka je ideálny spôsob ako ho môžete efektívne spotrebovať. A keďže je na trhu práve množstvo čerstvých jabĺk z tohtoročnej úrody, jablková galetka s mandľami a škoricou bola pre mňa jasná voľba.

A ako upiecť chrumkavý korpus tak, aby bola vaša galetka naozaj dokonalá? Trik je v tom, že musíte dať plech poriadne rozpáliť do rúry a až potom na neho dať piecť galetku. Tento postup zabezpečí nielen kvalitne upečené chrumkavé cesto, ale zároveň horúčava z plechu vysuší prebytočnú ovocnú šťavu, ktorá cesto nerozmočí. Galetku pritom pečte na nižšej mriežke, tiež kvôli spomínanej chrumkavosti korpusu. Garantujem vám, že keď sa budete držať týchto malých trikov, za vašou galetkou sa len tak zapráši.

Flexibilné ingrediencie

Jablková galetka s mandľami a škoricou je naozaj nenáročná na prípravu a suroviny, čo mi nesmierne vyhovuje. Na cesto potrebujete iba základné potraviny ako múku, cukor a maslo, ktoré dozaista máte vždy doma. Ak vám náhodou niečo chýba, požičajte si od susedky a na oplátku jej doneste kúsok galetky aj s mojim receptom. Bude vám vďačná a ja tiež :o)

V recepte mám špaldovú celozrnnú múku, ale v pohode si vystačíte aj s klasickou pšeničnou. Aj kokosový cukor môžete zameniť za kryštálový, ale počítajte s tým, že zmenou surovín sa znižuje výživová hodnota tohto zdravého koláča. Pod ovocie dávam mleté mandle opäť kvôli zdravotným benefitom, ale dobre fungujú aj ovsené vločky či mleté orechy alebo strúhanka. Čo sa jabĺk týka, ideálne sú výrazné a sladké druhy ako napríklad odrody Pink Lady alebo Evelina, ale najlepšie sú aj tak vždy domáce zo záhrady. Tak šup-šup, pustite sa do pečenia a napíšte mi ako sa vám podarila.

Jablková galetka s mandľami a škoricou

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: DezertKuchyňa: FrancúzskaObtiažnosť: Ľahká
Porcie

8

por.
Príprava

20

min.
Pečenie

40

min.
Celkový čas

1

hod. 

Ingrediencie

  • Cesto (H = hrnček = 250ml)
  • 1 H (150g) celozrnnej špaldovej múky

  • 1 H (150g) hladkej múky

  • 1/4 H (40g) kokosového cukru

  • 1/4 ČL kypriaceho prášku

  • 150 g chladeného bio masla

  • 1/4 C (60ml) ľadovej vody


  • Náplň
  • 1/3 H (40g) mletých mandlí

  • 2PL kokosového cukru

  • 1 ČL mletej škorice

  • 500 g nakrájaných jabĺk

  • 1/2 bio citrónu, iba šťava


  • Posýpka
  • 1 rozšľahané žĺtok

  • kokosový cukor

Postup

  • Múky spolu s kypriacim práškom a cukrom zmiešam v kuchynskom robote s nástavcom tupého noža.  Pridám kocky studeného masla a spolu pulzujem kým vznikne zmes podobná strúhanke. Potom pridám ľadovú vodu a mixujem až sa cesto úplne spojí do celistvej hmoty.  Cesto vyberiem a vytvarujem do okrúhlej alebo oválnej placky podľa tvaru galetky.  Zabalím ho do fólie a odložím do chladničky na 15 minút.
  • Kým cesto chladne, pripravím si jabĺčka. Tie umyjem a osuším, zbavím jadrovníka a nakrájam na mesiačiky hrubé asi 2 mm. Pokvapkám ich citrónovou šťavou, aby nestmavli a dostali chuť navyše.
  • Rúru dám zohriať na teplovzdušný program na 175°C alebo klasický ohrev na 180°C.  Plech na pečenie dám rozpáliť do rúry na nižšiu mriežku.  Vďaka tomu bude galetka extra chrumkavá aj zospodu.
  • Vychladené cesto vyvaľkám do kruhu s priemerom 35cm a výškou 3-4mm alebo do oválu, podľa toho aký chcem tvar galetky. Vaľkám ho medzi dvoma papiermi na pečenie, aby sa cesto nelepilo na valček, alebo si cesto pomúčim.  Vrchný papier potom odstránim. Na cesto rovnomerne nasypem mleté mandle zmiešané s cukrom a škoricou tak, aby mi ostal asi 4-5cm široký okraj po obvode cesta.
  • Jabĺčka v tvare mesiačikov ukladám od vonkajšieho okraja galetky smerom k dovnútra tak, aby vytvorili tvar veľkého kvetu. Pri každom ďalšom okruhu zmením smer ukladania jabĺk. Okraje cesta prehnem dovnútra po celom obvode a potriem vajíčkom. Nakoniec ich posypem kokosovým cukrom a môžem dozdobiť mandľovými lupienkami.
  • Galetku opatrne presuniem aj s papierom na pečenie na rozpálený plech.  Dám piecť na nižšiu mriežku na 175-180°C približne na 35-40 minút do zlatista.  Po upečení nechám koláč vychladnúť na plechu a podávam ešte teplý.

Poznámky

  • Galetku si môžete urobiť aj zo zmiešaných druhov ovocia, kľudne spotrebujte všetko ovocie, ktoré vám ostalo. Ideálne sú však menej šťavnaté druhy, aby cesto nenavlhlo a upieklo sa do chrumkava.

Hodnotenie

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.