Keď sa potebujem zbaviť všetkých zbytkov zeleniny a upratať chladničku, tak urobím tento nádherný pekáč plný chuti. Nie je to žiadna robota a v podstate ani recept, lebo vždy používam inú zeleninu a dokonca mením aj korenie a bylinky podľa nálady alebo sezóny. Snažím sa tam mať vždy fenikel, ktorého sladkú pečenú chuť priam zbožňujem. Pečený chutí inak, úplne stratí svoju výraznú anízovú chuť a premení sa na sladký pôžitok. Aj polentu používam často, lebo dodá zelenine ďaľšiu zaujímavú štruktúru. Zelenina síce nie je úplne chrumkavá ako je to pri vyprážaných hranolkoch, ale zato korenie a polenta jej dodajú neopakovateľnú sýtu chuť v zdravom šate. Ja ju milujem so sladkastou cesnakovou pastou a kyselými vegánskymi tzatziki!
Ingrediencie
- 2 bataty
- 2 cvikly
- 1 fenikel
- 1 cuketa
- 1 paštrnák
- 1 cibuľa
- 2 malé hlávky cesnaku
- olivový olej
- ½ČL mahá korenia
- 1ČL celej rímskej rasce
- 1ČL sušeného tymiánu alebo rozmarínu
- mleté čierne korenie
- himalájska soľ
- 3PL polenty
Inštrukcie
- Všetkú zeleninu dobre umyjem a očistím, potom nakrájam na pekné veľké kúsky. Bataty, cviklu a paštrnák krájam na dlhé štíhle hranolky. Ak máš mladé organické bataty, nechaj na nich šupku, v ktorej je množstvo vitamínov.
- Vo veľkej mise zmiešam nakrájanú zeleninu s olivovým olejom, korením, soľou a všetkými bylinkami. Nakoniec pridám polentu a jemne premiešam.
- Klasický rovný plech vysteliem papierom na pečenie, na ktorý poukladám zeleninu v jednej vrstve. Je dôležité, aby sa zelenina neprekrývala, inak sa udusí a bude príliž mäkká. Nakoniec ešte posypem polentou. Ak chceš, pridaj chilli vločky.
- Celé cesnakové hlavičky ošúpem iba od najvrchnejších vrstiev, ktoré samé opadávajú. Potom odkrojím vrch a zabalím cesnak do alobalu. Dám ho piecť spolu so zeleninou.
- Zeleninu s cesnakom pečiem na 180-200°C približne 30-40 minút, kým nebude krásne upečená do zlatista. Sladkú cesnakovú pastu potom vytlačím na zeleninu a mlsám…