Vegánska bezlepková granola na raňajky

Keď ste vegán, nebodaj ešte k tomu aj celiatik, raňajky sú obrovskou výzvou. V období mojej prísnej diéty som si preto vymylela túto instantú variantu raňajok. Výhodou je, že granolu mám vždy po ruke keď nemám čas si chystať jedlo, čo sa stáva 3-4 krát do týždňa. Milujem ju nastudeno zaliatu jablkovým džúsom alebo kokosovým či mandľovým mliekom s ovocím. Je rovnako dobrá aj varená ako kaša, navrchu s nakrájaným banánom a topinamburovým sirupom. No a tradičné spojenie jogurtu, drobného ovocia, javorového sirupu a škorice hádam nemusím ani spomínať.

Urob si ju lebo je:

  • neskutočne zdravá a sýta
  • nenáročná na prípravu
  • vždy po ruke a po chuti
  • dlho vydrži a dá sa aj mraziť
  • variabilná na milón spôsobov

Ingrediencie

  • 1000g bezlepkových ovsených vločiek
  • 250g sušeného ovocia (ďatle, hrozienka, brusnice, čerešne, marhule…)
  • 100g semienok (ľanové, slnečnicové, tekvicové, konopné, sézamové, chia…)
  • ½C pufovaný amarant, ryža alebo quinoa (nemusí byť)
  • ½C pšenové, tefové alebo quinoa vločky (nemusí byť)
  • ½ C vlašských alebo pekanových orechov
  • ½ C lieskových alebo para orechov
  • ½ C mandlí
  • 1 PL škorice, kávy alebo kakaa podľa chuti (nemusí byť)

Inštrukcie

  1. Rúru dám zohriať na 190°C a pripravím si klasický plech s papierom na pečenie.
  2. Na plech dám zmes ovsených vločiek, orechov a veľkých semienok. Pečiem asi 10 minút do voňava a zlatista. Nechám úplne vychladnúť.
  3. Upečenú zmes rozmixujem v robote na prach aj spolu s ďatlami, marhuľami a prípadne inými veľkými kúskami sušeného ovocia. Ovocie osladí granolu namiesto cukru.
  4. Do hotového prachu pridám celé malé semienka, malé a pufované bezlepkové obilniny a drobné sušené ovocie. Granolu dochutím obľúbeným korením, niekedy pridávam aj vanilku alebo citrónovú či pomarančovú kôru.
  5. Skladujem ju vo vzduchotesnej nádobe kde vydrží bez problémov pol roka aj viac.

UložiťUložiť

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.