Pomaly pečené morčacie stehno na jablkách a rozmaríne

Chcela som upiecť morčacie stehná s kosťou, ktoré má moja rodina neskutočne rada. Lenže ich nemali a ja som stehná bez kosti ešte nepiekla. Nekupujem ich, lebo sú skrátka suché. Tak som si vymyslela tento šťavnatý recept plný ovocných chutí. Mám rada spojenie mäsa a ovocia a keďže morčacie mäsko má sladkastú chuť, vznikla z toho lahodná dobrota. Sama som bola prekvapená intenzitou omáčky a silou výpeku, ktoré vznikli. Omáčka je dosť aromatická, koncentrovaná a chuť prevláda sladko-kyslá. Cítiť v nej sladkosť jablka a javorového sirupu a zároveň pikantnosť citróna a rozmarínu a to všetko zjemnené masielkom. Je to omáčka pre odvážnych dobrodruhov. Som veľmi zvedavá ako vám bude chutiť…určite mi dajte vedieť!

Ingrediencie

  • 1 citrón
  • 2 jablká
  • 4 šalotky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • zväzok rozmarínu
  • kúsok slaniny
  • 1ČL sušeného tymiánu
  • ¼C javorového sirupu
  • ¼C rozpusteného masla
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ
  • morčacie stehno bez kosti

Inštrukcie

  1. Všetkú zeleninu a ovocie dobre umyjem a nakrájam na väčšie kúsky.
  2. Mäso poumývam a utriem do sucha. Ochutím ho soľou a korením a zabalím do mäsa slaninu, rozmarín a strúčiky cesnaku tak, aby sa stehno pieklo kožou navrch.
  3. Do pekáča naukladám zmes jabĺk, citróna, cesnaku a šalotky spolu s rozmarínom a na vrch položím plnené morčacie stehno. Stehno ochutím tymiánom. Celé to podlejem rozpusteným maslom s javorovým sirupom.
  4. Pečiem prikryté vo vyhriatej rúre na 170°C asi hodinu a pol. Potom odokryjem a dopekám ešte ďalšich 15-20 minút.
  5. Po vychladnutí prepasírujem omáčku, ktorá vznikla z výpeku a rozmixujem ju dohladka.
  6. Stehno nakrájam na plátky a podávam s aromatickou omáčkou a prílohou.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.