Keď ste vegán, nebodaj ešte k tomu aj celiatik, raňajky sú obrovskou výzvou. V období mojej prísnej diéty som si preto vymylela túto instantú variantu raňajok. Výhodou je, že granolu mám vždy po ruke keď nemám čas si chystať jedlo, čo sa stáva 3-4 krát do týždňa. Milujem ju nastudeno zaliatu jablkovým džúsom alebo kokosovým či mandľovým mliekom s ovocím. Je rovnako dobrá aj varená ako kaša, navrchu s nakrájaným banánom a topinamburovým sirupom. No a tradičné spojenie jogurtu, drobného ovocia, javorového sirupu a škorice hádam nemusím ani spomínať.
Urob si ju lebo je:
- neskutočne zdravá a sýta
- nenáročná na prípravu
- vždy po ruke a po chuti
- dlho vydrži a dá sa aj mraziť
- variabilná na milón spôsobov
Ingrediencie
- 1000g bezlepkových ovsených vločiek
- 250g sušeného ovocia (ďatle, hrozienka, brusnice, čerešne, marhule…)
- 100g semienok (ľanové, slnečnicové, tekvicové, konopné, sézamové, chia…)
- ½C pufovaný amarant, ryža alebo quinoa (nemusí byť)
- ½C pšenové, tefové alebo quinoa vločky (nemusí byť)
- ½ C vlašských alebo pekanových orechov
- ½ C lieskových alebo para orechov
- ½ C mandlí
- 1 PL škorice, kávy alebo kakaa podľa chuti (nemusí byť)
Inštrukcie
- Rúru dám zohriať na 190°C a pripravím si klasický plech s papierom na pečenie.
- Na plech dám zmes ovsených vločiek, orechov a veľkých semienok. Pečiem asi 10 minút do voňava a zlatista. Nechám úplne vychladnúť.
- Upečenú zmes rozmixujem v robote na prach aj spolu s ďatlami, marhuľami a prípadne inými veľkými kúskami sušeného ovocia. Ovocie osladí granolu namiesto cukru.
- Do hotového prachu pridám celé malé semienka, malé a pufované bezlepkové obilniny a drobné sušené ovocie. Granolu dochutím obľúbeným korením, niekedy pridávam aj vanilku alebo citrónovú či pomarančovú kôru.
- Skladujem ju vo vzduchotesnej nádobe kde vydrží bez problémov pol roka aj viac.