Tropická Pavlova torta-Recept-Zuzana Rainet-Fotograf jedla-Bratislava

Torta Pavlova s tropickým ovocím

Ako vznikla torta Pavlova

Torta Pavlova je osviežujúca a veľmi jednoduchá torta, ktorá svoje meno získala podľa slávnej ruskej tanečnice Anny Pavlovej. Je viacero verzií príbehu o vzniku tejto torty, ale jedna z najpopulárnejších hovorí o tom, že dezert bol vytvorený na počesť tanečnice počas jedného z jej turné na Novom Zélande a Austrálii. Legendárna cukrárka z Wellingtonu, ktorá bola inšpirovaná Pavloviným ľahkým a elegantným tancom, sa rozhodla vytvoriť dezert, ktorý by odzrkadľoval krásu a ľahkosť jej tanca. Preto táto lahodná torta získala svoje meno Pavlova a stala sa jedným z najobľúbenejších dezertov v Austrálii a Novom Zélande.

Príprava torty Pavlova

Príprava torty Pavlova je nesmierne jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník, ale vyžaduje si presnosť a trpezlivosť. Bielka musíte dobre ušľahať s cukrom a octom a potom tortu postupne piecť, vlastne usušiť v rúre. Bielka vyšľaháte do tuha a vytvarujete do želaného tvaru torty, s ktorým sa môžete krásne vyhrať. Potom tortu pomaly sušte v rúre pri nižšej teplote okolo 120°C. Vznikne korpus s chrumkavou vonkajšou vrstvou a ako pena mäkkým vnútrom. Na vrch torty dajte šľahačku alebo parížsky čokoládový krém s čerstvým ovocím, ktoré máte radi. Ja som použila kiwi, marakuju, dračie ovocie, granátové jablko a mango. Krém už neslaďte, aby dodal dezertu osviežujúcu kyslosť keďže torta je veľmi sladká. Ak máte chuť na iný druh ovocia, vyskúšajte moju tortu Pavlova s malinami a čučoriedkami alebo Mini tortičky Pavlova.

Zaujímavosti o torte Pavlova

Pôvod mena: Táto torta dostala svoje meno podľa slávnej ruskej tanečnice Anny Pavlovej. Bola vytvorená na Novom Zélande alebo Austrálii na počesť jej návštevy v 20. rokoch minulého storočia.

Základné prísady: Pavlova sa vyrába hlavne z bielkov, cukru, niekedy škrobu, octu alebo citrónovej šťavy a vanilkového extraktu. Tieto ingrediencie spolu vytvárajú jemnú vnútornú textúru a chrumkavý vonkajší plášť.

Šľahanie bielok: Je kľúčové dôkladne vyšľahať bielka s cukrom, kým nevznikne tuhá a lesklá pena. Tento krok zabezpečuje, že torta bude mať ľahkú a vzdušnú textúru.

Pečenie: Pečenie torty Pavlova je trojstupňový proces. Začína sa vyššou teplotou, ktorá sa potom zníži, aby sa dosiahla krehkosť vonkajšej časti. Po upečení sa nechá torta v rúre pomaly vychladnúť, čo zabráni zrážaniu a zabezpečí vnútornú mäkkosť.

Ozdoba: Pavlova sa tradične zdobí s čerstvým ovocím, ako sú jahody, kiwi, marakuja alebo maliny. Ovocie dodáva dezertu kontrastnú osviežujúcu chuť.

Zvláštnosti: Pavlova je známa svojou nepravidelnou štruktúrou, ktorá vytvára kontrast medzi krehkým vonkajškom a mäkkým vnútrom. Z bielkov sa dajú tvarovať nádherné tortové korpusy.

Časový faktor: Pri príprave je dôležité mať dosť času na šľahanie bielok a pečenie. Trpezlivosť je kľúčová pre dosiahnutie dokonalej textúry, preto si korpus upečte radšej deň vopred.

Torta Pavlova s tropickým ovocím

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: DezertKuchyňa: AustrálskaObtiažnosť: Ľahká
Porcie

8

por.
Príprava

20

min.
Pečenie

3

hod. 
Celkový čas

3

hod. 

20

min.

Ingrediencie

  • KORPUS
    7 bielkov izbovej teploty

  • 350 g práškového cukru

  • 1 ½ ČL octu


    PLNKA

  • 360 ml smotany 33%

  • 200 g horkej čokolády

  • kakaový prášok

  • tropické ovocie

  • mäta na zdobenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 150 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
  • Bielka vložte do misy elektrického mixéra a šľahajte pri vysokých otáčkach, kým sa vytvoria tuhé špičky. Postupne pridávajte po 2 lyžiciach cukru a 30 sekúnd vždy zašľahajte. Potom šľahajte ďalších 6 minút. Pridajte ocot a šľahajte ešte 2 minúty.  
  • Lyžicou vyberte sneh na plech vyložený papierom na pečenie a vytvarujte ho do ľubovoľného tvaru s priemerom cca 22 cm. Vložte do rúry, znížte teplotu na 120°C a pečte 1 hodinu a 30 minút. Vypnite rúru a nechajte v nej Pavlovu vychladnúť so zavretými dvierkami.
  • Malé kúsky horkej čokolády zalejte horúcou sladkou smotanou nech sa rozpustia. Vymiešajte dohladka a nechajte vychladnúť v chladničke. Potom vyšľahajte do čokoládovej šľahačky bez pridania cukru.
  • Nakrájajte tropické ovocie na rôzne tvary. Použite mango, dračie ovocie, marakuju, kivi, granátové jablko, čo máte radi.
  • Pavlovu naplňte čokoládovým krémom a pridajte tropické ovocie, aby vyzerala pekne.
    Nakoniec poprášte kakaovým práškom alebo cukrom a ozdobte lístkami čerstvej mäty.

Poznámky

  • Namiesto octu môžete použiť aj citrónovú šťavu.
Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 8 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.