Torta Pavlova s granátovým jablkom, malinami a čučoriedkami

A opäť sú tu moje narodeniny a oslava.  Tortu kupovať už nebudem.  Kúpila som nedávno na 9. narodeniny mojej staršej dcérky Lindušky, lebo chcela „My little pony“ a bola som sklamaná.  Zato Linda bola nadšená, lebo fotka s poníkmi na oblátke torty bola dokonalá.  A koniec koncov o to ide…  A ja som sa znova utvrdila v tom, že kupované síce niekedy vyzerajú dobre, ale tá chuť a kvalita sa s domácimi nedá porovnať.  Nehovoriac o cene.

Chcela som upiecť niečo nenáročné, čo mi nezaberie veľa času a námahy.  V mrazničke som mala ešte od Vianoc odložené bielky, tak ma hneď napadla torta Pavlova.  Je takmer bez práce, zato „wow efekt“ je ohromný.  Áno, bielky sa dajú mraziť!!!  Vždy keď mi nejaký ostane, prilejem ho k ostatným bielkom v mrazničke a na vrecúško pripíšem +1.  Takto viem, koľko bielkov som spolu zamrazila a keď je ich viac, urobím túto tortu alebo malé pusinky, ktoré deti milujú.  Bielky stačí nechať rozmraziť pri izbovej teplote a sú ako čerstvé. Platí pravidlo, na jeden bielok 50g cukru a ak nemám citrónovú šťavu, vymením ju za ocot.

Na torte Pavlova sa mi páči, že sa robí prakticky sama.  Šľahanie za mňa urobí kuchynský robot a pečenie, teda skôr sušenie, zase rúra.  Super je, že korpus sa dá urobiť vopred a cez noc nechať vysušiť v rúre.  Ráno len vyšľahám šľahačku, pridám ovocie a nádherná torta je na svete!  Pre pekný efekt odporúčam použiť prírodné potravinárske farbivá, ktoré pusinku pekne sfarbia.  Pusinka je veľmi sladká, preto šľahačku vôbec nesladím.  Dá sa použiť aj mascarpone a iné krémy, ale mne prídu dosť sýte a ťažké, preto používam šľahačku.  Ako kontrast k sladkej pusinke sa hodí kyslé ovocie ako sú ríbezle, maliny a jahody, ale fantastická je aj marakuja.  Pre dospelých je tu luxusnejšia verzia – na vrch šľahačka s Baileys alebo iným vaječným likérom plus nejaké ovocie.  Hmmm… myslím, že môže byť…

Ingrediencie

Korpus

  • 8 bielkov
  • 400g práškového cukru
  • 3ČL citrónovej šťavy
  • červená potravinárska farba (nemusí byť)

Náplň

  • 500ml šľahačky
  • 1 granátové jablko
  • čučoriedky
  • maliny
  • lístky čerstvej mäty

Postup

  1. Rúru dám zohriať na 150°C. Dva plechy vysteliem papierom na pečenie.
  2. Bielky chvíľku šľahám ručným šľahačom alebo najlepšie v robote do jemnej peny, ale nesmú sa prešľahať. Potom do peny pridávam cukor po jednej polievkovej lyžici za stáleho šľahania na najrýchlejšom stupni.  Šľahám asi 30 sekúnd a potom pridám ďalšiu lyžicu cukru.  Takto pokračujem, kým miniem všetok cukor.  Šľahanie trvá asi 10 minút.   Vznikne krásna lesklá a tuhá bielková pena.  Nakoniec pridám citrónovú šťavu a šľahám ešte minútku.
  3. Ak chcem tortu farebnú, zafarbím bielkovú penu potravinárskym farbivom. Ja som použila trošku červeného, aby vznikla bledo-ružová farba.  Množstvo farby záleží od želaného odtieňa.
  4. Na pečiaci papier si pomocou veľkého taniera nakreslím kruh, ktorý vyplním bielkovým snehom.  Zarovnám ho, aby vznikol plochý asi 4cm vysoký korpus.  Na druhý plech urobím kruh s menším tanierom a vyplním ho taktiež bielkovým snehom. Tentokrát tvarujem sneh do výšky aby vznikli pekné ozdobné pichliačiky.
  5. Oba korpusy dám do vyhriatej rúry, teplotu stiahnem na 120°C a pomaly pečiem, vlastne suším asi 90 minút.  Potom vypnem rúru a nechám v nej korpusy úplne doschnúť a vychladnúť, ideálne cez noc.
  6. Po vychladnutí opatrne stiahnem z korpusov papier na pečenie. Korpusy sú veľmi krehké a časť povrchu veľkých pusiniek popraská.  Nezľakni sa, tak to má byť a je to krásne.
  7. V kuchynskom robote vyšľahám šľahačku a dám pozor, aby sa neprešľahala na maslo. Do nej nepridávam už žiaden cukor, lebo korpusy sú veľmi sladké.  Väčšiu časť šľahačky natriem na spodný hladký korpus a posypem ho ovocím – malinami, čučoriedkami a granátovým jablkom.  Na ovocie položím menší korpus a postupujem rovnakým spôsobom – šľahačka, ovocie a na ozdobu pridám lístky mäty alebo medovky.

Hodnotenie

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.