Chcela som upiecť morčacie stehná s kosťou, ktoré má moja rodina neskutočne rada. Lenže ich nemali a ja som stehná bez kosti ešte nepiekla. Nekupujem ich, lebo sú skrátka suché. Tak som si vymyslela tento šťavnatý recept plný ovocných chutí. Mám rada spojenie mäsa a ovocia a keďže morčacie mäsko má sladkastú chuť, vznikla z toho lahodná dobrota. Sama som bola prekvapená intenzitou omáčky a silou výpeku, ktoré vznikli. Omáčka je dosť aromatická, koncentrovaná a chuť prevláda sladko-kyslá. Cítiť v nej sladkosť jablka a javorového sirupu a zároveň pikantnosť citróna a rozmarínu a to všetko zjemnené masielkom. Je to omáčka pre odvážnych dobrodruhov. Som veľmi zvedavá ako vám bude chutiť…určite mi dajte vedieť!
Ingrediencie
- 1 citrón
- 2 jablká
- 4 šalotky
- 4 strúčiky cesnaku
- zväzok rozmarínu
- kúsok slaniny
- 1ČL sušeného tymiánu
- ¼C javorového sirupu
- ¼C rozpusteného masla
- mleté čierne korenie
- himalájska soľ
- morčacie stehno bez kosti
Inštrukcie
- Všetkú zeleninu a ovocie dobre umyjem a nakrájam na väčšie kúsky.
- Mäso poumývam a utriem do sucha. Ochutím ho soľou a korením a zabalím do mäsa slaninu, rozmarín a strúčiky cesnaku tak, aby sa stehno pieklo kožou navrch.
- Do pekáča naukladám zmes jabĺk, citróna, cesnaku a šalotky spolu s rozmarínom a na vrch položím plnené morčacie stehno. Stehno ochutím tymiánom. Celé to podlejem rozpusteným maslom s javorovým sirupom.
- Pečiem prikryté vo vyhriatej rúre na 170°C asi hodinu a pol. Potom odokryjem a dopekám ešte ďalšich 15-20 minút.
- Po vychladnutí prepasírujem omáčku, ktorá vznikla z výpeku a rozmixujem ju dohladka.
- Stehno nakrájam na plátky a podávam s aromatickou omáčkou a prílohou.