Karfiol mám veľmi rada, ale doteraz som ho zvyčajne jedla buď v polievke alebo vyprážaný. A spomínam si ešte na jedno jedlo, ktoré nám mamina robila keď sme boli malí – „mozoček“ a mne strašne nechutil. Rozmýšľala som ako inak upraviť môj obľúbený karfiol až som na webe našla video recept s rozmixovaným karfiolom. Tam ho použili ako prílohu a nazvali ho „karfiolová ryža“. Hneď som to musela vyskúšať, lebo som bola zvedavá či sa naozaj tak super rozmixuje. A naozaj! Hoci mne skôr pripomínal čerstvo napadaný sneh, ktorý potrebuje nakopnúť a pridať na chuti. Tak ma napadlo zafarbiť ho kurkumou a ozvláštniť ho ostrou chuťou zázvoru a pikantným medvedím cesnakom, ktoré zároveň prekryjú nie príliš vábivú arómu karfiolu. A aby jedlo aj zasýtilo, pridala som pšeno. A podarilo sa! Vytvorila som nové, zdravé, aromatické, na pohľad krásne a pritom jednoduché jedlo, ktoré milujú ženy pre jeho ľahkosť a muži pre jeho pikantnosť. Som nadšená!
Ingrediencie
- 1 stredný karfiol
- pšeno – asi 2 porcie
- pesto z medvedieho cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčky cesnaku
- 2 ČL mletej kurkumy
- kúsok zázvoru
- himalájska soľ
- mleté čierne korenie
- čierny sezam
- citrónová šťava
Inštrukcie
- Ja varím pšeno takto: Pred varením ho poriadne opláchnem pod tečúcou vodou, nechám ho zovrieť v dvojnásobku slanej vody a prikryté varím na miernej teplote 5 minút. Potom ho nechám 10 minút dôjsť pod pokrievkou. Nie dlhšie, lebo potom sa rozvarí na kašu a nie je chutné. Pšeno má po uvarení držať tvar a nesmie byť ani príliš vlhké ani suché. Keď je hotové, polejem ho olivovým olejom, pridám pesto z medvedieho cesnaku a riadne premiešam vidličkou. Tým odíde prebytočná para a vlhkosť, oddelia sa jednotlivé zrnká a chute sa spoja.
- Karfiol umyjem a rozkrájam na menšie kúsky. Dám ich do robota a rozmixujem na karfiolový sneh. Dávam pozor, aby som ho nepremixovala, inak vznikne vodnatá kaša.
- Na panvici zohrejem olej a restujem nakrájanú cibuľku, rozdrvený cesnak a nastrúhaný zázvor do zlatista. Pridám kurkumu, ktorú jemne osmažím, a karfiolový sneh, ktorý zmení farbu na nádherne žltú. Poriadne premiešam, osolím, pridám trošku vody, prikryjem a nechám dusiť asi 3-4 minúty na nízkej teplote. Karfiol sa dá jesť aj surový, takže ho nevarím úplne do mäkka. Mám rada keď je trošku chrumkavý.
- Zmiešam pšeno s medvedím cesnakom spolu s kurkumovo-zázvorovým karfiolom a podľa chuti pridám ešte soľ, pesto, korenie, olej a citrónovú šťavu. Pšeno podávam posypané čiernym sezamom s extra porciou pesta a miešaným listovým šalátom.
Pingback: Pečená zelenina s aromatickým korením a polentou - Vegan Lady