Vegánske bezlepkové kokosovo-ovsené cookies

Milujem keksíky a sušienky!  A to všetkých druhov.  Mám ich dokonca radšej než akékoľvek koláče.  Ale keď si chcem nejaké upiecť alebo kúpiť, je s tým obrovský problém – hľadám totiž vegánske a nielen to…musia byť aj bezlepkové.  Vyskúšala som už veľa receptov, ale buď neboli chutné alebo recept nefungoval, alebo v nich boli suroviny, ktoré moja alergia nezniesla.  Pri kupovaných je výber veľmi slabý, navyše nepáčia sa mi tam rôzne pridané nezmysly a Éčka.

Tieto sú však iné – neuveriteľne zdravé, s jemnou chuťou kokosu, vločiek a semienok, chrumkavé na povrchu a šťavnaté vnútri.  Sú sladké tak akurát, možno pre niekoho menej, ale keď to deťom stačilo…  Neobsahujú nič, z čoho by ste mali výčitky alebo škodilo zdraviu.  Naopak, sú plné zdravých surovín vrátane cukru.

Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla a zvládnu ju aj detičky! Kým som vymyslela tento recept, načítala a vykúšala som viaceré recepty na sušienky.  Ale nechcela som také z dopredu namiešanej kupovanej bezlepkovej múky.  Chcela som vyslovene ovsené s jednodruhovou múkou – s chuťou niečo ako “digestives”.  A nakoniec to vyšlo!  Moje pokusy s kombináciami sa oplatili a namiešala som tento správny mix.  Výborné na ňom je, že je dosť variabilný – môžete zmeniť agávový sirup za javorový, kokosový olej za olivový alebo iný rastlinný, no a namiesto kokosového cukru použite váš obľúbený.  Do ovsených vločiek rada primiešavam aj iné vločky a semienka od výmyslu sveta – tefové, pšenové, amarantové, chia semienka alebo sézam.  Dôležité je, aby ste nezmenili celkovú gramáž pri ingrediencii “ovsené vločky”

Ingrediencie

1C = 1 cup, čiže 1 hrnček = 250ml

Suché prísady:

  • 1+1/2 C celých ovsených bezlepkových vločiek
  • 1 C ovsenej bezlepkovej múky
  • 1 C strúhaného kokosu
  • 1/2 C kokosového cukru
  • 1 PL mletých ľanových semienok
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli

Tekuté prísady:

  • 1/2 C tekutého kokosového oleja
  • 2 PL sirupu z agáve
  • 3 PL vody

Inštrukcie

  1. Rúru zohrejeme na 180C.  Pripravíme si dva plechy vystlané papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešame všetky suché prísady.  Do odmerky dáme všetky tekuté prísady.
  3. Tekuté prísady nalejeme do suchých a poriadne premiešame.
  4. Pomocou dávkovača na zmrzlinu alebo lyžice vytvarujeme rovako veľké guľky, ktoré jemne pritlačíme dlaňou aby vznikli okrúhle keksíky.
  5. Pečieme na 180C asi 15 minút do zlatohneda.  Necháme vychladnúť na plechu. fullsizeoutput_2472

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Hodnotenie

komentárov 6

  1. Dobry deň,

    velmi ma zaujal vas recept na Vegánske bezlepkové kokosovo-ovsené sušienky ale neviem prist na to čo to znamená “C” aká to je mnozstevná jednotka?

    Dakujem velmi pekne aj za recept aj za odpoved 😉

    • Dobrý deň Marian, ďakujem za otázku. Už dávno sa chystám napísať k tomu “Céčku” vysvetlivky priamo do receptov. “C” je po anglicky CUP, čiže hrnček a jednému hrnčeku zodpovedá 250ml tekutiny. Viac nájdete v hlavnom menu pod “Vysvetlivky”. Pekný deň!

    • Dobrý deň Zuzka, ďakujem za otázku. “C” je po anglicky CUP, čiže hrnček a jednému hrnčeku zodpovedá 250ml tekutiny. Čiže stačí mať doma 250ml hrnček a ten použiť ako odmerku na múku či iné suroviny. Viac nájdete v hlavnom menu pod “Vysvetlivky”. Pekný deň!

  2. Recept je výborný! Pečiem ho už asi rok, rovnako obmieňam semienka, občas pridám škoricu, horkú čokoládu alebo sušené ovko. Ďakujem, že si sa oň podelila ;)!

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.