Pečené bataty s feniklom a koreňovou zeleninou

Keď sa potebujem zbaviť všetkých zbytkov zeleniny a upratať chladničku, tak urobím tento nádherný pekáč plný chuti. Nie je to žiadna robota a v podstate ani recept, lebo vždy používam inú zeleninu a dokonca mením aj korenie a bylinky podľa nálady alebo sezóny. Snažím sa tam mať vždy fenikel, ktorého sladkú pečenú chuť priam zbožňujem. Pečený chutí inak, úplne stratí svoju výraznú anízovú chuť a premení sa na sladký pôžitok. Aj polentu používam často, lebo dodá zelenine ďaľšiu zaujímavú štruktúru. Zelenina síce nie je úplne chrumkavá ako je to pri vyprážaných hranolkoch, ale zato korenie a polenta jej dodajú neopakovateľnú sýtu chuť v zdravom šate. Ja ju milujem so sladkastou cesnakovou pastou a kyselými vegánskymi tzatziki!

Ingrediencie

  • 2 bataty
  • 2 cvikly
  • 1 fenikel
  • 1 cuketa
  • 1 paštrnák
  • 1 cibuľa
  • 2 malé hlávky cesnaku
  • olivový olej
  • ½ČL mahá korenia
  • 1ČL celej rímskej rasce
  • 1ČL sušeného tymiánu alebo rozmarínu
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ
  • 3PL polenty

Inštrukcie

  1. Všetkú zeleninu dobre umyjem a očistím, potom nakrájam na pekné veľké kúsky. Bataty, cviklu a paštrnák krájam na dlhé štíhle hranolky. Ak máš mladé organické bataty, nechaj na nich šupku, v ktorej je množstvo vitamínov.
  2. Vo veľkej mise zmiešam nakrájanú zeleninu s olivovým olejom, korením, soľou a všetkými bylinkami. Nakoniec pridám polentu a jemne premiešam.
  3. Klasický rovný plech vysteliem papierom na pečenie, na ktorý poukladám zeleninu v jednej vrstve. Je dôležité, aby sa zelenina neprekrývala, inak sa udusí a bude príliž mäkká. Nakoniec ešte posypem polentou. Ak chceš, pridaj chilli vločky.
  4. Celé cesnakové hlavičky ošúpem iba od najvrchnejších vrstiev, ktoré samé opadávajú. Potom odkrojím vrch a zabalím cesnak do alobalu. Dám ho piecť spolu so zeleninou.
  5. Zeleninu s cesnakom pečiem na 180-200°C približne 30-40 minút, kým nebude krásne upečená do zlatista. Sladkú cesnakovú pastu potom vytlačím na zeleninu a mlsám…

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.