Vegánsky mrkvový koláč s orechmi a citrónovou polevou

Keď sme žili v Moskve, rada som robila klasický americký mrkvový koláč. Teraz som si na neho spomenula a rozhodla som sa, že vyrobím jeho vegánsku verziu. Vždy ma veľmi poteší, keď sa mi podarí vymyslieť ďalší vegánsky koláč. Nie je úplne jednoduché napiecť bez vajec, kvasníc, mliečnych výrobkov a ešte k tomu niekedy aj bez lepku. Hoci tento recept nie je pre celiatikov, plánujem ho vyskúšať aj z bezlepkovej múky a myslím, že bude rovnako výborný. Nehovoriac o jeho zdravotných kvalitách…

Ingrediencie

Suché ingrediencie

  • 150g celozrnnej pšeničnej/špaldovej múky
  • 150g ovsenej/čirokovej múky
  • 150g trstinového/kokosového cukru
  • 2ČL kypriaceho prášku
  • 1ČL mletej škorice
  • ¼ ČL mletých klinčekov
  • ¼ ČL mletého muškátového oriešku
  • kôra z 1 citróna
  • + 300g nastrúhanej mrkvy nahrubo

Tekuté ingrediencie

  • 300ml jablkového džúsu
  • 100ml kokosového/rastlinného oleja
  • 1ČL jablkového octu
  • 1ČL citrónovej šťavy
  • 1ČL vanilkového extraktu

Poleva

  • 250g práškového cukru
  • citrónová šťava asi z ½ citróna

Postup

  1. Rúru dám zohriať na 180°C a pripravím si okrúhlu silikónovú formu na pečenie. Ak nemám silikónovú, vysteliem ju papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešam suché suroviny, v menšej tekuté.
  3. Keď sa rúra vyhreje nalejem tekuté prísady do suchých a dobre premiešam. Vznikne redšie alebo hustejšie cesto v závislosti od použitého typu múky. Cesto má robiť malé bublinky, čo je reakcia kypriaceho prášku s octom.
  4. Do cesta jemne, ale rýchlo vmiešam nastrúhanú mrkvu. Vylejem ho do formy a zarovnám povrch.
  5. Dám piecť na 180°C, prípadne na 170°C v teplovzdušnej rúre približne na 45 minút.
  6. Po upečení musí koláč vychladnúť vo forme, kde sa ešte dopeká. Potom ho vyberiem z formy, nechám úplne vychladnúť.
  7. Pripravím si polevu zmiešaním citrónovej šťavy a cukru. Hustota polevy závisí od množstva použitého cukru, ja mám rada redšiu. Polevu nalejem na koláč a ozdobím ho kúskami vlašákov alebo pekanov.
  8. Koláč sa dobre skladuje v chladničke, aj sa dá mraziť. Je výborný ohrievaný v mikrovlnke.

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Hodnotenie

komentárov 5

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.