Keď sme žili v Moskve, rada som robila klasický americký mrkvový koláč. Teraz som si na neho spomenula a rozhodla som sa, že vyrobím jeho vegánsku verziu. Vždy ma veľmi poteší, keď sa mi podarí vymyslieť ďalší vegánsky koláč. Nie je úplne jednoduché napiecť bez vajec, kvasníc, mliečnych výrobkov a ešte k tomu niekedy aj bez lepku. Hoci tento recept nie je pre celiatikov, plánujem ho vyskúšať aj z bezlepkovej múky a myslím, že bude rovnako výborný. Nehovoriac o jeho zdravotných kvalitách…
Ingrediencie
Suché ingrediencie
- 150g celozrnnej pšeničnej/špaldovej múky
- 150g ovsenej/čirokovej múky
- 150g trstinového/kokosového cukru
- 2ČL kypriaceho prášku
- 1ČL mletej škorice
- ¼ ČL mletých klinčekov
- ¼ ČL mletého muškátového oriešku
- kôra z 1 citróna
- + 300g nastrúhanej mrkvy nahrubo
Tekuté ingrediencie
- 300ml jablkového džúsu
- 100ml kokosového/rastlinného oleja
- 1ČL jablkového octu
- 1ČL citrónovej šťavy
- 1ČL vanilkového extraktu
Poleva
- 250g práškového cukru
- citrónová šťava asi z ½ citróna
Postup
- Rúru dám zohriať na 180°C a pripravím si okrúhlu silikónovú formu na pečenie. Ak nemám silikónovú, vysteliem ju papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešam suché suroviny, v menšej tekuté.
- Keď sa rúra vyhreje nalejem tekuté prísady do suchých a dobre premiešam. Vznikne redšie alebo hustejšie cesto v závislosti od použitého typu múky. Cesto má robiť malé bublinky, čo je reakcia kypriaceho prášku s octom.
- Do cesta jemne, ale rýchlo vmiešam nastrúhanú mrkvu. Vylejem ho do formy a zarovnám povrch.
- Dám piecť na 180°C, prípadne na 170°C v teplovzdušnej rúre približne na 45 minút.
- Po upečení musí koláč vychladnúť vo forme, kde sa ešte dopeká. Potom ho vyberiem z formy, nechám úplne vychladnúť.
- Pripravím si polevu zmiešaním citrónovej šťavy a cukru. Hustota polevy závisí od množstva použitého cukru, ja mám rada redšiu. Polevu nalejem na koláč a ozdobím ho kúskami vlašákov alebo pekanov.
- Koláč sa dobre skladuje v chladničke, aj sa dá mraziť. Je výborný ohrievaný v mikrovlnke.
Hmm, koláč vyzerá fantasticky…milujem mrkvový koláč.
Treba ho vyskusat, nielen vyzera ale aj chuti a je velmi jednoduchy ;o)
Pingback: Pečená zelenina s aromatickým korením a polentou - Vegan Lady
Koláčik vyskúšaný a je výborný! 🙂
Lenka, veľmi sa teším že sa podaril a chutí ??