Spojiť vegánske varenie s normálnym nie je problém, ale treba myslieť dopredu. Keďže moja rodina sú všetci mäsožrúti, mäso varím doma často a priznám sa aj rada. Kupujem iba kvalitné, organické a čerstvé, veľa krát poznám zdroj chovu. Pri pečení mäsa robím dve prílohy, pričom jedna z nich slúži ako hlavné vegánske jedlo a druhá ako príloha k obom jedlám. V tomto prípade bola moja vegánska mňamka jednoduchá provensálska zelenina s polentou. No a mäsožrúti si pochutnali na organickom kuriatku. A všetci sme boli happy! :o)
Ingrediencie
Na kurča:
- 2 kuracie bio stehná
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 4 strúčiky cesnaku
- 2PL olivového oleja
- 1ČL údenej sladkej papriky
- 1ČL hořčičných semienok
- mleté čierne korenie
- himalájska soľ
Na zeleninu:
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 8 cherry paradajok
- 1 cuketa
- 1 žltá paprika
- olivový olej
- provensálske bylinky
- mleté čierne korenie
- himalájska soľ
Na prílohu:
- polenta
- olivový olej
- himalájska soľ
- vegánsky parmezán
Inštrukcie
- Do pekáča na kurča dám olivový olej a korenie, kurča v ňom poriadne obalím a pridám očistenú a nakrájanú mrkvu, cibuľu a cesnak. Všetko dobre premiešam a prikryjem alobalom. Pečiem prikryté vo vyhriatej rúre na 170°C asi hodinu a pol.
- Do pekáča na zeleninu dám všetkú očistenú a nakrájanú zeleninu, polejem ju olivovým olejom, posypem bylinkami a dochutím soľou a korením. Dobre premiešam.
- Po dopečení kuraťa odstránim alobal, zvýšim teplotu na 200°C a nechám kurča piecť ešte 20-30 minút, kým nebude mať chrumkavú zlatistú kôrku.
- Spolu s kuraťom dám zapiecť aj provensálsku zeleninu. Kým sa kurča dopečie, zelenina bude hotová. Trvá to asi 20-30 minút.
- Polentu si uvarím podľa návodu na obale. Ja mám instantnú, tá trvá 3-5 minút. Robím ju radšej riedku, lebo chladnutím rýchlo tuhne. Do horúcej pridám olivový olej, nastrúhaný parmezán a dochutím ju soľou.