Pšenový šalát s bylinkami a mladou jarnou zeleninkou

Hoci je stále jar, vonku začína byť neuveriteľne teplo a ja som dostala chuť na naozaj dobrý šalát. Teraz nemyslím ten “paradajka, paprika, uhorka…blééé“, ale nejaký zaujímavý, niečím netradičný. Taký, ktorý ma poteší a zároveň zasýti. A spomenula som si na moju dovolenku v Izraeli, kde som jedla ten najlepší bezlepkový tabbouleh na svete pripravený z quinoi.

Ako celiatička nesmiem bulgur, z ktorého sa tabbouleh tradične pripravuje, preto som sa rozhodla skúsiť to so pšenom. Do originál receptu patria aj paradajky, ale tie nie sú zas dobré pre histaminikov. Tak som vymyslela vlastnú verziu pšenového šalátu, ktorý je inšpirovaný mojim gurmánskym zážitkom z Tel Avivu.

Super na tomto šaláte je, že je sýty a dá sa jesť ako hlavné jedlo. A hlavne, je veľmi variabilný takže tam môžem dať akúkoľvek zeleninu, ktorú mám rada alebo práve v chladničke. Dokonca aj pšeno viem vymeniť za bezlepkové varianty ako quinou, pohánku, celozrnnú ryžu, alebo amarant.   Všetci ostatní, ktorí sa netrápia s alergiami, majú široký výber obilnín od tradičného bulguru cez kuskus, ryžu, krúpy, atď. Absolútnou nevyhnutnosťou sú však bylinky, lepšie povedané množstvo byliniek, najmä petržlenová vňať a mäta. Tu je však tiež veľký priestor na experimentovanie – bazalka, oregáno, pažítka, medovka – každý čo má rád.

Takže prečo si môj bylinkový šalát určite urobte?

  • je neuveriteľne šťavnatý
  • nádherne vyzerá a vonia
  • je nasiaknutý bylinkovými chuťami
  • je mega zdravý, chutný, ľahký
  • je super jednoduchý

Ingrediencie

Ingrediencie

  • 1 C pšena
  • 1 červená paprika
  • 2 mladé cibuľky
  • 2 mrkvy
  • 6-8 reďkvičiek
  • ½ C mladého hrášku
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 zväzok mätovej vňate
  • 2 zväzky petržlenovej vňate
  • 1 zväzok koriandrovej vňate
  • 1 citrón – šťava a kôra
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ
  • olivový olej
  • píniové oriešky

 

Inštrukcie

  1. Uvarím pšeno podľa návodu na obale a nechám vychladnúť.
  2. Medzitým umyjem a nakrájam mladú cibuľku na kolieska, papriku na malé kocky, mrkvu nastrúham na hrubo, reďkvičky na osminky a uhorku podľa veľkosti buď na kolieska alebo kocky. Bylinkové vňate nasekám nadrobno.
  3. Zmiešam uvarené pšeno s nasekanými bylinkami a jemne primiešam nakrájanú zeleninu.
  4. Bylinkovo-pšenový šalát zalejem olivovým olejom, ochutím soľou a korením a pridám citrónovú šťavu a kôru.
  5. Šalát podávam s čerstvo opraženými píniovými orieškami.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.