Vegánske bezlepkové brownies s pekanovými orechmi

Dnes ma čaká pekný večer s mojimi najbližšími priateľkami.  Robievam pravidelné babince asi každý druhý mesiac, kedy sa stretnem s mojimi drahými kamarátkami, ktoré mi prirástli k srdcu v rôznych etapách môjho života.  Takže na babinec chodia od bývalých spolužiačiek, kolegýň, susediek, až po maminky kamarádiek mojich detí. Pekné na tom je, že pôvodne sa navzájom vôbec nepoznali a ja som bola jediné pojítko.  Prešli dva roky a dnes je všetko inak – babince sa stali tradíciou, na ktorú sa všetky tešíme.

fullsizeoutput_268b

Babince sú rôzne – niekedy uvarím a pozvem kamošky ku mne domov, inokedy ideme jesť do centra Starého mesta a potom na drink.  Dnešný večer je však trošku iný, slávnostný, lebo mám narodeniny.  A preto som rozmýšľala nad niečím výnimočným, čo má ale každý rád…a hneď ma napadla ČOKOLÁDA.

IMG_8353

No a keď čokoláda tak kvalitná horká s obsahom kakaa aspoň 70%, ktorá neobsahuje nič iné len cukor, kakao a kakaové máslo.  Taká čokoláda je zárukou, že brownies budú nielen neodolateľne chutné, ale zároveň zdravé.  K tomu prispievajú aj vyživné pekany, mandle a zdravý kokosový cukor a olej.

Postup je veľmi jednoduchý ako zvyčajne pri vegánskom pečení.  Keďže nepoužívam žiadne vajcia, kvasnice ani mliečne výrobky, niet čo šľahať ani nechať kynúť.  Proste zmiešam sypké a tekuté suroviny, primiešam obľúbené kúsky čohokoľvek čo mám rada, dám do formy, upečiem a brownie je na svete.

Je neskutočne čokoládový a šťavnatý, mám pocit akoby som jedla nadýchanú čokoládu s orieškami.  Je fantastický aj za pár dní, ale málokedy nejaký ostane na ďaľší deň…  Dá sa mraziť a potom ohriať v mikrovlnke a chutí ako čerstvý.  Ja ho mám rada horúci so zmrzlinou a drobným ovocím.

fullsizeoutput_267e

Ingrediencie

Tekuté prísady:

  • 1/2 C kokosového oleja
  • 1/4 C agávového sirupu
  • 2PL mletých ľanových semienok
  • 5PL vody
  • 1ČL vanilkového extraktu

Suché prísady:

  • 3/4 C bezlepkovej múky
  • 1/4 C mletých mandlí
  • 1/2 C kokosového cukru
  • 1/2 C kakaa
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli

Navyše

  • hrsť nasekanej čokolády
  • hrsť nalámaných pekanových orechov do koláča
  • hrsť pekanových orechov na ozdobenie

Inštrukcie

  1. Rúru zohrejem na 180C.  Pripravím si štvorcovú formu 25x25cm a vyložím ju papierom na pečenie, aby sa brownie dal dobre vybrať.
  2. V malom poháriku si urobím “vegánske vajíčko” – zmiešam ľanové semienka s vodou a nechám ich asi 5 minút napučať.
  3. Vo veľkej mise zmiešam všetky suché prísady.  V menšej zmiešam všetky tekuté prísady aj spolu s napučanými ľanovými semienkami.
  4. Tekuté prísady nalejem do suchých a poriadne premiešam.  Pridám nalámané pekany a kúsky čokolády.
  5. Cesto je hustejšie, ale dá sa pekne dať do formy a vyhladiť.  Povrch ozdobím pekanmi.
  6. Pečiem na 180C asi 15-17 minút.  Nechám vychladnúť na plechu a až potom nakrájam.  Koláčik nesmie byť prepečený, mal by ostať vo vnútri šťavnatý.

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiťUložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Hodnotenie

komentáre 4

  1. Neviem v čom bolo moje cesto iné ale vyzeralo trocha rozdielnejšie, hustejšie. S americkou mierou cup nie som zvyknutá ešte piecť, tak možno preto. Ale tá chuť! Úžasný! Málokedy sa mi takéto vegan koláče podaria a nie len že tento sa podaril on dokonale chutí ako pravé brownies z anglicka. Za posledné roky som ochutnala veľa brownies aj tie nevegánske ale nič sa tak chuťovo nepodobalo ako toto. Ďakujem za super recept 🙂

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.