Dnes ma čaká pekný večer s mojimi najbližšími priateľkami. Robievam pravidelné babince asi každý druhý mesiac, kedy sa stretnem s mojimi drahými kamarátkami, ktoré mi prirástli k srdcu v rôznych etapách môjho života. Takže na babinec chodia od bývalých spolužiačiek, kolegýň, susediek, až po maminky kamarádiek mojich detí. Pekné na tom je, že pôvodne sa navzájom vôbec nepoznali a ja som bola jediné pojítko. Prešli dva roky a dnes je všetko inak – babince sa stali tradíciou, na ktorú sa všetky tešíme.
Babince sú rôzne – niekedy uvarím a pozvem kamošky ku mne domov, inokedy ideme jesť do centra Starého mesta a potom na drink. Dnešný večer je však trošku iný, slávnostný, lebo mám narodeniny. A preto som rozmýšľala nad niečím výnimočným, čo má ale každý rád…a hneď ma napadla ČOKOLÁDA.
No a keď čokoláda tak kvalitná horká s obsahom kakaa aspoň 70%, ktorá neobsahuje nič iné len cukor, kakao a kakaové máslo. Taká čokoláda je zárukou, že brownies budú nielen neodolateľne chutné, ale zároveň zdravé. K tomu prispievajú aj vyživné pekany, mandle a zdravý kokosový cukor a olej.
Postup je veľmi jednoduchý ako zvyčajne pri vegánskom pečení. Keďže nepoužívam žiadne vajcia, kvasnice ani mliečne výrobky, niet čo šľahať ani nechať kynúť. Proste zmiešam sypké a tekuté suroviny, primiešam obľúbené kúsky čohokoľvek čo mám rada, dám do formy, upečiem a brownie je na svete.
Je neskutočne čokoládový a šťavnatý, mám pocit akoby som jedla nadýchanú čokoládu s orieškami. Je fantastický aj za pár dní, ale málokedy nejaký ostane na ďaľší deň… Dá sa mraziť a potom ohriať v mikrovlnke a chutí ako čerstvý. Ja ho mám rada horúci so zmrzlinou a drobným ovocím.
Ingrediencie
Tekuté prísady:
- 1/2 C kokosového oleja
- 1/4 C agávového sirupu
- 2PL mletých ľanových semienok
- 5PL vody
- 1ČL vanilkového extraktu
Suché prísady:
- 3/4 C bezlepkovej múky
- 1/4 C mletých mandlí
- 1/2 C kokosového cukru
- 1/2 C kakaa
- 1 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
Navyše
- hrsť nasekanej čokolády
- hrsť nalámaných pekanových orechov do koláča
- hrsť pekanových orechov na ozdobenie
Inštrukcie
- Rúru zohrejem na 180C. Pripravím si štvorcovú formu 25x25cm a vyložím ju papierom na pečenie, aby sa brownie dal dobre vybrať.
- V malom poháriku si urobím “vegánske vajíčko” – zmiešam ľanové semienka s vodou a nechám ich asi 5 minút napučať.
- Vo veľkej mise zmiešam všetky suché prísady. V menšej zmiešam všetky tekuté prísady aj spolu s napučanými ľanovými semienkami.
- Tekuté prísady nalejem do suchých a poriadne premiešam. Pridám nalámané pekany a kúsky čokolády.
- Cesto je hustejšie, ale dá sa pekne dať do formy a vyhladiť. Povrch ozdobím pekanmi.
- Pečiem na 180C asi 15-17 minút. Nechám vychladnúť na plechu a až potom nakrájam. Koláčik nesmie byť prepečený, mal by ostať vo vnútri šťavnatý.
Neviem v čom bolo moje cesto iné ale vyzeralo trocha rozdielnejšie, hustejšie. S americkou mierou cup nie som zvyknutá ešte piecť, tak možno preto. Ale tá chuť! Úžasný! Málokedy sa mi takéto vegan koláče podaria a nie len že tento sa podaril on dokonale chutí ako pravé brownies z anglicka. Za posledné roky som ochutnala veľa brownies aj tie nevegánske ale nič sa tak chuťovo nepodobalo ako toto. Ďakujem za super recept 🙂
Veľmi sa teším, že sa brownies podarili a chutili! Skúste aj iné moje koláče ? Medzi moje TOP patrí Vegánsky celozrnný kokosový koláč s jahodami, ktorý robím s rôznymi obmenami ovocia a mám aj jeho bezlepkovú verziu s rebarborou ?. Dajte prosím vedieť ako dopadol ?
Ahoj. Prosím ťa, čo znamená 1/2 C kokosového oleja? To C neviem “preložiť” ?
Ahoj Alenka, C znamená CUP, čiže hrnček. 1C = 250ml a 1/2C = 125ml